PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 02 | 14-17
Tytuł artykułu

Zasady prawidlowego zywienia

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W Polsce nie zaobserwowano istotnej poprawy w odniesieniu do rozpowszechnienia chorób na tle wadliwego żywienia. Szacuje się, że około 1/3 ogółu ludności kraju nękana jest tymi chorobami, wśród których dominują choroby układu krążenia i nowotwory złośliwe. Do tej sytuacji przyczyniły się wadliwe żywienie oraz niezdrowy styl życia. Dla jej poprawy zalecono modyfikację obecnego wzorca żywienia, wyrażającą się generalnie wzrostem udziału produktów pochodzenia roślinnego. Sformułowane zostały cele dla rolnictwa i przetwórstwa żywności, aby dostosować te dziedziny do zasad prawidłowego żywienia.
EN
No significant improvement has been observed in Poland with respect to the importance of diet-related diseases. According to the estimates they affect approximately 1/3 of the total population of the country with cardiovascular diseases and caneers as the dominant ones. Unhealthy diet and unhealthy life-style has contributed to this situation. To improve it considerable modifications in the pattern of nutrition have been recommended including generally a shift towards the food products of vegetable origin. Specific objectives for agricultural production and food processing to adjust them to the principles of rational nutrition have been formulated.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
51
Numer
02
Strony
14-17
Opis fizyczny
s.14-17,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-c8b60bdf-0728-451c-af85-7c3667d1459e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.