PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 5 | 53-56
Tytuł artykułu

Roznice w oznaczonej laboratoryjnie i obliczonej z tabel zawartosci magnezu w dietach wybranych grup mieszkancow Olsztyna

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The whole-day food rations from hospital, army canteen and orphanage have been analysed for Mg content. Only diets from the army canteen contained sufficient amount of Mg. The analysed Mg content of the whole-day food rations differed to the counted one in all, except one, samples.
Wydawca
-
Rocznik
Numer
5
Strony
53-56
Opis fizyczny
s.53-56,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo, bl.21
Bibliografia
  • Gumińska, M., Chemiczne substancje toksyczne w środowisku i ich wpływ na zdrowie człowieka. Zakł. Narodowy im. Ossolińskich, Wyd.PAN, Wrocław, Warszawa, Kraków, 1990, str.219 - 234.
  • Gumińska, M., Ekologizm w ochronie zdrowia. Zakł. Narodowy im. Ossolińskich, Wyd PAN, Wrocław, Warszawa, Kraków, Gdańsk, Łódź, 1989, str. 45-63.
  • Kierst, W., Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, 1989, str. 69 - 71
  • Loś- Kuczera, M., Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. PZWL, Warszawa, 1992.
  • Piekarska, J., Szczygieł, A., Loś-Kuczera, M., Popularne tabele wartości odżywczych żywności. PZWL, Warszawa, 1983.
  • Rozagui, I.B., Barlow, P.J., Food Chem. 1992,44(4): 309-312.
  • Skorkowska-Zieleniewska, J., Wachnik, Z., Szymonowicz, H., Marszał, A.P., Roczn. PZH, 1988, 34(3): 263 - 274.
  • Szajkowski, Z., Gertig, H., Składniki mineralne w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży szkół ponadpodstawowych z terenu Wielkopolski. Mat. Symp. Żywność i żywienie a zdrowie człowieka, Wrocław, 1991, str. 29.
  • Trzebska-Jeske, J„ Rutkowska, U., Roczn. PZH, 1982, 333(3): 171 -179.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-a5c3bd5d-1d5f-4971-b340-f737b54250d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.