PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 4 | 102-116
Tytuł artykułu

Wplyw promieniowania gamma i ogrzewania mikrofalowego zastosowanego przed wysiewem na strawnosc in vitro bialek albuminowych ziarna pszenicy I i II pokolenia

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy badano wpływ przedsiewnego zastosowania promieniowania gamma i ogrzewania mikrofalowego na zmiany w strawności rzeczywistej i pozornej albumin wyizolowanych z ziarna pszenicy I i II pokolenia. Napromienienie przed wysianiem w zakresie dawek 0,05 kGy i 0,1 kGy spowodowało istotny statystycznie wzrost zawartości białka całkowitego tylko w I pokoleniu. Także tylko w I pokoleniu odnotowano mniejszą strawność rzeczywistą i pozorną białek albuminowych wyekstrahowanych z ziarna napromienionego przed wysianiem, w porównaniu z próbą kontrolną. Potraktowanie ziarna mikrofalami przed wysiewem przez 15 s (28°C) do 180 s (98°C), spowodowało istotne statystycznie zmiany w ilości białka całkowitego tylko w I pokoleniu. Natomiast białka albuminowe wyekstrahowane z ziarna zarówno I jak i II pokolenia, wyhodowanego z nasion pszenicy potraktowanej mikrofalami przed wysiewem, charakteryzowały się niższą strawnością w stosunku do prób kontrolnych.
EN
The influence of gamma radiation as well as microwave heating of wheat grain before sowing, on some changes in the true and apparent digestibility of albumins extracted from the first and second generation of wheat grains were studied. Gamma radiation doses 0,05 kGy and 0,1 kGy applied before sowing caused the statistically significant increase in the total protein content only in case of the first generation. Also in the first generation of wheat grains irradiated before sowing, the lower apparent and true digestibility were observed compared with control grain sample. Microwave heating applied before sowing through 15 sec. (28°C) to 180 sec. (98°C) caused some changes in total protein content only in case of the first generation of wheat grains. However albumins extracted from the first and second generation of wheat grain, bred from wheat kernels, which were treated by microwave heating, had statistically significant lower apparent and true digestibility in comparison to the control grain sample.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
09
Numer
4
Strony
102-116
Opis fizyczny
s.102-116,tab.,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Mazowiecka 48, 60-623 Poznan
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-c291a061-0a25-4c12-a24e-7307b9f022b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.