PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 08 | 46-48
Tytuł artykułu

Modyfikacja wlasciwosci alergennych mleka krowiego. Czesc II. Metody modyfikacji bialek mleka wplywajace na zmiany ich wlasciwosci alergennych

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W cz. I artykułu (7'99 P.S.) przedstawiono problem alergii pokarmowej spowodowanej spożywaniem mleka. Wskazano na główne alergeny mleka krowiego: kazeinę, β-laktoglobulinę (ß-lg), α-laktoalbuminę (α-la) oraz ich homologi znajdujące się w mleku kozim. W II części opisano modyfikacje białek wpływające na zmiany właściwości alergennych tj.: procesy termiczne, hydrolizę enzymatyczną i chemiczną, a takie fermentację mlekową prowadzoną przy zastosowaniu drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle mleczarskim. Wymienione procesy mają na celu obniżenie właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego, mogących mieć zastosowanie podczas produkcji hypoalergennych odżywek dla dzieci cierpiących na alergie.
EN
This publication concerns problem of food allergy which is caused by milk ingestion. Cow milk casein, ß-lactoglobulin (ß-lg), α-lactalbumin (α-la) and their homologies in goat milk are considered to be the main allergens. Modification of protein, which can cause changes in allergenic properties eg.: termal processess, enzymatic and chemical hydrolysis and lactic acid fermentation has been described. The aim of these processess was to reduce immunoreactive properties of cow milk proteins which can be used in production of hypoallergic formulas for allergic children.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Numer
08
Strony
46-48
Opis fizyczny
s.46-48,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-3ee89915-c5db-4221-894b-834cac57fa16
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.