PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 | 320-324
Tytuł artykułu

Zawartość wybranych witamin w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w latach 2003-2004 i 2008-2009

Warianty tytułu
EN
Assessment of the levels of chosen vitamins in the diets of students from the Medical University of Bialystok in the years 2003-2004 and 2008-2009
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The levels of chosen vitamins (B1, B2, B6, PP and C) in daily food rations of medical students were assessed based on 24h dietary recall in the years 2003/2004 and 2008/2009. The diets of female participants were characterized by a persistent high intake of vitamins B1, B2, B6 and PP (especially in the study year I). The diets of male students showed high levels of vitamins B1, B2 and B6 in both study years. Deficiencies were noted in the dietary intake of vitamins C and PP, mainly in men.
PL
W oparciu o 24 godzinny wywiad żywieniowy dokonano oceny zawartości wybranych witamin (B1, B2, B6, PP i C) w całodziennych racjach pokarmowych studentów medycyny w latach 2003/2004 i 2008/2009. W jadłospisach badanych kobiet odnotowano utrzymującą się wysoką podaż witamin B1, B2, B6, oraz PP (głównie w I roku badania). W przypadku diet mężczyzn wykazano utrzymujące się w ciągu dwóch lat badań wysokie spożycie witamin B1, B2 oraz B6. Niedobory wystąpiły w podaży witamin C i PP, głównie w jadłospisach mężczyzn.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
36
Numer
2
Strony
320-324
Opis fizyczny
s.320-324,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Medyczny w Bialymstoku, Bialystok
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Pazik-Graczyk A., Długaszek M.: Rola antyoksydantów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 3/4, 677-681.
  • 2. Kłosiewicz-Latoszek L., Ziółkowska A.: Znaczenie witamin w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Żyw. Człow. Metab., 2005, supl. 1, cz II, 1220-1224.
  • 3. Nadolna I., Wiśniewska W., Kunachowicz H.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Część V. Zawartość witamin grupy B. Roczn. PZH, 1991, 42, 3, 245-253.
  • 4. Szewczyński J., Ostrowska A.: Porównanie sposobu żywienia słuchaczek medycznych szkół zawodowych w latach 1985/86 i 1995/96. Bromat. Chem. Toksykol., 1999, 32, 3, 293-296.
  • 5. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2000.
  • 6. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008.
  • 7. Olędzka R., Moczydłowska I., Rogalska-Niedźwiedź M. i wsp.: Ocena ilościowa sposobu żywienia studentów Wydziału Chemicznego Politechniki. Bromat. Chem. Toksykol., 2002, 35, 4, 315-322.
  • 8. Szewczyński J., Ostrowska A.: Przeobrażenia sposobu żywienia studentów Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1970-2000. Bromat. Chem. Toksykol., 2004, 37, 4, 381-386.
  • 9. Szewczyński J., Ostrowska A.: Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych studentów Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1985/86 i 1994/95. Bromat. Chem. Toksykol., 1996, 29, 3, 309-313.
  • 10. Olędzka R., Kozłowska B., Wiśniewska J. i wsp.: Ocena jakościowa i ilościowa sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie w zależności od roku studiów i miejsca zamieszkania w latach 1997/1998 i 1999/2000. Bromat. Chem. Toksykol., 2003, supl., 237-242.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-8d365496-23c2-4c37-800c-a8921be99d73
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.