PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. | 467-471
Tytuł artykułu

Wplyw zastosowania preparatow bialek tkanki lacznej jako nosnikow ekstraktu rozmarynu na utlenianie lipidow oraz zmiany zawartosci tiaminy w pulpetach z miesa wieprzowego podczas przechowywania

Warianty tytułu
EN
The effect of using connective tissue proteins as carriers of rosemary extract on lipid oxidation and thiamine content of pork meat balls during storage
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wprowadzenie ekstraktu do przetworów mięsnych przy użyciu preparatów białek tkanki łącznej w większym stopniu ograniczało utlenianie lipidów niż bezpośredni dodatek tego przeciwutleniacza. Ponadto spowodowało zmniejszenie strat tiaminy podczas przechowywania. Lepszy efekt uzyskano stosując jako nośnik preparat kolagenu niż preparat elastyny.
EN
The aim of the work was investigation how the utilization of connective tissue proteins (collagen and elastin) as carriers of rosemary extract in production of meat dishes (cooked meat balls) influenced of the antioxidant action. It was estimated by determination of lipid oxidation and thiamine content during chilling storage of the product. It was confirmed the distribution of rosemary extract in meat balls using of connective tissue proteins more limited lipid oxidation than direct addition of the antioxidant. Moreover it caused reduction of thiamine loses during storage. The better effect was obtained when collagen was used as carrier.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
Strony
467-471
Opis fizyczny
s.467-471,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Rolnicza, Poznan
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-a5e66d32-c0e8-45c2-a83b-d8d5915a4014
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.