PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 53 | 4 | 407-417
Tytuł artykułu

Udzial grup produktow i wody pitnej w spozyciu wybranych skladnikow mineralnych przez osoby starsze

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Określono udział poszczególnych grup produktów spożywczych i wody pitnej w spożyciu wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi w grupie 206 osób w wieku 75 - 80 lat mieszkających w Warszawie oraz środowisku małomiasteczkowym i wiejskim w rejonie warszawskim.
EN
The aim of this paper was to assess the contribution of food product groups and drinking water to mineral and trace elements supply. On the basis of 3-day record data it was found that the intake of calcium and copper by 75-80 years old elderly living in Warsaw area (Poland) was insufficient. The same for iron among women and zinc among men was observed. The RDA for energy was coverd in 90% by men's diets and in 78% by women's diets. Dairy products were the main source of calcium (48%), cereals were the main source of magnesium (29%), while iron came mainly from cereals (31%) and meat products (21%). Two latter groups of products also significantly contributed in zinc intake by the elderly (29% and 25% respectively). Cereals (33%) and potatoes (16%) were the main sources of copper. Drinking water had significant share only in calcium (14%) and zinc (9%) intake. Cereals, vegetables, dairy and meat products gave relatively more minerals to men's diets, while potatoes, fruits, eggs and other products (fats, suger, sweets etc.) - to women's diets.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Numer
4
Strony
407-417
Opis fizyczny
s.407-417,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-4625db60-3077-4866-a014-1b7d50060378
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.