PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 1 | 79-87
Tytuł artykułu

Przydatnosc nasion ledzwianu siewnego do mrozenia i sterylizacji

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Nasiona lędźwianu siewnego odmian Derek i Krab, o zawartości suchej masy na poziomie około 33%, wykorzystano do produkcji mrożonek i konserw sterylizowanych. W surowcu świeżym i blanszowanym oraz produktach finalnych po 6 miesiącach przechowywania oznaczono zawartość: suchej masy, cukrów prostych i cukrów ogółem, skrobi, błonnika pokarmowego, azotu ogółem i azotu białkowego, składników popiołu, kwasów ogółem oraz poziom kwasowości czynnej (pH). Nasiona obu odmian charakteryzowały zbliżoną zawartością analizowanych składników, za wyjątkiem cukrów i skrobi. Blanszowanie nasion obniżyło poziom cukrów i składników popiołu. Konserwowanie i przechowywanie produktów oraz obróbka kulinarna mrożonki spowodowały ubytki wszystkich badanych składników. Stwierdzono, że ugorowane mrożonki, w porównaniu z konserwami sterylizowanymi, były zasobniejsze we wszystkie analizowane składniki. W ocenie sensorycznej, ugotowane mrożonki i konserwy sterylizowane z odmiany Krab uzyskały wyższe noty w porównaniu z odmianą Derek.
EN
Seeds of flat pea cvs Derek and Krab with the dry matter content at the level of 33% were used for freezing and canned preserves. The content of dry matter, simple sugars, total sugars, starch, dietary fibre, total and protein nitrogen, ash components, and total acids and the level of active acidity (pH) were determined in the raw and blanched material and in the final products after 6-month storage. The seeds of the two cultivars were characterized by a similar content of the analysed components, except for sugars and starch. The blanching of seeds reduced the level of sugars and ash components. The preservation and storage of products and the culinary treatment of frozen seeds induced the reduction of all the compounds analysed. It was found that cooked frozen seeds contained greater quantities of all the compounds than the Canned preserves. As compared with Derek, the cooked frozen and canned products of cultivar Krab obtained higher scores in sensorial valuation.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
09
Numer
1
Strony
79-87
Opis fizyczny
s.79-87,tab.,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Podluzna 3, 30-239 Krakow
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-c99092c5-c1fe-4050-b6c7-9097f3ca5f96
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.