PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 43 | 4 |
Tytuł artykułu

Zachowania żywieniowe wybranej grupy lekarzy

Warianty tytułu
EN
Dietary habits in a selected group of medical doctors
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wprowadzenie: Specyficzne warunki oraz stresogenny charakter pracy utrudniają lekarzom utrzymanie zachowań prozdrowowtnych, szczególnie dotyczących racjonalnego żywienia. Cel pracy: Celem pracy była ocena zachowań żywieniowych lekarzy. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono za pomocą kwestionariusza ankiety na grupie 100 lekarzy w wieku od 21 do 63 lat. Zastosowano test t-Studenta przyjmując poziom istotności p < 0,05. Wyniki: Wykazano nieprawidłowości takie jak: zbyt duża konsumpcja pieczywa pszennego, wędlin, słodyczy, a niewystarczająca warzyw, owoców, ryb, produktów mlecznych i zbożowych razowych. Wniosek: Zachowania żywieniowe lekarzy odbiegały od zasad racjonalnego żywienia, co może prowadzić do rozwoju chorób dieto-zależnych. Konieczna zatem wydaje się edukacja lekarzy w zakresie prozdrowotnych zachowań żywieniowych.
EN
Introduction: Working in a specific, high-pressure environment makes it especially difficult for physicians to maintain healthy habits, particularly well-balanced diets. Aim: The aim of the paper was to assess the dietary doctors’ habits. Material and methods: The survey was conducted using a questionnaire among 100 doctors aged 24 to 63. Student’s t-test was used, taking p < 0.05 as the level of statistical significance. Results: The analysis showed numerous abnormalities in the eating habits such as: high frequency of eating wheat bread, cold cuts and sweets with too low a frequency of eating vegetables, fruit, fish, dairy and wholemeal products. Conclusion: Physician’s eating habits did not exemplify well-balanced diets, which can lead to diet-related diseases. It seems necessary to educate doctors on healthy eating habits.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
43
Numer
4
Opis fizyczny
s.239-249,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul.Ciołka 27, 01-445 Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa
Bibliografia
  • 1. Kordowicz I.: Styl życia pielęgniarek pracujących w oddziałach szpitalnych (praca magisterska). Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa, 2011.
  • 2. Gacek M.: Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna w grupie lekarzy. Probl. Hig. Epidemiol., 2011, 92, 2, 254 - 259.
  • 3. Niedźwiedzka M., Grzybowski A.: Sposób żywienia wybranej grupy lekarzy. Probl. Hig. Epidemiol., 2011, 92, 4, 973 - 976.
  • 4. Wendel S., Bes R. E., de Jong J. D., et al.: The fat doctor and the fat patient - can a doctor also be allowed to transgress?. Ned. Tijdschr. Geneeskd., 2010, 154, 51 - 52.
  • 5. Niedźwiedzka-Stadnik M., Trafalska E., Grzybowski A.: Zawartość składników odżywczych w dietach wybranej subpopulacji lekarzy. Część I. Probl. Hig. Epidemiol., 2013, 94, 4, 773 - 779.
  • 6. Szczyrba-Maroń B., Wons A.: Używanie substancji psychoaktywnych wśród lekarzy jako niekonstruktywny sposób radzenia sobie z trudnymi sytuacjami. Alkohol Narkom., 2008, 21, 1, 9 - 20.
  • 7. Jośko J., Kasperczyk J., Gościniewicz P., i wsp.: Stres - jedynie tego nie brakuje lekarzom. Probl. Hig. Epidemiol., 2006, 87, 3, 198 - 200.
  • 8. Kowalczuk K., Krajewska-Kułak E., Jankowiak B., i wsp.: Zagrożenia zawodowe pielęgniarek, położnych i lekarzy w środowisku pracy. Probl. Hig. Epidemiol., 2008, 89, 2, 211 - 215.
  • 9. Walkiewicz M., Tartas M., Majkowicz M., Budziński W.: Jakość życia lekarzy rezydentów - absolwentów Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Ann. Acad. Med. Gedan., 2013, 43, 89 - 102.
  • 10. Bąk E., Kopczyńska-Sikorska J.: Postrzeganie elementów promowania zdrowia wśród lekarzy i pielęgniarek w świetle reprezentowanych zachowań zdrowotnych. Zdr. Publ., 1994,10, 341-345.
  • 11. Polacy o swoim zdrowiu oraz prozdrowotnych zachwaniach i aktywnościach, Centrum Badania Opinii Społecznej. Warszawa 2012: www.cbos.pl/ 18.04.2015.
  • 12. Rosta J., Aasland O. G.: Age differences in alcohol drinking patterns among Norwegian and German hospital doctors - a study based on national samples. German Medical Science 2010, 8, 1 - 9.
  • 13. Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
  • 14. Przeor M., Goluch-Koniuszy Z.: Ocena stanu odżywienia oraz sposobu żywienia pielęgniarek będących w okresie okolomenopauzalnym pracujących w systemie zmianowym. Probl. Hig. Epidemiol., 2013, 94, 4, 797 - 801.
  • 15. Biela U., Pająk A., Kaczmarczyk-Chalas K., i wsp.: Częstość występowania nadwagi i otyłości u kobiet i mężczyzn w wieku 20 - 74 lat. Wyniki programu WOBASZ. Kardiol. Pol., 2005, 63, 4.
  • 16. Schätzer M., Rust P., Elmadfa I.: Fruit and vegetable intake in Austrian adults: intake frequency, serving sizes, reasons for and barriers to consumption, and potential for increasing consumption. Public Health Nutr., 2010, 13, 4, 480 - 487.
  • 17. Aune D. D., Chan D., SM, Lau R., et al.: Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and doseresponse mata-analysis of prospective studies. Br. Med. J., 2011 Nov 10, 343.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-ef07cdcd-b176-46ff-ba6c-73ec5f849678
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.