PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 | 772-778
Tytuł artykułu

Porownanie zawartosci cynku, zelaza i miedzi w mleku kobiecym, w preparatach do poczatkowego zywienia niemowlat i w mleku krowim

Warianty tytułu
EN
Comparing the content of calcium, magnesium and phosphorus in human milk, infant formulas and cow's milk
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy było ilościowe oznaczenie i ustalenie stosunku cynku, żelaza i miedzi w mleku kobiecym, w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i w mleku krowim. Otrzymane wyniki posłużyły do obliczenia w jakim stopniu dzienna porcja żywieniowa pokrywa dobowe zapotrzebowanie dziecka w wieku do 6. miesięcy na wymienione składniki mineralne. Określono także, na podstawie ankiety, w jakim stopniu wybrane czynniki dietetyczne, fizjologiczne, środowiskowe mogą wpływać na zawartość składników mineralnych w mleku kobiecym. Stwierdzono, że 100 ml mleka kobiecego zawierało średnio: 372,7 μg cynku, 76,8 μg żelaza i 41,0 μg miedzi; 100 ml preparatów do początkowego żywienia niemowląt zawierało średnio: 789,4 μg cynku, 918,4 μg żelaza i 21,2 μg miedzi; 100 ml mleka krowiego zawierało średnio: 408,4 μg cynku, 58,3 μg żelaza i 6,4 μg miedzi. Wykazano, że wpływ analizowanych czynników dietetycznych, fizjologicznych, środowiskowych na zawartość analizowanych pierwiastków w mleku kobiecym jest różnorodny i niejednoznaczny. Stwierdzono, jedynie w przypadku cynku wpływ dnia laktacji, pory roku i ilości posiłków na jego poziom.
EN
The aim of this study was to qualitatively determine the content of zinc, iron and copper in human milk, infant formulas and cow's milk as well to establish mutual rate of above minerals. Also, the degree to which such products satisfy recommended dietary requirements for analyzed minerals in infants of age until 6 monthly was assessed. Item, in our work we termed by virtue of questionnaire on who rate chosen dietetically, physiologically and environmentally factors might effect on content of minerals in human milk. On average, 100 ml of human milk contained 372,7 μg of zinc; 76,8 μg of iron and 41,0 μg of copper; 100 ml infant formulas contained: 789,4 μg of zinc, 918,4 pg of iron and 21,2 μg of copper; 100 ml of cow's milk contained: 408,4 μg of zinc, 58,3 μg of iron and 6,4 μg of copper. Our study demonstrated that influence of different factors on content of minerals in human milk is not diversification as well ambiguity. In conclusion, the day of lactation, season, the number of meal on the most rate interacted on content of zinc in human milk.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
34
Numer
1-2
Strony
772-778
Opis fizyczny
s.772-778,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Medyczna, Warszawa
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Bayes R., Campoy C, Molina-Font J.A.: Some current controversies on nutritional requirements of full-term and pre-term newborn infants. Early Human Development, 1998; 53 Suppl, S3-S13.
  • 2. Wichliński M., Kanarkowski R: Kliniczne dane o lekach. Warszawa, PZWL, 1989.
  • 3. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2000.
  • 4. Donangelo C.M., Trugo N.M.F.,Dorea J.G.: Hepatic reserves of iron, cooper, and vitamin B12 in Brazilian Fetuses and infants of different socioeconomic status, Nutrition, 1993; 9: 430.
  • 5. Dorea J.G.: Zinc in human milk. Nutrition Research, 2000; 20 (11), 1645-1687.
  • 6. Dorea J.G.: Iron and Copper in Human Milk. Nutrition, 2000; 16, 209-220.
  • 7. Ehrenkranz R.A. et al: Calcium, phosphorus, zinc, and copper content of pre - term human milk, Ped. Res., 1984; 18: 195A.
  • 8. Emmett P.M., Rogers I.S.: Properties of human milk and their relationship with maternal nutrition. Early Human Development, 1997; 49 Suppl, S7-S28.
  • 9. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, tom 1. Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004.
  • 10. Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywieniu i żywności, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006.
  • 11. Góes H. C. A MSc., Torres, A. G MSc., Donangelo, C. M., PhD, and Trugo N. M. F., PhD: Nutrient Composition of Blanked Human Milk in Brazil and influence of Processing on Zinc Distribution in Milk Fractions. Nutrition, 2002; 18, 590 – 594.
  • 12. Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, tom 2, Warszawa Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004.
  • 13. Kabata-Pendias A., Pendias H.: Biogeochemia pierwiastków śladowych. Warszawa Wydawnictwo Naukowe PWN, 1999.
  • 14. Kitzinger S.: Karmienie piersią, Warszawa, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1983.
  • 15. Kleszczewska E., Kleszczewski T.: Miedź - zastosowanie, wchłanianie, zapotrzebowanie, interakcje, przeciwwskazania, działania niepożądane oraz właściwości i oznaczanie. Biuletyn Magnezologiczny, 1998; 3(4), 209-216.
  • 16. Kunachowicz H., Kundzicz M.: Wymagania jakości zdrowotnej produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, Bromat. Chem. Toksykol., XXXVI, 2000, 4, 205-301.
  • 17. Lembrych S., Lorenz K, Kelm R.: Pierwiastki śladowe w mleku kobiecym. Część I. Cu, Zn, Mg, Fe. Ginekologia Polska, 1986; 57 (4), 265-270.
  • 18. Łyczakowska M.: Zasady żywienia drogą przewodu pokarmowego noworodków i niemowląt, Terapia i Leki, 2000, XXIV, (4), 33-36.
  • 19. Maldolado J., Gil A., Narbona E., Molina J.A.: Special formulas in infant nutrition: a review. Early Human Development, 1998; 53 Suppl, S23-S32.
  • 20. Rodriguez Rodriguez E.M., Sanz Alaejos M., Diaz Romero C.: Mineral concentration in cow's milk from Canary Island, Jour. Food Comp, and Analysis, 2001, 14, 419-430.
  • 21. Rossipal E., Krachler M.: Pattern of trace elements in human milk during the course of lactation. Nutrition Research, 1998; 18 (1), 11-24.
  • 22. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 roku w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.U. z dnia 1 maja 2004r.).
  • 23. Zalewski T.: Pediatria. Warszawa, Dział Wydawnictw Akademii Medycznej, 2000.
  • 24. Ziemlański Ś., Bułhak- Jachymczyk B., Budzyńska-Topolewska J., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Medycyna, 1995; 5, 1-27.
  • 25. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-c0ea4248-5d65-4e1c-8ecd-72a157507c7b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.