Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
1-2
Identyfikatory

Okładka

-
1-2
-
artykuł: Bezpieczenstwo zywnosci wyzwaniem XXI wieku (Bertrandt J.), s. 7-16
-
artykuł: O aktualnym stanie polskiego ustawodawstwa zywnosciowego slow kilka (Gertig H.), s. 17-27
-
artykuł: Zywnosc zawierajaca skladniki zmodyfikowane genetycznie obecna na polskim rynku (Szponar L., Traczyk I., Walkiewicz A., Stachowska E., Gielecinska I.), s. 28-33
-
artykuł: Nowe poglady w zakresie zalecen spozycia skladnikow odzywczych (Gronowska-Senger A.), s. 34-39
-
artykuł: Ocena poziomu spozycia wapnia, fosforu i magnezu w calodziennych racjach pokarmowych studentow (Oledzka R., Kozlowska B., Wisniewska J., Moczydlowska I., Niedzwiedzka M., Jelinska M.), s. 40-45
-
artykuł: Zroznicowanie poziomu i struktury spozycia zywnosci w roznych typach gospodarstw domowych (Gutkowska K.), s. 46-52
-
artykuł: Zwyczaje zywieniowe osob palacych papierosy (Babicz-Zielinska E., Nazarewicz R., Polanska A.), s. 53-56
-
artykuł: Ocena wydatkow energetycznych, bilansu energetycznego i stanu odzywienia osob uprawiajacych wybrane formy turystyki kwalifikowanej (Bajerska-Jarzebowska J., Jeszka J., Czlapka-Matyasik M.), s. 57-62
-
artykuł: Zwyczaje zywieniowe mlodziezy szkol srednich wojewodztwa podkarpackiego (Cieslik E., Filipiak-Florkiewicz A., Palasinski J., Pysz M.), s. 63-67
-
artykuł: Aspekty zdrowotne czestosci spozywania posilkow - nowe spojrzenie na tradycyjne zwyczaje (Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E., Rogalska-Niedzwiedz M., Chwojnowska Z.), s. 68-75
-
artykuł: Zmiana zawartosci skladnikow mineralnych w dietach mlodziezy w okresie 10 lat (Chwojnowska Z., Chabros E., Charzewska J., Wajszczyk B., Rogalska-Niedzwiedz M.), s. 76-80
-
artykuł: Zwyczaje zywieniowe i czestotliwosc spozywania produktow odzywczych wsrod studentow uczelni lubelskich (Czech A., Grela E. R.), s. 81-85
-
artykuł: Charakterystyka sposobu odzywiania mlodziezy klas maturalnych liceum ogolnoksztalcacego (Fraczek B.), s. 86-92
-
artykuł: Wplyw srodowiska rodzinnego i szkolnego na czestotliwosc spozywania posilkow przez mlodziez w wieku 13-15 lat na przykladzie srodowiska warszawskiego (Jezewska-Zychowicz M.), s. 93-102
-
artykuł: Wplyw suplementacji magnezem na objawy subiektywne zwiazane z jego niedoborem oraz sprawnosc psychofizyczna personelu latajacego wojsk lotniczych (Ligocki P., Tarnowski A., Walasek L.), s. 103-107
-
artykuł: Badania pobrania chromu i niklu z calodobowymi racjami pokarmowymi (Marzec Z., Bertrandt J., Klos A.), s. 108-112
-
artykuł: Energia i bialko w calodziennym pozywieniu roznych grup ludnosci w Polsce (Szponar L., Oltarzewski M., Rychlik E.), s. 113-119
-
artykuł: Wartosc odzywcza tygodniowych racji pokarmowych mlodziezy akademickiej (Szymelfejnik E. J., Wadolowska L., Cichon R., Przyslawski J., Boleslawska I.), s. 120-126
-
artykuł: Ocena sposobu zywienia grupy kobiet otylych w okresie przed menopauza i po menopauzie (Przyslawski J., Grygiel B.), s. 127-132
-
artykuł: Analiza sposobu zywienia dziewczat z jadlowstretem psychicznym (Pytasz U., Nogal P., Lewinski A.), s. 133-138
-
artykuł: Jod a zwiazki wolotworcze w racjach pokarmowych sluchaczy wyzszej szkoly oficerskiej (Smigiel-Papinska D., Wojciak R. W., Krejpcio Z.), s. 139-142
-
artykuł: Wplyw suplementacji cynkiem na jego stezenia w surowicy i erytrocytach, wsrod mlodych kobiet i mezczyzn (Schlegel-Zawadzka M., Przyslawski J., Walkowiak J., Boleslawska I., Nowak J.), s. 143-148
-
artykuł: Suplementacja przeciwutleniaczami a profil lipidowy krwi u zdrowych mezczyzn (Smol E., Poprzecki S.), s. 149-153
-
artykuł: Preferencje i czynniki wyboru tluszczow wsrod osob doroslych (Boleslawska I., Maruszewska M., Przyslawski J.), s. 154-159
-
artykuł: Preferencje i czestotliwosc spozycia mleka i jego przetworow wsrod mlodziezy szkol ponadpodstawowych w Koninie (Flaczyk E., Gorecka D., Szczepaniak B., Spisacka B.), s. 160-164
-
artykuł: Preferencje i czynniki wyboru produktow mlecznych wsrod osob doroslych z regionu Wielkopolski (Maruszewska M., Boleslawska I., Przyslawski J.), s. 165-170
-
artykuł: Wplyw wegetarianskiego modelu zywienia na zmiany w spozyciu skladnikow odzywczych przez mlode dorosle osoby (Wadolowska L., Przyslawski J., Walkowiak J., Slowinska M. A.), s. 171-175
-
artykuł: Zastosowanie analizy skupien do oceny spoleczno-ekonomicznych i demograficznych uwarunkowan sposobu zywienia dzieci w wieku 10-15 lat (Czeczelewski J., Michalska A., Raczynski G.), s. 176-181
-
artykuł: Wybrane zachowania zywieniowe mlodziezy gimnazjalnej z Warszawy (Kollajtis-Dolowy A., Pietruszka B., Waszczeniuk-Uliczka M., Chmara-Pawlinska R.), s. 182-187
-
artykuł: Stan wiedzy zywieniowej i efektywnosc nauczania zywienia wybranej grupy dzieci (Kollajtis-Dolowy A., Weber M.), s. 188-193
-
artykuł: Ocena jakosciowa sposobu zywienia dzieci w wieku poniemowlecym - wyniki badan ankietowych (Weker H., Wiech M.), s. 194-199
-
artykuł: Stan odzywienia wybranych grup dzieci i mlodziezy w Polsce badanych w latach 1996-97 i 2000 (Rychlik E.), s. 200-204
-
artykuł: Koszt energetyczny cwiczen fizycznych stosowanych w trakcie terapii odchudzajacej w sanatorium u dzieci i mlodziezy (Regula J., Jeszka J.), s. 205-208
-
artykuł: Stan odzywienia 16-letniej mlodziezy z regionu suwalskiego o roznym statusie ekonomicznym (Walus A., Wadolowska L., Cichon R.), s. 209-214
-
artykuł: Porownanie stanu odzywienia studentow o roznych modelach zywienia wylonionych z zastosowaniem analizy skupien (Wadolowska L., Cichon R., Slowinska M. A., Szymelfejnik E.), s. 215-222
-
artykuł: Preferencje pokarmowe kobiet spozycia produktow wysokotluszczowych a profil lipidowy i parametry antropometryczne (Przybylowicz K., Majewicz B., Cichon R., Wadolowska L.), s. 223-227
-
artykuł: Wplyw wegetarianskiego modelu zywienia na zmiany masy i skladu ciala mlodych doroslych osob (Wadolowska L., Walkowiak J., Przyslawski J., Slowinska M. A.), s. 228-232
-
artykuł: Niedobor magnezu jako czynnik potencjalizujacy reakcje stresowa organizmu (Walasek L., Ligocki P.), s. 233-236
-
artykuł: Psychologiczne uwarunkowania otylosci wsrod personelu lotnictwa (Kobos Z., Bednarski W., Bertrandt J., Klos A., Bieniek R.), s. 237-239
-
artykuł: Ocena stanu gospodarki magnezowej u zdrowych osob narazonych na wieloczynnikowy stres (Ligocki P., Walasek L., Tarnowski A.), s. 240-245
-
artykuł: Wybrane zywieniowe uwarunkowania wystapienia zaburzen depresyjnych (Schlegel-Zawadzka M.), s. 246-250
-
artykuł: Zawartosc wybranych skladnikow mineralnych we wlosach kobiet po zabiegu mastektomii (Wojciak R. W., Krejpcio Z., Smigiel-Papinska D., Olejnik D.), s. 251-256
-
artykuł: Zaopatrzenie w wode pojedynczego zolnierza (Bzdega J., Lakomy R.), s. 257-259
-
artykuł: Sposob zywienia, a stezenia cynku w surowicy i erytrocytach w grupie mlodych kobiet i mezczyzn (Przyslawski J., Schlegel-Zawadzka M., Walkowiak J., Boleslawska I., Nowak J.), s. 260-265
-
artykuł: Czynniki wplywajace na wybor i ocene jakosci uslug zywieniowych (Zabrocki R., Babicz-Zielinska E.), s. 266-271
-
artykuł: Analiza sposobu zywienia i parametrow antropometrycznych kobiet stosujacych lagodne odmiany jarstwa (Czlapka-Matyasik M., Jeszka J., Bajerska-Jarzebowska J.), s. 272-277
-
artykuł: Spozycie wapnia wsrod dzieci i mlodziezy w Polsce (Oltarzewski M., Szponar L., Rychlik E.), s. 278-283
-
artykuł: Ocena natezenia stresu oksydacyjnego w nastepstwie wysilku fizycznego wsrod dziewczat: rola podazy bialka (Nazarewicz R., Babicz-Zielinska E.), s. 284-289
-
artykuł: Czy wysilek fizyczny wymaga zwiekszonej podazy antyoksydantow (Faff J.), s. 290-296
-
artykuł: Wplyw aktualnej aktywnosci fizycznej na wybrane wskazniki skladu ciala bylych sportowcow (Ladyga M., Faff J., Szczepanska B., Witek K., Burkhard-Jagodzinska K.), s. 297-301
-
artykuł: Kluczowe problemy w zywieniu sportowcow (Celejowa I.), s. 302-308
-
artykuł: Wplyw suplementacji mineralnej oraz czasu po zabiegu mastektomii na poziom biopierwiastkow we wlosach kobiet (Wojciak R. W., Krejpcio Z., Smigiel-Papinska D., Olejnik D.), s. 309-313
-
artykuł: Zwyczaje zywieniowe w zakresie spozycia tluszczow (Cieslik E., Filipiak-Florkiewicz A., Palasinski J.), s. 314-318
-
artykuł: Porownanie wazkosci czynnikow wyboru warzyw i owocow spozywanych przez osoby dorosle o roznym statusie zatrudnienia (Czarnocinska J., Babicz-Zielinska E., Wadolowska L., Przyslawski J., Schlegel-Zawadzka M.), s. 319-323
-
artykuł: Punktowa ocena sposobu zywienia sie mlodziezy studiujacej w Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie (Gacek M.), s. 324-327
-
artykuł: Ocena zmian w spozyciu wybranych skladnikow pokarmowych w latach 1990-2000 w Polsce (Gornicka M., Gronowska-Senger A.), s. 328-334
-
artykuł: Oszacowanie pobrania z dieta wybranych substancji konserwujacych na podstawie danych o spozyciu zywnosci z badan budzetow gospodarstw domowych (Dabrowska M., Rutowicz A., Brzozowska A.), s. 335-340
-
artykuł: Ocena wartosci odzywczej wybranych diet odchudzajacych publikowanych w prasie kobiecej (Hamulka J., Wawrzyniak A., Targowska E.), s. 341-346
-
artykuł: Skladniki podstawowe w calodziennych racjach pokarmowych studentow uczelni poznanskich (Maruszewska M., Przyslawski J., Boleslawska I.), s. 347-352
-
artykuł: Proekologiczne modele odzywiania ludzi w wieku starszym (Klebaniuk R., Kwiecien M., Matras J.), s. 353-356
-
artykuł: Ocena sposobu zywienia kobiet w podeszlym wieku zrzeszonych w Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Warszawie (Myszkowska-Ryciak J., Bujko J., Malesza M.), s. 357-361
-
artykuł: Wartosc odzywcza calodziennych racji pokarmowych uczniow szkol srednich z wojewodztwa mazowieckiego. Czesc I. Skladniki podstawowe (Ostrowska A., Szewczynski J., Gajewska M.), s. 362-366
-
artykuł: Wartosc odzywcza calodziennych racji pokarmowych uczniow szkol srednich z wojewodztwa mazowieckiego. Czesc II. Skladniki mineralne i witaminy (Ostrowska A., Szewczynski J., Gajewska M.), s. 367-371
-
artykuł: Sposob zywienia kobiet w wieku okolomenopauzalnym i pomenopauzalnym (Wajszczyk B., Chwojnowska Z., Rogalska-Niedzwiedz M., Charzewska J., Chabros E., Kokosa J.), s. 372-376
-
artykuł: Ocena planowania zywienia zolnierzy sluzby zasadniczej (Jeszka J., Regula J.), s. 377-381
-
artykuł: Ocena preferencji spozycia produktow zawierajacych blonnik pokarmowy przez mlodziez z terenu Warszawy (Paczkowska M., Bialkowska M., Kunachowicz H.), s. 382-385
-
artykuł: Ocena preferencji w spozyciu produktow i potraw mlecznych wsrod mlodych mezczyzn rozpoczynajacych zasadnicza sluzbe wojskowa (Rozmysl E., Bertrandt J., Klos A.), s. 386-391
-
artykuł: Ocena zjawiska indywidualnej suplementacji diety witaminami i skladnikami mineralnymi wsrod zolnierzy pelniacych zasadnicza sluzbe wojskowa (Rozmysl E., Klos A., Bertrandt J., Schlegel-Zawadzka M.), s. 392-397
-
artykuł: Preferencje pokarmowe kobiet w zakresie spozycia produktow mlecznych a wybrane parametry przebudowy kostnej (Przybylowicz K., Majewicz B., Cichon R., Wadolowska L., Rams L.), s. 398-402
-
artykuł: Przeglad wskaznikow jakosci diety stosowanych do oceny sposobu zywienia osob starszych (Dolowa J., Roszkowski W.), s. 404-405
-
artykuł: Zrodla wapnia w dietach kobiet (Rogalska-Niedzwiedz M., Charzewska J., Chwojnowska Z., Chabros E., Wajszczyk B.), s. 411-417
-
artykuł: Wielkosc pobrania i zrodla fosforu w calodziennych racjach pokarmowych studentow (Siemianowska E., Kur B., Skibniewska K. A., Smoczynski S. S.), s. 418-422
-
artykuł: Model spozycia alkoholu wsrod mlodziezy akademickiej (Rybowska A., Nazarewicz R., Babicz-Zielinska E.), s. 423-427
-
artykuł: Ocena stanu wiedzy zywieniowej dzieci w wieku 10-14 lat, po prelekcji na temat zasad racjonalnego zywienia (Ukleja A., Heropolitanska-Janik J., Sinska B., Kunachowicz H., Milewska M.), s. 428-434
-
artykuł: Zmiana stosunku do wegetarianizmu mlodziezy Zasadniczej Szkoly Gastronomicznej (Chalcarz W., Chutko I.), s. 435-440
-
artykuł: Suplementacja diety i spozycie produktow wzbogacanych w witaminy i-lub skladniki mineralne przez mlodziez w wieku 16-19 lat (Pietruszka B., Kollajtis-Dolowy A., Chmara-Pawlinska R.), s. 441-446
-
artykuł: Stan odzywienia wybranej grupy pacjentow zglaszajacych sie do Poradni Dietetycznej Katedry Dietetyki i Zywnosci Funkcjonalnej SGGW w Warszawie (Lange E., Wlodarek D.), s. 447-453
-
artykuł: Zainteresowanie problematyka zywienia przez studentow krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego (Medrela-Kuder E.), s. 454-457
-
artykuł: Badanie poziomu magnezu, zelaza i manganu w produktach spozywczych przeznaczonych do zywienia niemowlat i dzieci (Marzec A.), s. 458-463
-
artykuł: Stan odzywienia kobiet w wieku okolomenopauzalnym i pomenopauzalnym (Chabros E., Rogalska-Niedzwiedz M., Wajszczyk B., Chwojnowska Z., Charzewska J., Kost J.), s. 464-468
-
artykuł: Ocena zawartosci wybranych biopierwiastkow [Ca, Mg, Fe, Zn] w racjach pokarmowych kobiet chorych na nowotwor piersi i kobiet zdrowych [badania wstepne] (Czapska D., Ostrowska L., Stefanska E., Karczewski J., Sawicki Z.), s. 469-475
-
artykuł: Ocena spozycia folianow, witaminy B12 i zelaza u kobiet w ciazy (Hamulka J., Wawrzyniak A., Zielinska U.), s. 476-481
-
artykuł: Sposob zywienia i stan odzywienia kobiet karmiacych piersia z wojewodztwa mazowieckiego (Mojska H., Brozek A., Szponar L.), s. 482-486
-
artykuł: Ocena wydatku energetycznego na wybranych dolowych stanowiskach pracy w kopalni miedzi (Pietraszkiewicz T., Standa M., Borodulin-Nadzieja L., Salomon E., Janocha A.), s. 491-494
-
artykuł: Sposob zywienia, stan odzywienia, wydatek energetyczny dzieci i mlodziezy w wieku 12-15 lat z nadwaga i otyloscia prosta (Bawa S., Janik K., Harton A., Bujko J.), s. 495-500
-
artykuł: Ocena sposobu zywienia i stanu odzywienia kohorty studentow AMB w latach 2001-2002 a wybrane parametry biochemiczne krwi (Stefanska E., Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.), s. 501-509
-
artykuł: Spozycie energii i podstawowych skladnikow pokarmowych przez mlodziez w wieku 13-15 lat z nadwaga i otyloscia prosta (Harton A., Bawa S., Weker H.), s. 510-514
-
artykuł: Wiek a parametry gospodarki lipidowej i wartosc odzywcza diety kobiet spozywajacych ograniczona ilosc produktow miesnych (Sitarz M., Narojek L., Trzeciak K.), s. 515-519
-
artykuł: Ocena spozycia energii, tluszczu i cholesterolu u kobiet w ciazy (Wawrzyniak A., Hamulka J., Kosowska B.), s. 520-525
-
artykuł: Dieta a poziom cynku w surowicy krwi kobiet (Markiewicz R., Zujko M. E., Borawska M. H., Kulikowski M.), s. 526-531
-
artykuł: Charakterystyka sposobu odzywiania sie mlodziezy uprawiajacej sport (Medrela-Kuder E.), s. 532-537
-
artykuł: Zawartosc energii i wybranych skladnikow mineralnych w calodziennych racjach pokarmowych stosowanych w zywieniu polskich sportowcow (Szczepanska B., Malczewska J.), s. 538-543
-
artykuł: Przewidywany udzial wody pitnej w zalecanym dziennym pobraniu magnezu przez populacje Krakowa [rok 2001] (Barton H., Zachwieja Z., Folta M.), s. 544-550
-
artykuł: Parametry wody w schronie po wymianie instalacji wodociagowej (Lakomy R., Stezycka E.), s. 551-555
-
artykuł: Ocena wielkosci pobrania kwasu benzoesowego i butylohydroksyanizolu wsrod dzieci i mlodziezy (Traczyk I., Gielecinska I., Szponar L., Stachowska E., Rams M., Walkiewicz A.), s. 556-560
-
artykuł: Ocena stanu odzywienia kobiet - pacjentek Izby Wytrzezwien w Warszawie (Bednarski W., Klos A., Bertrandt J., Wachol W., Rozmysl E., Kobos Z.), s. 561-566
-
artykuł: Wplyw wieku na preferencje wybranych produktow weglowodanowych wsrod dzieci szkolnych z rejonu Kola (Szczesna T., Szczepaniak B., Wawrzyniak A., Waszkowiak K.), s. 567-571
-
artykuł: Ocena wybranych zachowan zywieniowych mlodziezy w wieku 13-15 lat i ich uwarunkowan na przykladzie srodowiska miejskiego (Jezewska-Zychowicz M., Lyszkowska D.), s. 572-577
-
artykuł: Preferencje i czestotliwosc spozycia miesa i jego przetworow wsrod mlodziezy szkol ponadpodstawowych w Koninie (Gorecka D., Flaczyk E., Szczepaniak B., Kwiecinska J.), s. 578-582
-
artykuł: Czynniki wplywajace na wspolczesne uwarunkowania zywieniowe w opinii wybranej grupy studentow (Grela E. R., Czech A., Paniak P., Musial K.), s. 583-587
-
artykuł: Zachowania zywieniowe mlodziezy z wybranych regionow kraju w zakresie spozycia mleka i jego przetworow (Szczepaniak B., Gorecka D., Flaczyk E.), s. 588-592
-
artykuł: Zawartosc metali w rybach z okolic Wloclawka (Stezycka E., Bzdega J., Pawlikowska K., Siwicki A.), s. 593-597
-
artykuł: Ocena stanu odzywienia reprezentacji Wojska Polskiego w skokach spadochronowych - badania wstepne (Bieniek R., Bertrandt J., Klos A., Kobos Z.), s. 598-602
-
artykuł: Poziom spozycia podstawowych skladnikow pokarmowych a wybrane wskazniki antropometryczne stanu odzywienia u mezczyzn o wysokiej aktywnosci fizycznej (Zebrowska A., Pokora I.), s. 603-606
-
artykuł: Nawyki zywieniowe osob uzaleznionych od komputera (Repetowski M., Radziejewski H.), s. 607-612
-
artykuł: Stan odzywienia mezczyzn powyzej 25 roku zycia, przebywajacych w Areszcie Sledczym w Radomiu (Klos A., Bertrandt J., Ciagadlak T.), s. 613-617
-
artykuł: Bezpieczenstwo zywnosci wyzwaniem XXI wieku (Bertrandt J.), s. 7-16
rozwiń roczniki