PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | 07 | 3-4 |
Tytuł artykułu

Pectin lyase activity of Penicillium sp.25/5B strain grown on beet-pulp extracts. Part I. Submerged cultures

Autorzy
Warianty tytułu
PL
Aktywność liazy pektynowej szczepu Penicillium sp.25/5B na wyciągach z wysłodków buraczanych. Cz.I. Hodowle wgłębne
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The pectin lyase (PL 4.2.2.10) (4) activity of Penicillium sp. 25/5B on beet-pulp water extracts, supplemented with nitrogen salts was studied. The highest PL activity and biomass production was obtained on a 4% beet-pulp water extract supplemented with (NH₄)2HPO₄ and additionally buffered with a phosphate buffer, pH=6.0 (Fig. 3).
PL
Przebadano aktywność liazy pektynowej (PL 4.2.2.10.) szczepu Penicillium sp. po hodowli na następujących podłożach: A - na wodnych wyciągach z wysłodków buraczanych o zawartości suchej masy od 1,5 do 6,0%, B - na wodnych wyciągach z wysłodków buraczanych o zawartości 4% s.m. wzbogaconych następującymi solami: NaNO₃, NH₄NO₃, (NH₄)₂ SO₄, (NH₄)HSO₄, w ilościach odpowiadających zawartości azotu w tych związkach od 0,033 do 0,528%, C - na wodnych wyciągach z wysłodków (jak w punkcie B) dodatkowo zbuforowanych 0,05 M buforem fosforanowym o pH = 6,0. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że badany szczep był zdolny do syntezy enzymów typu PL w hodowlach wgłębnych na wodnych wyciągach z wysłodków buraczanych. Z czterech przebadanych soli azotowych, kwaśny fosforan amonu i azotan sodu dodane do pożywek niezbuforowanych wpływały na wzrost aktywności enzymów PL i powodowały widoczne zmiany w pH płynów hodowlanych. Najwyższe aktywności PL stwierdzono na zbuforowanych (pH = 6,0) 4% wodnych wyciągów z wysłodków buraczanych wzbogaconych dodatkiem kwaśnego fosforanu amonowego.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
3-4
Opis fizyczny
p.227-233,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Chemical and Food Technology, Agricultural University, Akademicka 13, 20-033 Lublin, Poland
autor
  • Institute of Microbiology, Miaria Curie-Sklodowska University, Akademicka 19, 20-033 Lublin, Poland
Bibliografia
  • 1. Bugbee W. M.: Phytopathology 1973, 63, 480.
  • 2. Deese D. C., Stahman M. A.: Agric. Food Chem., 1962, 20, 119.
  • 3. Łosiakowa , Ł. S., Musznikowa Ł. N., Muszina Z. N., Kokoriewa S. P..: Tr. Wsies.Nauc. Issl. Inst. Prod. Brozenija 1970, 19, 191.
  • 4. IUPAC - IUB Enzyme Nomenclature Elsevier Scientific Publishing Co., Amsterdam, 1972.
  • 5. Krakowiak A., Malanowska J.: Przem. Ferm. i Rolny 1975, 11, 20.
  • 6. Mołdobajewa R. K.: Mikrobiołogia (USSR) 1968, 37, 808.
  • 7. Nyirl L.: Process Biochem., 1969, 4, 27.
  • 8. Rzędowski W.: Prace Inst. i Lab. Bad. Przem. Spoż., 1969, 2, 171.
  • 9. Rzędowski W., Ostaszewicz D.: Prace Inst. i Lab. Badaw. Przem. Spoż., 1970, 3, 427.
  • 10. Szajer I.: Acta Microbiol. Pol., 1976, 5, 51.
  • 11. Szajer I.: Acta Microbiol. Pol., 1978, 27, 235.
  • 12. Wierbina N. M., Cycura C. J.: Mikrobiołogia (USSR) 1969, 38, 29.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f963074f-72ac-4239-9501-3df587adba99
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.