Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 30 | 1-2 | 76-80
Tytuł artykułu

Zmiana zawartosci skladnikow mineralnych w dietach mlodziezy w okresie 10 lat

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była analiza zawartości wapnia, fosforu i magnezu w dietach młodzieży na przestrzeni 10 lat. Oceniono sposób żywienia 1000 dziewcząt i chłopców w wieku 11-15 lat z warszawskich szkół podstawowych w latach 1990/1991 i 1136 uczniów w latach 1999/2000. Sposób żywienia oceniono metodą wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 godzin poprzedzających badanie. Stwierdzono wzrost gęstości w dietach uczniów, wapnia, fosforu i magnezu wyrażonej w mg/1000 kcal przy jednoczesnymi wzroście stosunku wapnia do fosforu, co oznacza korzystne zmiany w badanym dziesięcioleciu, w strukturze spożywanych diet, a zatem ogólną poprawę jakości spożycia.
EN
The aim of this paper was assessment of micronutrients intake: calcium, phosphorous and magnesium in adolescent diet in two examinations at last ten years. In total 1000 boys and girls 11-15 aged from primary Warsaw school was examined during 1990/1991. Study was repeated after ten years in 1136 pupils during 1999/2000. The information about food intake was collected using 24-hour recall method. It was observed increasing of density of calcium, phosphorous and magnesium expressed in 1000 kcal, in diet of pupils during examined period. Simultaneously, it was stated increasing of calcium to phosphorous ratio, what means that the changes in structure of consuming diet was better and improved of qualitative intake in last study.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
30
Numer
1-2
Strony
76-80
Opis fizyczny
s.76-80,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-cb5ab6df-8c91-4ec7-a274-ca64fb5793eb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.