PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | 65 | 3 |
Tytuł artykułu

In vitro morphogenetic response of apple (Malus domestica Borkh.) and pear (Pyrus communis L.) to the elevated levels of copper and myo-inositol

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Morfogenetyczna reakcja jabłoni (Malus domestica Borkh.) oraz gruszy (Pyrus communis L.) w warunkach in vitro na podwyższone poziomy miedzi oraz myo-inozytolu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The elevated levels of copper and myo-inositol in the MS medium were demonstrated to enhance culture growth and morphogenetic response of apple and pear explants. The results revealed that the highest number of branches per explant (2.80) for apple was obtained from the levels of 0.0+ 100 and 0.050+ 400 mg/l of both copper and myo-inositol, respectively (C1M2 and C4M4)), while for pear 3.40 branches per explant were achieved from the same treatment. The mean length of branches was significantly lower in the case of the control treatment (the absence of copper and inositol). The highest number of leaves per explant (29.73 and 29.80) for both apple and pear, respectively, was recorded for treatment C4M4 (0.050+ 400 mg/l of both copper and myo-inositol, respectively. At the rooting stage, the elevated levels of copper and myo-inositol were very effective in stimulating root formation in both apple and pear shoots. The highest number of roots in apple (2.00 roots/ explant) was achieved while using 0.100+ 800 (C5M5) of both copper and myo-inositol, whereas the highest number of roots for pear (3.17 roots/ explant) was recorded for C6M6 (0.200+ 1600). The highest mean length of roots for apple reached 1.23 cm in treatment C3M3 and 1.10 cm for pear in treatment C6M6. These data suggest that the higher levels of copper and myo-inositol enabled shoot and root formation in the explants, and it might be necessary to use higher levels of these two medium components in order to enhance morphogenetic potential of explants.
PL
Badania wykazały, że podwyższone poziomy miedzi i myo-inozytolu w pożywce MS poprawiają wzrost oraz reakcję morfogenetyczną eksplantów jabłoni i gruszy. Wyniki pokazały, że w przypadku jabłoni najwyższą liczbę pędów bocznych na 1 eksplant (2,80) uzyskano przy poziomach miedzi i myo- -inozytolu wynoszących odpowiednio 0,0+100 oraz 0,050+400 mg/l (obiekty C1M2 i C4M4), podczas gdy w przypadku gruszy w tej samej kombinacji uzyskano liczbę 3,40 pędów bocznych na 1 eksplant. Średnia długość pędów bocznych była istotnie niższa w przypadku obiektu kontrolnego (bez stosowania miedzi oraz inozytolu). Najwyższą liczbę liści na 1 eksplant (odpowiednio 29,73 i 29,80 dla jabłoni i gruszy) zanotowano w obiekcie C4M4 (0,050+400 mg/l odpowiednio miedzi i myo-inozytolu). W fazie ukorzeniania podwyższone poziomy miedzi i myo-inozytolu były bardzo skuteczne w pobudzaniu formowania korzeni zarówno w przypadku jabłoni jak i gruszy. Najwyższą liczbę korzeni w mikrosadzonkach jabłoni (2,00 korzeni na 1 eksplant) osiągnięto, kiedy stosowano ilość 0,100+800 (C5M5) odpowiednio miedzi i myo-inozytolu, podczas gdy najwyższą liczbę korzeni w mikrosadzonkach gruszy (3,17 korzeni na 1 eksplant) zanotowano dla obiektu C6M6 (0,200+1600). Najwyższa średnia długość korzeni w mikrosadzonkach jabłoni osiągnęła wartość 1,23 cm w obiekcie C3M3 oraz 1,10 cm w obiekcie C6M6 w przypadku gruszy. Niniejsze dane sugerują, że wyższe poziomy miedzi i myo-inozytolu ułatwiają eksplantom formowanie pędów i korzeni oraz że może istnieć potrzeba stosowania wyższych poziomów tych dwóch składników pożywki hodowlanej, aby zwiększyć potencjał morfogenetyczny eksplantów.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
65
Numer
3
Opis fizyczny
p.43-47,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Forestry, School of Plant Production, University of Duhok, Iraq
autor
  • Scientific Research Center, University of Duhok, Iraq
  • Department of Biology, Faculty of Science, School of Biology, University of Duhok, Iraq
Bibliografia
  • A n swe r s . c om. 2010. Answers.com, the world’s leading Q & A site. Available online at: http://www.answers.com/ topic/inositol C h o , M. J . , We n J . a n d L ema u x P.G. 1998. Transformation of recalcitrant barley cultivars Through improvement of regenerative ability and decreased albinism. Plant Science, 138 (2): 229- 244.
  • F a r l e x 2010. The Free Dictionary. Available online at: http://www.thefreedictionary.com/inositol
  • Ga r c i a -Sogo B., Roig L . A ., a nd Mo r eno V. 1991. Enhancement of morphogenic response in cotyledon-derived explants of Cucumis melo induced by copper ions. Acta. Hortic. 289: 229-230.
  • Ge o r g e, E .F., M ic h a el A . H . a nd Gr e ek- Ja n D.K. 2008. Plant Propagation by Tissue Culture (3rd Edition), 1. The Background. Springer.
  • Gu r A . , G a d A . E . a n d H a a s E . 1988. Rooting of apple rootstock clones as related to phenols and their oxidation. Acta Hort. 227: 160-166.
  • L e t h am S . 1966. Regulation of cell division in plant tissues. II. A cytokinin in plant extracts: isolation and interaction with other growth regulators. Phytochemistry, 5: 269-286.
  • L o ew u s F.A. 1974. The biochemistry of myo-inositol in plants. Recent Adv. Phytochem. 8: 179-207.
  • L o ew u s F.A. a n d D i c k i n s o n W. 1980. Myo-inositol: Biosynthesis and metabolism. 43-76 in Stumpf and Conn (eds): The Biochemistry of Plants 3. Academic Press N. Y.: 43-76.
  • Lo t t J .N. A ., G r e e nwo o d J.S. a n d Ba t t e n G.D. 1995. Mechanisms and regulation of mineral nutrient storage during seed development. [In:] J. Kigel and G. Galili (Eds). Seed Development and Germination. Marcel Dekker Inc. New York. 215- 235.
  • Ma r s c h n e r H. (Ed.). 1998. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2nd Ed. Academic Press, San Diego, CA, 889 p. Mu r a s h i g e T. a n d S k o o g F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures. Physiol. Plant. 15: 473- 479.
  • Na s M.N. a n d Re a d P. E . 2004. A hypothesis for the development of a defined tissue culture medium of higher plants and in vitro micropropagation of hazelnut. Scienti. Hortic. 101: 189-200.
  • P u r n h a u s e r L . a n d G y u l a i G . 1993. Effect of copper on shoot and root regeneration in wheat, triticale, rape and tobacco tissue cultures. Plant Cell Tiss. Org. Cult. 35: 131-139.
  • S a h r awa t A .K. , S u r e s h C . , a n d C h a n d S . 1999. Stimulatory effect of copper on plant regeneration in indica rice (Oryza sativa L.). J. Plant Physiol. 154 (4): 517- 522.
  • SAS . 2001. SAS/ STAT User’s Guide for Personal Computers.Release 6.12. SAS Institute Inc. Cary, NC, USA.
  • S c h e n c k R .U. a n d H i l d e b r a n d t A .C . 1972. Medium and techniques for induction and growth of monocotyledonous and dicotyledonous plant cell cultures. Can. J. Bot. 50: 199- 204.
  • Ya n g Y. S . , J i a n Y.Y. , a n d Z h e n g Y.D. 1999. Copper enhances plant regeneration in callus culture of rice. Chinese J. Rice Sci. 13 (2): 95-98.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f8a544bd-a945-4a06-ac32-997bdd833106
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.