Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2014 | 60 | 2 |
Tytuł artykułu

Antimicrobial effect of an aqueous extract of Potentilla erecta rhizome

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Przeciwdrobnoustrojowe działanie wodnego ekstraktu z kłącza Potentilla erecta
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Potentilla erecta is a therapeutic plant used in folk medicine to treat inflammatory states, wounds and diseases of the alimentary tract. The results of the study reveal the effects of an aqueous extract of P. erecta rhizome on certain microorganisms occurring in food. The main components of the extract were catechins. The extract was shown to display an inhibiting effect against Gram-positive bacteria such as Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Bacillus subtilis ATCC 6633, as well as against yeast such as Candida lipolitica KKP 322 and Hansenula anomala R 26. The extract did inhibit the growth of Gram-negative bacteria, however, no inhibiting effects were observed on moulds in the studied range of concentrations, i.e. 0.13 to 64 mg dry matter/ml.
PL
Potentilla erecta jest rośliną leczniczą wykorzystywaną w medycynie ludowej jako środek do leczenia stanów zapalnych, ran i chorób przewodu pokarmowego. W pracy przedstawiono wyniki dotyczące działania wodnego ekstraktu z kłącza P. erecta na wybrane drobnoustroje występujące w żywności. Głównymi czynnymi składnikami ekstraktu były katechiny. Ekstrakt ten wykazywał działanie hamujące w stosunku do bakterii Gram dodatnich: Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6633 oraz drożdży Candida lipolitica KKP 322, Hansenula anomala R 26. W badanym zakresie stężeń 0,13 do 64 mg suchej masy/ml ekstrakt nie wykazywał aktywności przeciwko bakteriom Gram ujemnym oraz pleśniom.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
60
Numer
2
Opis fizyczny
p.18-28,ref.
Twórcy
autor
  • Division of Food Biotechnology and Microbiology, Department of Biotechnology, Microbiology and Food Evaluation, Faculty of Food Sciences, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159c bud. 32, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Division of Food Biotechnology and Microbiology, Department of Biotechnology, Microbiology and Food Evaluation, Faculty of Food Sciences, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159c bud. 32, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Vegetable and Medicinal Plants, Faculty of Horticulture and Landscape Architecture, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 166, 02-787 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Vegetable and Medicinal Plants, Faculty of Horticulture and Landscape Architecture, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 166, 02-787 Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Shan B, Cai Y, Brooks JD, Corke H. Antibacterial properties of Polygonum cuspidatum roots and their major bioactive constituents. Food Chem 2008; 109:530-537.
  • 2. Dupont S, Caffn N, Bhandari B, Dykes GA. In vitro antibacterial activity of Australian native herb extracts against food-related bacteria. Food Control 2006; 17:929-932.
  • 3. Ho CH, Noryati I, Sulaiman SF, Ahmad R. In vitro antibacterial and antioxidant activities of Orthosiphon stamineus Benth extracts against food-borne bacteria. Food Chem 2010; 122:1168-1172.
  • 4. Goswami DA, Matfield B. Cytogenetic studies in the genus Potentilla L. New Phytol 1975; 135-146.
  • 5. Tomczyk M, Latté KP. Potentilla-A review of its phytochemical and pharmacological profile. J Ethnopharmacol 2009; 122:184-204.
  • 6. Ivancheva S, Stantcheva B. Ethnobotanical inventory of medicinal plants in Bulgaria. J Ethnopharmacol 2000; 69:165-172.
  • 7. Shushunov S, Balashov L, Kravtsova A, Krasnogorsky I, Latté KP, Vasiliev A. Determination of acute toxicity of the aqueous extract of Potentilla erecta (Tormentil) rhizomes in rats and mice. J Med Food 2009; 12:1173-1176.
  • 8. Hiller K. Potentilla In : Hager’s Handbuch der Pharmazeutischen Praxis 6 Drogen P-Z fifth ed Springer , Berlin, Heidelberg , New Yourk 1994:254-269.
  • 9. Stachurski L, Bednarek E, Dobrowolski JC, Strzelecka H, Mazurek AP. Tormentoside and two of its isomers obtained from the rhizomes of Potentilla erecta. Planta Med 1995; 61:94-95.
  • 10. Grujic-Vasic J, Ramic S, Bosnic T, Rimpapa Z. Phytohemical investigation of the Tormentil- Potentilla tormentilla. Fol Med Fac Med Univ Saraeviensis 1982; 17:89-98.
  • 11. Geszprych A, Rosłon W, Węglasz Z. Phenolic acids in rhizomes and herb of thormentil (Potentilla erecta L.). Herba Pol 2003; 49:315-316.
  • 12. Tackechi M, Tanaka Y, Takehara M, Nonaka G, Nishioka I. Structure and antiherpetic activity amongs the tannins. Phytochemistry 1985; 24:2245-2250.
  • 13. Fukuchi K, Sakagami H, Okuda T, Hatano T, Tanuma S, Kitajima K, Inoue Y, Inoue S et al. Inhibition of herpes simplex virus infection by tannins and related compounds. Antiviral Res 1989; 11:285-298.
  • 14. Latté KP. Potentilla erecta: The erect tormentil. Z Phytotherapie 2006; 27:198-206.
  • 15. Subbotina MD, Timchenko VN, Vorobyov MM, Konunova YS, Aleksandrovih YS, Shushunov S. Effect of oral administration of tormentil root extract (Potentilla tormentilla) on rotavirus diarrhea in children: a randomized, double blind, controlled trial. Pediatr Infect Dis J 2003; 22:706-711.
  • 16. Tomczyk M. Variation in total polyphenolics contents of aerial parts of Potentilla species and their anticariogenic activity. Molecules 2010; 15: 4639-4651.
  • 17. Polish Pharmacopoeia VI. Polish Pharmaceutical Society: Warsaw, 2002:150-151.
  • 18. National Committee For Clinical Laboratory Standards. Methods for determining bactericidal activity of antimicrobial agents. CLSI document M26-A. Wayne, Pa 1999.
  • 19. National Committee For Clinical Laboratory Standards. Method for determining bactericidal activity of antimicrobial agents: approved guide standard – eight edition. CLSI document M07-A8. Wayne, Pa 2009.
  • 20. Tamokoua J, Talab M, Wabob H, Kuiatea J, Taneb P. Antimicrobial activities of methanol extract and compounds from stem bark of Vismia rubescens. J Enthnopharmacol 2009; 124:571-575.
  • 21. Adams MR and Moss MO. Food Microbiology. Second Ed. The Royal Society of Chemistry, Thomas Graham House, Cambridge 2000:1-5.
  • 22. Tomczyk M, Leszczyńska K, Jakoniuk P. Antimicrobial activity of Potentilla species. Fitoterapia 2008; 79:592-594.
  • 23. Funatogawa K, Hayashi S, Shimomura H, Yoshida T, Hatano T, Ito H, Hirai Y. Antibacterial activity of hydrolyzable tannins derived from medicinal plants against Helicobacter pylori. Microbiol Immunol 2004; 48:251-261.
  • 24. Grujić-Vasic J, Saša P, Bosonić T, Redžić S.. Antimicrobial activity of different extracts from rhizome and root of Potentilla erecta L. Raeuschel and Potentilla alba L. Rosaceae. Acta Medica Academica 2006; 35:9-14
  • 25. Wiater A, Pleszczyńska M, Próchniak K, Szczodrak J. Anticariogenic activity of the crude ethanolic extract of Potentilla erecta (L.). Herba Pol 2008; 54:41-45.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-b1da44fa-d8ab-4cac-9d35-4c49e3ac6f57
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.