Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 03 | 2 |
Tytuł artykułu

Tissue composition of wild boars carcasses

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Investigations have been done on 18 carcasses of wild boars including their cutting to main elements and detailed dissection of received parts of carcasses. It was found that the bigest element of wild boars carcass is a ham. High participation of neck shoulder and low participation of jowl is also characteristic. In comparison to the hog carcass the estimation of tissue composition showed not large quantity of adipose tissue and considerably higher mass of bones. Most valuable elements of wild boars carcass were ham and shoulder blade. The work confirms high useability of wild boars carcasses.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
03
Numer
2
Opis fizyczny
http://www.ejpau.media.pl/series/volume3/issue2/food/art-03.html
Twórcy
autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Plac Cieszynski 1, 10-726 Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • Borzuta K., Dimke W., Wajda S. 1994. Zależność pomiędzy składem tkankowym a wartością handlową tusz wieprzowych (Dependence between tissue composition and commercial value of hog carcasses) (in polish) Gosp. Mięs., 10, 8-9.
  • Branżowa Norma BN-84/9241-10. Mięso z dziczyzny. Tusze, półtusze, ćwierćtusze i elementy z dziczyzny mrożone (Meat of game. Carcasses, half-carcasses, quarters and elements from frozen venison) (in polish)
  • Dzierżyńska-Cybulko B. 1996. Pozyskanie zwierzyny łownej w Polsce. (Gaining over of game in Poland.) (in polish) W: Materiały seminarium “Charakterystyka chemiczna i technologiczna niekonwencjonalnych surowców mięsnych i perspektywy ich wykorzystania”. (Chemical and technological characteristic of un-conventionall meat raw materials and perspectives of their utilisation) Olsztyn 12-13. 09., 1-4.
  • Dzierżyńska-Cybulko B., Fruziński B. 1997. Dziczyzna jako źródło żywności (Venison as source of food) (in polish). Poznań PWRiL.
  • Fruziński B. 1993. Gospodarowanie populacją dzika (Menagement of wild boar population) (in polish). Łow. Pol., 3, 15.
  • Iwańska E., Miliński A., Opiela P., Dzierżyńska-Cybulko B. 1996. Charakterystyka morfologiczna i fizyko-chemiczna tuszy dzika. (Morphological and phisico-chemical characteristic of wild boar carcass) (in polish) W: Materiały seminarium “Charakterystyka chemiczna i technologiczna niekonwencjonalnych surowców mięsnych i perspektywy ich wykorzystania”. (Chemical and technological characteristic of un-conventionall meat raw materials and perspectives of their utilisation) Olsztyn 12-13. 09., 54-57.
  • Kapelański W., Konopacka K., Hammermeister A. 1997. Udział elementów zasadniczych w tuszach z różnych klas systemu EUROP. (Participation of main elements in carcasses of different classes according EUROP system) (in polish) W: Polish-Slovak-Czech Scientific Meeting “Current Problems on Pig Production”, Olsztyn 07. 05., 102.
  • Korzeniowski W., Bojarska U., Cierach M. 1991. Wartość rzeźna dzika (Slaughter value of wild boar) (in polish) Med. Wet., 4, 166-169.
  • Łabecka S., Gardzielewska J. 1975. Wskaźniki użytkowości mięsnej zajęcy i dziczyzny grubej.(Coefficients of meat useability of hares and grob game) (in polish) Zesz. Nauk. AR Szczec., Zoot. 9, 227-246.
  • Miliński A. 1996. Charakterystyka surowca mięsnego zwierząt łownych. I. Charakterystyka morfologiczna tusz dzików. (Characteristic of meat raw material of game I. Morphological characteristic of wild boar carcasses) (in polish) Poznań AR (maszynopis).
  • Monkiewicz J., Jaczewski S. 1990. Rozmieszczenie ołowiu w tuszy dzików w zależności od odległości od rany postrzałowej.(Distribution of lead in wild boar carcass as function of distance to gunshot wound) (in polish) Med. Wet., 6, 187-188.
  • Pezacki W. 1984. Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. (Processing of edible slauther raw material) (in polish) Warszawa PWN.
  • Pielowski Z., Kamieniarz R., Panek M. 1993. Raport o zwierzętach łownych w Polsce. (Report about game in Poland) (in polish) Warszawa Elwoj-Trio.
  • Przybylski A., Wiśniewski G. 1998. Ocena aktualnej sytuacji i trendów liczebnościowych podstawowych gatunków zwierząt łownych w Polsce. (Evaluation of actual situation and quantitative trends concerning main species of game in Poland) (in polish) Łow. Pol., 3, 5-7.
  • Rede R., Pribisch V., Rahelić S. 1986. Untersuchungen über die Beschaffenheit von Schlachttierkőrpern und Fleisch primitiver und hochselektierter Schweinerassen. Fleischwirtschaft, 66, 898-907.
  • Ristić S., Żivković J., Anićić V. 1987. Prilog poznawanju kvaliteta mesa divljih svinja. Technol. Mesa, 28, 69-72.
  • Wajda S., Borzuta K., Strzyżewski A., Bąk T. 1995. Procentowy udział elementów zasadniczych w tuszach wieprzowych o różnej mięsności. (Percentage participation of main elements in hog carcasses demonstrating different fleshiness)) (in polish) Gosp. Mięs, 2, 19-24.
  • Wlazełko M., Łabudzki L. 1992. Über die Nahrungskomponenten und die tropische Fellung des Schwarzwilde im Forschungsgebiet Zielonka. Z. Jagdwiss., 38, 81-87.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-4dfde5a9-0269-45ca-8212-0b58eaacb4d5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.