PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 07 | 4 | 53-59
Tytuł artykułu

Przydatnosc odmian ziemniaka do przetworstwa spozywczego po przechowywaniu w niskiej temperaturze

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Porównano zawartości cukrów w bulwach 22 odmian ziemniaka przechowywanych przez okres 3 i 7 miesięcy w temperaturze 10°C, z poziomem cukrów występujących w bulwach składowanych w temperaturze 4°C i następnie poddanych zabiegowi rekondycjonowania. Stwierdzono, że zabieg rekondycjonowania powodował istotne zmniejszenie zawartości cukrów w bulwach wszystkich badanych odmian. Jednak po 3 miesiącach przechowywania niższa zawartość cukrów występowała w bulwach większości badanych odmian magazynowanych w wysokiej temperaturze 10°C. Natomiast po 7 miesiącach składowania różnice w zawartości cukrów pomiędzy bulwami przechowywanymi w 10°C, a magazynowanymi w 4°C i poddanymi zabiegowi rekondycjonowania były nieistotne statystycznie (z wyjątkiem odmian Desiree, Saturna i Agria).
EN
The experiment was carried out with 22 cultivars in the years 1998-1999. The mature tubers were harvested in October and stored at 4°C and 10°C in store-house. Content of reducing sugar was determined after harvest, for 3 and 7 months of storage. Tubers stored at 4°C were reconditioned at 18°C for 2 weeks. It was found that cold storage results cold-induced sweetening. The sugar content in tubers storaged at 4°C increased several times in relation to their level at harvest time (tab. 1 and 2). During potato reconditioning diminishing of the sugar content was twice or threefold depending on cultivar - (fig. 1). Sugar content in tubers after 3 months of storage at 4°C followed by reconditioning was higher in majority varieties than in tubers stored at 10°C (without varieties Panda and Vistula). After 7 months of storage all varieties (without Dessiree, Saturna, Agria) had smaller differences. This study showed that the best processing quality of potato tubers was obtained by storing them at relatively high temperature (10°C) for short periods. However, tubers stored for prolonged periods should be kept at low temperature (about 4°C) and reconditioned before being used.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
4
Strony
53-59
Opis fizyczny
s.53-59,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin, Oddzial Jadwisin, 05-140 Serock
autor
Bibliografia
  • [1] Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K.: Wpływ zabiegu rekondycjonowania na jakość bulw przeznaczonych do przetwórstwa, Biul. IHAR, 214, 2000, 213.
  • [2] Grassert V., Papenhagen F., Pfeffer Ch.: Kaltlagerfähigkeit ein aktuelles Zuchtziel für Veredungskartoffeln. Kartoffellbau, 41, 1990, 262.
  • [3] Hak P. S: Niedrige Lagertemperatur fur Chipskartoffeln. Kartoffelbau, 41, 1990, 388.
  • [4] Isherwood F. A.: Sugar-starch intercoversion in Solanum tuberosum. Phytochemistry, 12, 1973, 2579.
  • [5] Iritani W. M., Weller L. D.: Changes in sucrose and reducing sugar contents of Kennebec and Russet Burbank tubers during growth and post harvest holding tempetatures. Am. Potato J., 54, 1977, 395.
  • [6] Kamienobrodzki W., Lisińska G.: Przemiana skrobia - cukry w bulwach ziemniaka przy suszeniu i chłodzeniu. Zesz. Nauk. WSR we Wrocławiu, 66, 1967, 84.
  • [7] Kamienobrodzki W., Lisińska G.: Wpływ środków chemicznych wstrzymujących kiełkowanie na zdolność przemian ich skrobi w cukry przy zimnym składowaniu i suszeniu. Zesz. Nauk. WSR we Wrocławiu, 77, 1968a, 43.
  • [8] Kamienobrodzki W., Lisińska G.: Przemiany skrobia cukry podczas suszenia bulw ziemniaczanych w różnych temperaturach. Zesz. Nauk. WSR we Wrocławiu, 77, 1968b, 53.
  • [9] Lisińska G.: Przemiana cukry skrobia w bulwach ziemniaczanych składowanych w różnych gazach. Zesz. Nauk. WSR we Wrocławiu, 103, 1973, 61.
  • [10] Maag W., Reust W.: Lagerung und rekonditionierung von Chipskartoffeln. Kartoffelbau, 10, 1992, 443.
  • [11] MacKay G. R., Brown J., Torrence C. J. W.: The processing potential of tuber of the cultivated potato, after storage at low temperature. Potato Res., 33, 1990, 211.
  • [12] Pereira A. da S., Coffin R. H., Yada R. Y, Souza Machado V.: Inheritance patterns of reducing sugars in potato tubers after storage at 12°C and 4°C followed by reconditioning. Am. Potato J., 70, 1993, 71.
  • [13] Ronsen K., Frogner S.: The influence of storage and conditioning on the content of reducing sugars in potatoes grown in Norway. Eur. Potato J., 12, 1969, 122.
  • [14] Samotus B., Niedźwiedź M., Kołodziej Z., Leja M., Czajkowska В.: Storage and reconditioning of tubers of Polish potato varieties and strains. 1. Influence of storage temperature on sugar level in potato tubers of different varieties and strains. Eur. Potato J., 17, 1974a, 64.
  • [15] Samotus B., Niedźwiedź M., Kołodziej Z., Leja M., Czajkowska В.: Storage and reconditioning of tubers of Polish potato varieties and strains. 2. Changes in sugar level in potato tubers of different varieties and strains during reconditioning of cold-stored potatoes. Eur. Potato J., 17, 1974b, 82.
  • [16] Samotus B., Pałasiński M.: Przemiany węglowodanów w bulwach przeniesionych z niskich temperatur do wysokich. Zesz. Nauk. WSR w Krakowie, 20, 1964, 81 - 97
  • [17] Storey R. M. J., Briddon A.: Reconditioning of varieties to improve to processing quality. [In:] Abstracts of Conference Papers, 12-th Triennial Conference of the EAPR, Paris - France, 1993, 38.
  • [18] Szebiotko K., Piskorz В., Piasecki M.: Warunki przechowywania ziemniaków chłodni a jakość uzyskanych frytek. Przem. Spożyw., 10, 1993, 283.
  • [19] Talburt W. F., Smith O.: Potato Processing, Publ. Westport. 1959.
  • [20] Van Es A., Hartmans K. J.: Sugars and starch during tuberization, storageand sprouting. In: Rastovski at al. Storage of Potato Pudoc. Wageningen., 1981, 82.
  • [21] Williams R. O., Cobb A. H.: Changes in respiration and carbohydrate metabolism during the storage and reconditioning of potato tubers. [In:] Abstracts of Conference Papers, 12th Triennial Conference of the EAPR, Paris - France, 1993, 73.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-4662785a-b1a3-49cb-afff-0b69ed40e1dd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.