PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 63 | 97-105
Tytuł artykułu

Porównanie wpływu doglebowego i dolistnego nawożenia azotem i miedzią na zawartość białka w ziarnie pszenicy ozimej i jego jakość

Autorzy
Warianty tytułu
EN
EFFECT OF SOIL AND FOLIAR FERTILIZATION WITH NITROGEN AND COPPER ON PROTEIN CONTENT IN WINTER WHEAT GRAINS AND ITS QUALITY
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Na podstawie trzyletnich badań polowych stwierdzono, że w dobrych warunkach glebowych północno-wschodniej Polski najbardziej korzystne było nawożenie pszenicy ozimej odmiany Emika 100 kg N/ha, zastosowanymi doglebowo w okresie krzewienia (50 kg) i dolistnie w okresie strzelania w źdźbło (50 kg) razem z 0.2 kg Cu/ha. Ten sposób nawożenia przyczynił się do uzyskania wysokiego plonu ziarna i białka o dobrej wartości odżywczej. Dokarmianie dolistne pszenicy azotem w porównaniu z doglebowym nawożeniem tym składnikiem wpłynęło na zwiększenie udziału azotu niebiałkowego w azocie ogólnym ziarna, a przy wyższych dawkach azotu również na obniżenie wartości biologicznej białka. Doglebowe nawożenie miedzią w dawce 5 kg Cu/ha łącznie z dawką 125 kg N/ha było bardziej efektywne w stosunku do uzyskanych plonów niż dolistne zastosowanie miedzi, ile przyczyniło się do pogorszenia jakości białka.
EN
Three-year field experiments on winter wheat cv. Emika fertilization in good soil condiions of North-East Poland showed that the fertilization with 100 kg of N/ha applied to soil at he beginning of the vegetation season (50 kg) and to leaves at the stage f elongation 50 kg), together with 0.2 kg of Cu/ha, was the most profitable. This kind of fertilization ifluenced high grain yield and protein content, as well as good nutritive value of the latter. Foliar fertilization with nitrogen increased non-protein nitrogen content in grain total nitrogen and in the case of higher nitrogen doses, decreased protein biological value, in comparison with soil fertilization. Soil fertilization with copper in the dose equal to 5 kg of Cu/ha with 125 kg of N/ha was more effective in relation to obtained yields than its foliar application, but it decreased protein quality.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
63
Strony
97-105
Opis fizyczny
s.97-105,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
Bibliografia
  • Bezludnyj N. N., Belenkevič O. A. 1973. K metodike opredelenija frakcij belka po rastvorimosti. Agrochimija, 12: 111-115
  • Biskupski A., Wawrzyniak S. 1972. Właściwości biochemiczne a jakość technologiczna ziarna pszenicy. Hod. Rośl. Aklimat. i Nas., 16(2): 95-106.
  • Bobrzecka D. 1988. Badania nad działaniem nawozowym miedzi w uprawie niektórych gatunków roślin. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult., 46, Suppl. C.
  • Bobrzecka D., Domska D., Krauze A. 1992. Jakość białka pszenicy w warunkach dolistnego dokarmiania azotem i miedzią. Mat. symp. „Mikroelementy w rolnictwie", Wrocław, 202-205.
  • Domska D., Anchim W., Bobrzecka D., Procyk Z. 1994. Wpływ nawożenia azotem i miedzią na plon, zawartość i skład aminokwasowy białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron., 3(43): 46-54.
  • Domska D., Rogalski L. 1993. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość odżywczą białka ziarna żyta i pszenicy uprawianych w warunkach północno-wschodniej Polski. Fragm. Agron., 3(39): 59-69.
  • Eppendorfer W. H 1977. Nutritive value of oat and rye grain protein as influenced by nitrogen and amino acid composition. J. Sci. Fd. Agric., 28: 152-165.
  • Fuller M. F., Cadenhead A., Brown D. S., Brewer A. C., Carver M., Robinson R. 1989. Varietal differences in the nutritive value of cereal grains for pigs. J.of Agr.Sc., 113(2): 149-163.
  • Klupczyński Z. 1986. Wpływ nawożenia azotem na plon i jakość ziarna zbóż. Mat. symp. „Wpływ nawożenia na jakość plonów". Olsztyn, 1: 82-102.
  • Krauze A., Domska D., Koter M. 1983. Wpływ wysokiego nawożenia azotowego i mikroelementów na plon białka w pszenicy oraz jego wartość biologiczną. Zesz. probl. Post. Nauk Rol., 238: 109-120.
  • Mazur K 1982. Zawartość aminokwasów w ziarnie pszenicy i jęczmienia w zależności od dawki azotu, stosunku N:P:K oraz dodatku mikroelementów. Zesz. Nauk. AR Kraków, 169: 107-119.
  • Russel G. 1986. Fertilizers and quality of wheat and barley. Proc. Soc. m, 253(23): 55-66.
  • Stenram U., Heneen W. K., Olered R. 1990. The effect of nitrogen fertilizers on protein accumulation in wheat (Triticum aestivum L.). Swedish J. of Agr. Research, 20(3): 105-114.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-a61a6421-e212-470b-b8f5-bcce9cc76503
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.