PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | T. 72, nr 8 | 64--68
Tytuł artykułu

Wykorzystanie technologii Blockchain w obrocie produktami spożywczymi

Warianty tytułu
EN
Use of Blockchain technology in the food trade
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Obecne łańcuchy dostaw, a właściwie możemy mówić o pełnych ekosystemach obrotu produktami rolno-spożywczymi, zmieniają się w sposób bardzo dynamiczny, wymagający stałego nadzoru i kontroli przepływających w nich towarów. Jest to niezmiernie ważki problem ze względu na ochronę zdrowia i życia konsumentów, które w aspekcie idei społecznej odpowiedzialności biznesu stawiają człowieka w centrum uwagi i wszelkie działania przedsiębiorstw muszą być nastawione na jego potrzeby. Z tego też względu bardzo ważna jest szczegółowa kontrola jakości i autentyczności pochodzenia produktu, na każdym etapie jego drogi, służąca do możliwie jak najszybszej reakcji w przypadku zagrożenia zdrowia lub życia konsumentów. Maksymalnie krótki czas reakcji, jak również bezpieczeństwo mogą zostać zapewnione dzięki użyciu technologii Blockchain w aspekcie wyżej opisanych wymogów. W artykule autorzy skupili uwagę na zastosowaniu technologii Blockchain w realizacji procesów logistycznych.
EN
Current supply chains, in fact we can speak of full ecosystems, the trade in agri-food products is changing in an extremely dynamic way, requiring constant supervision and control of the goods flowing through them. This is an extremely important issue in terms of protecting the health and life of consumers, which, in terms of the concept of corporate social responsibility, puts people at the centre of attention and all activities of enterprises must be geared to their needs. It is therefore very important to check the quality and authenticity of the product’s origin in detail, at every stage of its development, so that it can be reacted to as quickly as possible in the event of a risk to consumers’ health or life. Maximally short response times as well as safety can be ensured by using Blockchain technology to meet the above requirements. In this article, the authors focused on the use of Blockchain technology in the implementation of logistics processes.
Wydawca

Rocznik
Strony
64--68
Opis fizyczny
Bibliogr. 8 poz.
Twórcy
  • Instytut Logistyki I Magazynowania, Poznań
  • Wyższa Szkoła Logistyki, Poznań
Bibliografia
  • [1] Dujak D., D. Sajter, 2019, Blockchain Applications in Supply Chain, in: Kawa A., Maryniak A. (eds.), SMART Supply Network, Springer International Publishing AG.
  • [2] European Commission, 2013. EU food market overview. Enterprise and Industry. (http://ec.europa. eu/enterprise/sectors/food/eumarket/index _ en.htm).
  • [3] Fechner I., 2017, Zarządzanie łańcuchem dostaw, Wyższa Szkoła Logistyki, Poznań.
  • [4] Foroglou G., A. Tsilidou, 2014. Further applications of the blockchain. Columbia University PhD in Sustainable Development 10 Year Anniversary Conference.
  • [5] Leuschner R., D. Rogers, F.F. Charvet, 2013, A meta-analysis of supply chain integration and firm performance, Journal of Supply Chain Management, Vol. 49, No. 2, p. 34-57.
  • [6] Steiner J., J. Baker, G. Wood, & S. Meiklejohn, 2016. Blockchain: the solution for transparent in product supply chains. A white paper was written by Project Provenance Ltd.
  • [7] Śliwczyński B., A. Koliński, 2016. Controlling Supply Chains: Theory and Practice, New York: Nova Science Publishers.
  • [8] Trillo M., 2013, Stress test prepares VisaNet for the most wonderful time of the year.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-181c6fc0-2fbb-4809-aa1d-00ec24bb3a9f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.