PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 11 | 25-27
Tytuł artykułu

Wartosc dietetyczna mleka koziego

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Skład chemiczny mleka koziego i jego właściwości fizyczne w sposób istotny różnią się nie tylko w zależności od rasy kóz, lecz również od okresu laktacji, pory roku, a także warunków hodowlanych i żywieniowych. Omówiono skład chemiczny mleka koziego oraz porównano zawartość poszczególnych składników z ich zawartością w mleku krowim i ludzkim. Na podstawie dokonanej oceny można stwierdzić, że mleko kozie jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego wapnia, magnezu i selenu, wartościowych tłuszczów oraz niektórych witamin. Mimo wielu walorów dietetycznych nie jest ono jednak zalecane dzieciom poniżej pierwszego roku życia.
EN
The composition of goat milk varies over a wide range due to genetic differences between breeds, stage of lactation, season of the year, type of diet, physiological status and health. Moreover processing procedure change the content and level of major and minor constituents in the milk. The aim of the paper is to focus on chemical composition and nutritional properties of goat milk and its relation to human nutritional needs. The properties are compared with data for cow and human milk. It is concluded that goat milk is a good source of protein, well assimilated calcium, magnesium and selenium, nutritionally valuable fats and some vitamins.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
54
Numer
11
Strony
25-27
Opis fizyczny
s.25-27,44,tab.,
Twórcy
autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-3ae366ba-0f46-4271-8d58-68e57220238b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.