PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 28 | 4 | 317-321
Tytuł artykułu

Ocena strat witaminy C w wybranych warzywach gotowanych metodami konwencjonalnymi oraz w kuchence mikrofalowej

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zbadano wpływ gotowania warzyw w garnku (od zimnej i gorącej wody), w szybkowarze i kuchence mikrofalowej na zawartość witaminy C. Najmniejsze straty witaminy C zaobserwowano w warzywach poddanych obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej (13,9%) i szybkowarze (32,5%) w porównaniu do 37,8% i 53,3%-owych strat tej witaminy w warzywach gotowanych metodą konwencjonalną, po zalaniu odpowiednio wrzącą i zimną wodą.
EN
The effect of conventional cold- or boiling-water-started, pressure and microwave cooking of vegetables on their vitamin C content was studied. The smallest losses in vitamin C content of the vegetables were recorded in the microwave (13.9%) and pressure (32.5%) cooking compared with 37.8% and 53.3% for pot cooking started with boiling and cold water, respectively.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
28
Numer
4
Strony
317-321
Opis fizyczny
s.317-321,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Medyczna, Wroclaw
autor
Bibliografia
  • 1. Szczepańska A., Ners A., Zawistowska Z.: Kuchnia i Zdrowie, PZWL, Warszawa, 1990
  • 2. Fedorowicz E., Zalewski S.: Przem. Spoż., 88, 174 (1988)
  • 3. Baldwin R.E., Korschgen B.M., Russel M.S., Mabesa L.: J. Food Sci., 41,762 (1976)
  • 4. Kimura M., Itokawa Y.: J. Nutr. Sci. Vitaminol., 36, S25 (1990)
  • 5. Janicki L.J., Appledorf H.: J. Food Sci., 39, 715 (1974)
  • 6. Maga J.A., Twomey J.A., Cohen M.: J. Food Sci., 42, 1669 (1977)
  • 7. Yoshida H., Kondo I., Kajimoto G.: J. Sci. Food Agric., 58,531 (1992)
  • 8. Yoshida H., Hirooka N., Kajimoto G.: J. Food Sci., 55,1412 (1990)
  • 9. Klein B.P., Kuo C.H., Boyd G.: J. Food Sci., 46,640 (1981)
  • 10. Gould M.F., Golledge D.: Food Sci. Nutr., 42F, 145 (1989)
  • 11. Czarniecka E., Kowalska K, Zalewski S.: Pol. J. Food Nutr. Sci., 2/43, 85 (1993)
  • 12. Wierzchowski J.: Przem. Spoż., 27, 401 (1973)
  • 13. Wartanowicz M., Ziemiański Ś.: Żyw. Człow. Metab., 19, 193 (1992)
  • 14. Simon J.A.: J. Am. Coli. Nutr., 11, 107 (1992)
  • 15. Szajkowski Z., Gertig H., Duda G., Kulesza C., Maruszewska M., Przyslawski J., Drabowicz E., Ucińska D.: Bromat. Chem. Toksykol., 25,313 (1992)
  • 16. Kulesza W., Morawski R., Słowiński M., Sekuła Z., Sygnowska E., Celiński A., Waśkiewicz A., Szuba K., Pardo B., Magoń M.: Żyw. Człow. Metab., 17, 21 (1990)
  • 17. Roszkowski W., Brzozowska A.: Żyw. Człow. Metab., 21,35 (1994)
  • 18. Mabesa L.B., Baldwin R.E.: J. Food Sci., 44, 932 (1979)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-ed60e730-cf3a-4a78-8f75-db4fd1de8a62
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.