PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 46 | 05-06 | 132-134
Tytuł artykułu

Zamienniki tluszczu w technologii zywnosci o obnizonej energetycznosci

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Stosowanie zamienników tłuszczu w produkcji żywności pozwala najskuteczniej obniżyć jej kaloryczność. Produkcja takiej żywności stanowi poważny problem technologiczny, ponieważ tłuszcz jest czynnikiem współkształtującym wiele sensorycznych cech produktu takich jak tekstura i smakowitość. Omówiono najważniejsze grupy zamienników tłuszczu pochodzenia białkowego i węglowodanowego oraz syntetycznych. Opisano prace badawcze nad technologią produkcji niskotłuszczowych serów fermentowanych i przetworów mięsnych.
EN
The most effective way to reduce the caloric value of food is the use of fat replacers. Processing of low-calorie food is a serious technological task because of the role of fat in texture and flavour formation. The main groups of fat replacers based on protein, carbohydrates and synthetic substances are described. Research works on processing of low-fat fermented cheese and meat products are presented.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
46
Numer
Strony
132-134
Opis fizyczny
S.132-134,rys.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego,ul.Rakowiecka 36,02-532 Warszawa
Bibliografia
  • [1]Anonim: Chitosan in foods - Protan Biopolymers. Norway.
  • [2] Casella L. J.: Intern. Food Ingredients 1989, 1, 36.
  • [3] Dowierciał R.: Informacja ustna.
  • [4] Gordon J. R.: Intern. Food Ingredients 1990, 3, 30.
  • [5] Krumel K. L., Sarkar N.: Food Technol. 1975, 4, 36.
  • [6] Meer G., Meer W.A., Tinker J.: Food Technol. 1975, 11, 22.
  • [7] Olson N. F., Johnson M. E.: Food Technol. 1990, 10, 93.
  • [8] Sondergaard C. O.: Intern. Food Ingredients 1989, 1, 37.
  • [9] Stamm H.: Copenhagen Pectin A/S: informacja ustna
  • [10] Summerkamp B., Hesser M.: Food Technol. 1990, 3, 92.
  • [11] Tharp B. W., Gottemoller T. V.: Food Technol. 1990, 10, 86.
  • [12] Zeuthen P., Baruch L. H. S.: XXXVIth International Congress of Meat Science and Technology, Havana, Cuba 1990, Proceedings vol. Ill, 773.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-c796c7b6-3b1e-47a3-84f1-19f004fe9155
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.