PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 12 | 20-22
Tytuł artykułu

Ksylitol - wlasciwosci i zastosowanie

Warianty tytułu
Xylitol - its properties and applications
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Ksylitol jest poliolem, otrzymywanym z D-ksylozy, stosowanym jako słodzik w przemyśle spożywczym. Charakteryzuje się wieloma korzystnymi dla człowieka właściwościami, m.in. działaniem przeciwpróchniczym (profilaktyka próchnicy zębów) i metabolizmem niezależnym od insuliny (składnik diety diabetyków). Jest równie słodki jak sacharoza i ma odświeżający smak. Mimo to ksylitol ciągle nie jest doceniany przez producentów żywności, szczególnie branży cukierniczej. W artykule opisano jego właściwości i potencjalne wykorzystanie jako dodatku do żywności.
EN
Xylitol is a polyol obtained from D-xylose, used as a sweetener in food industry. It has some, useful for people properties, e.g. it is anticariogenic (tooth decay prevention) and is insulin - independent metabolised (diabetics'diet component). Its sweetness is comparable with sucrose and it has refreshing taste. Despite that, this polyol is still not fully appreciated, especially by confectionery industry. In this article its properties and potential applications are described.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
55
Numer
12
Strony
20-22
Opis fizyczny
s.20-22,tab.
Twórcy
  • Akademia Rolnicza, Lublin
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-397799d7-34e5-4696-a317-b10c5c2eb755
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.