PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 25 | 2 | 133-151
Tytuł artykułu

Sklad kwasow tluszczowych, w szczegolnosci izomerow trans nienasyconych kwasow tluszczowych, w produktach spozywczych

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Stosując jednolitą i precyzyjną metodę chromatografii gazowej, określono skład kwasów tłuszczowych (w tym izomerów trans) w różnych grupach produktów spożywczych: tłuszczach do smarowania pieczywa (margaryny, tłuszcze mieszane, masło), tłuszczach kuchennych (do smażenia i pieczenia) i produktach zawierających te tłuszcze (wyroby ciastkarskie) oraz w produktach mleczarskich (sery i inne wyroby nabiałowe), mięsie i wędlinach, rybach i przetworach rybnych, a także w produktach kulinarnych, typu „fast food" i przekąskowych. Dane te będą stanowić aktualną bazę źródłową zawartości kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w różnych grupach produktów spożywczych, będących podstawowym składnikiem spożywanej racji pokarmowej w Polsce.
EN
Gas chromatography analysis of fatty acids content (including trans isomers) in various ; food products such as spreads (margarines, mixed fats, butter), kitchen fats (for frying and baking), products containing kitchen type fats (pastry), milk products (cheeses and other products), meat and smoked meat products, fish and fish products as well as fast foods were carried out. Results obtained are the core of data base for fatty acids content (including trans isomers) in various groups of food products constituting basic food rations in Poland.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
25
Numer
2
Strony
133-151
Opis fizyczny
s.133-151,tab.,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61-63
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Aro A., Jauhiainen M., Partanen R., et al.: Stearic acid, trans fatty acids, and dairy fat: effects on serum and lipoprotein lipids, apolipoproteins, lipoprotein (a), and lipid transfer proteins in healthy subjects. Am. J. Clin. Nutr. 1997, 65, 5, 1419.
  • 2. Ascherio A., Hennekens C.H., Buring J.E., et al.: Trans-fatty acids intake and risk of myocardial infraction. Circulation 1994, 89/1/, 94.
  • 3. Bartnikowska E., Obiedziński M.W.: Działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans w organizmie. Czyn. Ryz. 1996, 4(14), 18.
  • 4. Bartnikowska E., Obiedziński M.W.: Unsaturated trans fatty acids - nutritional problem? Pol. J. Food Nutr. Sci. 1997 , 6/47, 3.
  • 5. Baryłko-Pikielna N., Osucha A.: Zawartość NNKT oraz izomerów trans w margarynach krajowych. Przem. Spoż., 1988, 42, 5, 147.
  • 6. Baryłko-Pikielna N., i in.: Charakterystyka składu kwasów tłuszczowych, tłuszczów stołowych i kuchennych, ze szczególnym uwzględnieniem izomerów trans. Warszawa, IŻŻ 1995, sprawozdanie przejściowe.
  • 7. Baryłko-Pikielna N., i in.: Skład kwasów tłuszczowych oraz zawartość i identyfikacja izomerów trans, w produktach będących znaczącym ich źródłem w racji pokarmowej. Warszawa, IŻŻ 1996, sprawozdanie końcowe.
  • 8. Baryłko-Pikielna N., Mielniczuk E., Pawlicka M., i in.: Charakterystyka żywieniowa dostępnych na rynku produktów tłuszczowych. Kw. Biul. Pol. Tow. Diet. 1996, 4,17.
  • 9. Baryłko-Pikielna N., Jacórzyński B., Mielniczuk E., i in.: Izomery trans kwasów tłuszczowych w żywności - aktualne problemy związane z oszacowaniem ich dziennego spożycia. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 2, 74.
  • 10. Baryłko-Pikielna N., Jacórzyński B., Mielniczuk E., i in.: Dzienne spożycie izomerów trans w polskiej racji i pokarmowej. Żyw, Człow. Metab. 1997, 24, 4, 411.
  • 11. British Nutrition Foundation Task Force. Trans Fatty Acids. London, July 1995.
  • 12. Daniewski M., Jacórzyński B., Mielniczuk E., i in.: Oznaczanie składu izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych C18:l i C18:2 w rynkowych produktach spożywczych. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 2, 3. 13. Expert Panel on Trans Fatty Acids and Coronary Heart Disease. Trans fatty acids and coronary heart disease risk. Am. J. Clin. Nutr., 1995, 62, 655S.
  • 14. Jakubowski A., Piłat K, Grześkiewicz S.: Zagrożenia wartości biologiczno-żywieniowej tłuszczów przez procesy technologiczne ich wytwarzania. Tłuszcze Jadalne 1994, 24, 2, 10.
  • 15. Jakubowski A.: Wpływ procesów przetwarzania tłuszczów na ich skład i cechy. Tłuszcze Jadalne 1995, 30, 2, 70.
  • 16. Jakubowski A.: Krajowa oferta tłuszczowa na tle wymogów dietetycznych. Kierunki pożądanych zmian. Materiały z konf. nauk. „Aktualne poglądy na rolę tłuszczów w profilaktyce zawałów serca". Warszawa, 8.05.1996.
  • 17. Jendryczko A., Gruszczyński J., Tomala J., i in.: Nienasycone kwasy tłuszczowe izomerii trans w osoczu krwi kobiet ciężarnych a masa urodzeniowa noworodka. Gin, Pol. 1993, 64, 3, 113.
  • 18. Judd J.T., Clevidence B.A., Muesing R.A., et al.: Dietary trans fatty acids: effects on plasma lipids and lipoproteins of healthy men and women. Am. J. Clin. Nutr., 1994, 59, 4, 861.
  • 19. Koletzko B.: Zufuhr, Stoffwechsel und biologische Wirkungen trans-isomer Fettsäuren bei Sauglingen. Die Nahrung 1991, 35, 3, 229.
  • 20. Kujawa B., Stołyhwo A.: Skład izomerów cis i trans monoenowych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka krowiego oznaczony technikami HPLC/Ag+/ /LLSD i HR-GC. Mat. z konferencji „Tłuszcz mlekowy w żywieniu człowieka". Olsztyn, 22-23 września 1995.
  • 21. Mensink R.P., Zock P.L., Katan M.B., et al.: Effect of dietary cis and trans fatty acids on serum lipoprotein (a) levels in humans. J. Lipid. Res., 1992, 33, 1493.
  • 22. Platzgraf A., Timm M., Steinhart H.: Gehalte von trans-Fettsäuren in Lebensmitteln. Z. Ernahrungswiss, 1994, 33, 1, 24.
  • 23. Precht D., Molkentin J.: Trans fatty acids: Implications for health, analytical methods, incidence in edible fats and intake. Die Nahrung 1995, 39, 5/6, 343.
  • 24. Troisi R., Willet W.C., Weiss S.T.: Trans-fatty acid intake in relation to serum lipid concentrations in adult men. Am. J. Clin. Nutr., 1992, 56, 1019.
  • 25. Willett W.C., Stampfer M.J., Manson J.E., et al.: Intake of trans fatty acids and risk of coronary heart disease among women. Lancet 1993, 341/8845/581.
  • 26. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Znaczenie izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1991, 18, 1, 24.
  • 27. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Rola izomerów trans kwasów tłuszczowych w metabolizmie lipidów, ze szczególnym uwzględnieniem układu krążenia. Czyn. Ryz. 1995, 3/4, 5.
  • 28. Żegarska Z., Paszczyk B.: Kwasy tłuszczowe trans w tłuszczu mlekowym. Mat. z konferencji „Tłuszcz mlekowy w żywieniu człowieka". Olsztyn, 22-23 września 1995.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-c6569760-2735-4367-8588-74eca1ea1ce0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.