PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 2 | 17-27
Tytuł artykułu

Polisacharydy a ekonomia XXI wieku

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Omówiono rolę polisacharydów w kształtowaniu ekonomii oraz rozwoju przemysłu chemicznego i pokrewnych w XXI wieku. Pod uwagę wzięto dostępność polisacharydów, możliwości ich wykorzystywania, jako nośnika energii i surowca energetycznego, akceptowalność z punktu widzenia ekologii.
EN
The role of polysaccharides in economy forming and development of chemical industry and related industries are discussed. Polysaccharides availability and possibilities of their usage as energy and fuel carriers acceptable from the ecological point of view are also considered.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
2
Strony
17-27
Opis fizyczny
s.17-27,rys.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
autor
  • Spółka Polziem, Sp. z o.o., ul. Zwierzyniecka 18, Poznań
Bibliografia
  • [1] Bala-Piasek A., Tomasik P.: Carbohydr. Polym., 38, 1999, 41.
  • [2] Barabasz W., Chociej, Konitz A., Tomasik P.: Starch/Staerke, 38, 1986, 129.
  • [3] Drzymała J., Tomasik P., Sychowska B.: Colloids. Surf. w druku.
  • [4] Eggersdorfer M., Meijer J., Eckers P.: FEBS Microbiol. Revs., 1992,103, 355.
  • [5] Fiedorowicz M., Lii C.Y., Tomasik P.: Carbohydr. Polym., 2001, 45,79.
  • [6] Gumul D., Achremowicz B., Bala-Piasek A., Tomasik P., Haberko K.: Carbohydr. Polym., 42, 2000, 45.
  • [7] Kapuśniak J., Ciesielski W., Kozioł J., Tomasik P.: Starch/Staerke, 51,1999, 416.
  • [8] Kostuch A., Urban A., Tomasik P.: ARKIVOC, 1, 2000, 000024.
  • [9] Kudła E., Tomasik P.: Starch/Staerke, 44, 1992, 167.
  • [10] Kudła E., Tomasik P.: Starch/Staerke, 44, 1992, 253.
  • [11] Leszczyński W.: Acta Aliment. Pol., 11, 1985, 21.
  • [12] Leszczyński W., Zięba T.: Biul. Spec. Pol. Przem. Ziemn., 1999.
  • [13] Lii C.Y., Tomasik P., Hung W.L., Lai V.F.-M.: Int. J. Food Sci. Technol., w druku.
  • [14] Muzimbaranda C., Tomasik P.: Starch/Staerke, 46, 1994,469.
  • [15] Okkerse C., van Bekkum H.: Starch 96, The Book, (eds. H. Van Doren, N. Van Swaaij), Carbohydrate Research Foundation, Noordwijkerhout, 1996. Ch. 1.
  • [16] Praca zbiorowa, Raport studialny lERiGŻ, CLOZ, 1998, Warszawa.
  • [17] Roeper H., Koch H.: Starch/Staerke, 42,1990,123.
  • [18] Ruck H.: Żywn. Technol. Jakość, 2 (7) Supl., 1996, 138.
  • [19] Schilling C.H., Biner S.B., Goel H., Jane J.: Environ. Polym. Degr., 3,1995, 153.
  • [20] Schilling C.H., Tomasik P., Sikora M., Kim C.J., Garcia C.J., Li C.P.: Żywn. Technol. Jakość, 4(17) Supl., 1998, 217.
  • [21] Sychowska B., Tomasik P.: Pol. J. Food Nutr. Sci., 6 (4), 1997,27.
  • [22] Tegge G.: Staerke, Behr’s Verlag, Hamburg, 1988.
  • [23] Tomasik P., Wiejak S., Pałasiński M.: Adv. Carbohydr. Chem. Biochem., 47, 1989, 279.
  • [24] Tomasik P., Zaranyika M.F.: Adv. Carbohydr. Chem. Biochem., 51, 1995, 243.
  • [25] Tomasik P., Schilling C.H.: Adv. Carbohydr. Chem. Biochem., 53, 1998, 263.
  • [26] Tomasik P., Schilling C.H.: Adv. Carbohydr. Chem. Biochem., 53,1998, 345.
  • [27] Tomasik P.: Chem. Inż. Ekol., 6, 1999, 831.
  • [28] Tomasik P.: Chemia żywności (wyd. Z.E.Sikorski), WNT, Warszawa, 2000, Rozdz. 5.
  • [29] Tomasik P., Schilling C.H.: Adv. Carbohydr. Chem. Biochem., w druku.
  • [30] Tomasik P.: wyniki nieopublikowane., wysłane do druku.
  • [31] Whistler R.L., Paschall E.F.: Starch Chemistry and Technology, Academic Press, New York, 1968.
  • [32] Wurzburg O.B.: Modified Starches, Properties and Uses, CRC Boca Raton, Fla., 1987.
  • [33] Zaleska H., Ring S., Tomasik P.: Carbohydr. Polym., 45,2001, 89.
  • [34] Zaleska H., Ring S., Tomasik P.: Food Hydrocoll., 14, 2000, 377.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-3ecc0b55-7759-46fb-910f-b8caeb61ee23
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.