PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 09 | 20-21
Tytuł artykułu

Nauka o zywnosci i zywieniu czlowieka w aspekcie integracji z Unia Europejska

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Scharakteryzowano politykę edukacyjną Unii Europejskiej w zakresie szkolnictwa wyższego i rolę, jaką odgrywają w niej programy unijne. Omówiono program ERASMUS i zaangażowanie w nim polskich uczelni. Zanalizowano stan polskiej nauki o żywności i żywieniu człowieka pod kątem dydaktyki: tak pod względem kadrowym, jak i wyposażenia laboratoryjnego stan ten jest dobry. Przedstawiono zagadnienia, nad którymi obecnie pracuje Unia Europejska, i wynikające stąd problemy do dyskusji w uczelniach polskich. Ocenę możliwości włączenia się w europejski system edukacji każdy wydział musi wykonać samodzielnie. W systemie tym każdy wydział oceniany będzie poprzez jakość prowadzonej dydaktyki, wiedzę i kwalifikacje absolwentów.
EN
Higher education policy of European Union and the role the EU programs play in that policy is discussed. The ERASMUS program is described and the engagement of Polish food science and nutrition in its activities is analyzed. The state of Polish education in food science and nutrition is presented. It is concluded that institutionally and personally education in food science and nutrition is well developed. Next paragraphs are presenting problems in education and diploma recognition, which European Union is presently working upon. Polish universities must do the assessment of possibilities to enter the European dimension in education. However it must be kept in mind that the quality of education is best represented by qualifications of graduates.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
55
Numer
09
Strony
20-21
Opis fizyczny
s.20-21,24-25
Twórcy
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-76cd338e-a1b1-4937-91cc-fed19701c391
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.