PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 47 | 07-08 | 56-58
Tytuł artykułu

Polifenole w moszczach i winach wisniowych

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badano związki polifenolowe w moszczach i winach wiśniowych. Zawartość polifenoli ogółem w winach wiśniowych kształtowała się na poziomie 850-1300 mg/dm3 w zależności od sposobu obróbki miazgi. W moszczach i winach, niezależnie od sposobu obróbki, stwierdzono występowanie antocyjanów, pochodnych cyjanidyny, flawanoli oraz pochodnych kwasu hydroksy cynamonowego. W moszczach i winach po obróbce pektyno litycznej zaobserwowano pojawienie się aglikonu - cyjanidyny.
EN
Contents of the poliphenols on the whole in the cherry wines amounted 850-1300 mg/dm3. It depended on the way of the processing of the pulp. In the musts and wines, independently on the processing way, the following anthocyanins, derivative of cyanidine, were contained: cyanidinglucoside, cyanidinrutinoside and cyanidinglucosilrutinoside. The appearance of the cyanidine was noted in the musts and wines after pectinolytic processing. The presence of the flavanoles: catechin, epicatechin, dimer B2, trimer C3 was confirmed. In the analysed musts the following derivatives of the hydroxycinnamon acid were present: neochlorogen acid, chlorogen acid (caffeic acid esters), caffeic acid, p-cumarin acid, ferule acid.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
47
Numer
Strony
56-58
Opis fizyczny
s.56-58,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz
Bibliografia
  • [1] Bureau D., MacheixJ. J., Rouet-Mayer M. A.: 1977. Lebensm. Wiss. Technol., 10, s. 211.
  • [2] Van Buren J.: 1970. Fruit phenolics. W: Hulme AC (ed) The biochemistry of fruits and their products, vol. 1, London, s. 269.
  • [3] Frankel E. N., Waterhouse A. L., Teissedre P. L.: 1995. J. Agric FoodChem.,43, s. 890.
  • [4] Hong V., Wrolstad R. E.: 1990a. J. Agric. FoodChem., 38, s. 698.
  • [5] Hong V., Wrolstad R. E.: 1990b. J. Agric. FoodChem., 38, s. 708.
  • [6] Kahnt C.: 1967. Phytochemistry, 6, s. 755.
  • [7] Kanner J., Frankel E., Granit R, German В., Kinsella J. E.: 1994. J. Agric. Food Chem.,42, s. 64.
  • [8] Larson R. A.: 1988. Phytochemistry, 4, s. 969.
  • [9] MacheixJ. J., FleurietA., Billot J.: 1990. Fruit Phenolics, CRC Press: Boca Raton, FL.
  • [10] Mayer A. M, Harel E.: 1979. Phytochemistry, 18, s. 193.
  • [11] Mayer A. M., Harel E.: 1981. Poliphenol oxidases in fruits. Changes during ripening, w: Recent Advances in the Biochemistry of Fruits and Vegetables, Friend J., Rhodes M. J. C., Eds., Academic Press, London, s. 161.
  • [12] Möller В., Herrmann K.: 1982. Lebensm. Gerichtl. Chem. 36, s. 135.
  • [13] Oszmiański J., Ramos T., Bourzeix M: 1988. Am. J. Enol. Vitic. 39, s. 3.
  • [14] Sapers G. M., Phillips J. G., Rudolf H. M., Di Vito A. M.: 1983. J. Am. Soc. Hortic. Sci, 108, s. 241.
  • [15] SavicM.: 1985. Hrana Ishrana, 26, s. 135.
  • [16] Slinkard K., Singleton V.L.: 1977. Am. J. Enol. Vitic 28, s. 49.
  • [17] Stohr H., Mosel H. D., Herrmann K.: 1975. Z. Lebensm. Unters. Forsch., 159, s. 85.
  • [18] Wzorek W., Pogorzelski E.: 1998. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego, SIGMA-NOT, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-40221607-9174-4c89-b7d2-0498d112b8bc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.