PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 1 | 85-90
Tytuł artykułu

Zastosowanie spektroskopii odbiciowej do oznaczania zawartosci wody w serach

Warianty tytułu
EN
Determination of water content in cheese samples by the use of near-infrared reflectance spectroscopy
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Podstawowym celem pracy było sprawdzenie możliwości zastosowania metody spektroskopii odbiciowej w zakresie bliskiej podczerwieni do szybkiego oznaczania zawartości wody w serach. Badania wykonano na 25 próbkach serów twarogowych i 15 próbkach serów dojrzewających twardych. Ustalono ścisłe zależności regresyjne, pozwalające na obliczanie zawartości wody w tych serach na podstawie znajomości wartości odbicia światła przy wybranych długościach fali. Stwierdzono, że dokładność opracowanej metody jest porównywalna z dokładnością metody klasycznej, a jej zaletą jest znacznie krótszy czas wykonania analizy. Istnieje możliwość zastosowania opracowanej metody do sterowania procesem produkcji serów (zwłaszcza twarogowych).
EN
The use of near-infrared reflectance spectrometry method for fast determination of water content in cheeses is the main aid of the presented work. Experiments were carried out for 25 samples of cottage cheeses and 15 samples of hard ripened cheese. The obtained results proved the high statistical correlation between values of spectrum reflectance and the content of water in the checked samples. The precision of both methods is practically the same but the NIR method is much faster. It gives a chance for use of the NIR method as the real process control method (on-line method).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
01
Numer
1
Strony
85-90
Opis fizyczny
s.85-90,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan
Bibliografia
  • Gaweł J., Molska L, 1978. Analiza techniczna w przetwórstwie mleczarskim. WSiP Warszawa.
  • Kosicki S., Uchman W., 1998. Zastosowanie spektroskopii odbiciowej w zakresie bliskiej podczerwieni (NIR) do oznaczania tłuszczu w koncentratach obiadowych. Rocz. AR Pozn. 22, 41-48.
  • Polseseblo A., Giangiacomo R., 1983. Application of near infrared spectrometry to nondestructive analysis of food. CTC Crit. Rev. Sci. Nutr., 18, 3, 94-98.
  • PN-73/A-86232. 1973. Mleko i przetwory mleczarskie. Polska Norma. Sery. Metody badań. Warszawa.
  • Rymaszewski J., Śmietana Z., 1997. Sery dojrzewające i twarogowe. W: Mleczarstwo: zagadnienia wybrane. Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki. Wydawnictwo ART, 151-210.
  • Sosnowska E., Sosnowski R., 1995. Program LOGIST PC.
  • Uchman W., Kaczmarek-Duszek J., Zabielski J., 1997. The application of near infrared reflectance spectroscopy (NIR) for determination of water content in meat products. Sci. Pap. Ag- ric. Univ. Pozn., 1,3-10.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-39d68adf-aa9c-4538-9677-f8037b1c4140
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.