PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 08 | 72-75
Tytuł artykułu

Opakowania aktywne

Warianty tytułu
EN
Active packages in food packaging
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Opakowania aktywne są to opakowania, które wydzielają do atmosfery opakowania lub z niej pochłaniają różne związki, dzięki czemu przedłużona zostaje trwałość opakowanych produktów. Omówiono zasady działania opakowań: wiążących i usuwających z atmosfery opakowania tlen i etylen, pochłaniających lub emitujących do atmosfery opakowania dwutlenek węgla, opakowania regulujące wilgotność, opakowania działające antybakteryjnie, opakowania wydzielające antyoksydanty, opakowania pochłaniające lub wydzielające zapachy. Związki pełniące wymienione funkcje mogą być umieszczane w opakowaniach aktywnych w postaci saszetek lub być wbudowywane bezpośrednio do folii opakowaniowych. Aktywne pakowanie jest rozpowszechnione w USA, Japonii i Australii. W krajach europejskich ten system pakowania jest na razie ograniczony.
EN
Active packages can be defined as a type of packaging which emits to or scavenges from package's atmosphere different compounds to extend the shelf life of products. Active packages concerned are those which absorb oxygen, ethylene, moisture, carbon dioxide, flavours, odours, and those which release carbon dioxide, antimicrobial agents, antioxidants and flavours. Compounds responsible for that action can be incorporated in packaging material or in a form of sachets. Active packaging is widespread in the USA, Japan, and Australia. In Europe application of this system is still limited because of legislation restrictions.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
55
Numer
08
Strony
72-75
Opis fizyczny
s.72-75,85,bibliogr.
Twórcy
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
Bibliografia
  • [1] Atco - pochłaniacze tlenu. Materiały reklamowe firmy Silny & Salamon.
  • [2] Abe K., Watada A.E.: 1991. Etylene absorbent to mantam quality ot processed fruits lightly and vegetables. Food S.C. 56, 1589-1592.
  • [3] Czarniawski В., Michniewicz J.: 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology, Czeladź.
  • [4] Cichoń M. : 1994. Trendy w opakowalnictwie żywności ze szczególnym uwzględnieniem opakowań bezpośrednich. Materiały konferencji nt. Surowce uzupełniające i materiały pomocnicze stosowane w przetwórstwie żywności. Wrocław. 4-5 październik, 69-76.
  • [5] Labuza T.P.: 1996. An introduction to active packaging for foods. Food Technol, 10, 68-71.
  • [6] Padgett Т., Han L.Y., Dawson P.L.: 1998. Incorporation of food-grade antimicrobial compounds into biodegradable packaging films. J. Food Protec. 61,10, 1330-1335.
  • [7] Panfil-Kuncewicz H., Kuncewicz A., Szpendowski J.: 1998. Pakowanie produktów mleczarskich w próżni i w modyfikowanej atmosferze. III International Conference On Food and Hotels Machinery. Bydgoszcz, 101-108.
  • [8] Shozen K., Oshima Т., Ushio H., Takiguchi A., Koizumi CH.: 1997. Effects of antioksydants and packing on cholesterol oxidation in processsed anchovy during storage. Food Sc. Technol. 30, 1 2-8.
  • [9] Weng Y., Chen M.: 1997. Sorbic anhydride as antimycotin additive in polietylene food packaging films. Food Sc. Technol. 30, 5 485- 487.
  • [10] Weng Y., Hotchkiss J.H.: Inhibition of surface molds on chesse by poletylene film containing the antimycotic imazalil., J. Food Protec. 55, 5, 367-369.
  • [11] Vermeiren L., Devleghere F., Beest M., Kruijf N., Debevere J.: 1999. Developments in the active packaging of food. Trends Food Sc. 10, 77-86.
  • [12] Dziennik Ustaw: 2001, 9, 539-541.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-3eec3d9b-8a29-4efa-9cb3-ece092d51721
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.