PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 26 | 3 |
Tytuł artykułu

Effect of genotype on yield and chemical composition of sheep milk

Warianty tytułu
PL
Wplyw genotypu maciorek na wydajnosc i sklad chemiczny mleka owczego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The study was carried out on three groups of ewes: group 1 – Polish Mountain Sheep (PMS, n=30),group 2 – prolific Olkuska Sheep (OS, n= 30) and group 3 – F1 PMS × OS crossbreds (n=30). Ewes were aged 4-5 years, weighed 60±5 kg and were milked twice a day from April to the end of August.Individual milk yield was recorded at 10 days intervals and every 30th day bulk milk was sampled to determine its mean chemical composition. During the milking period (i.e. from weaning of lambs)the highest milk yield was achieved by prolific OS while the lowest by PMS ewes (47.1 and 27.1 litres, respectively). Crossbreds yielded on average 31.2 litres of milk, i.e. by 4.1 litres more than PMS ewes. In the milk from first sampling the highest protein content was found in PMS, followed by OS and F1 crossbred ewes.
PL
Badania przeprowadzono na maciorkach trzech grup: polska owca górska (PMS, n=30), plenna owca olkuska (OS, n=30) i mieszańce F1 (PMS×OS, n=30). Owce dojono od kwietnia do końca sierpnia. Dla oznaczenia składu chemicznego mleka pobierano co 30 dni próbki zbiorcze, od każdej grupy maciorek.Najwyższą mlecznością w okresie dojenia (tj. po odsadzeniu jagniąt) charakteryzowały się maciorki olkuskie, podczas gdy najmniej mleka w takim samym okresie wyprodukowały maciorki polskiej owcy górskiej. Maciorki F1 wyprodukowały w okresie dojenia średnio po 31,2 litry mleka, czyli o 4,01 litra mleka więcej niż maciorki polskiej owcy górskiej. Wykazano istotne różnice w składzie chemicznym mleka między maciorkami badanych trzech genotypów.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
26
Numer
3
Opis fizyczny
p.211-218,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Agricultural University of Krakow, al.Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
autor
autor
Bibliografia
  • Bonczar G., 1989 – Zmiany składu chemicznego i cech fizycznych mleka owczego w zależności od stanu zdrowotnego wymienia. In Polish, summary in English. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie 133, 18-23.
  • Borys B., Pisulewski P.M., 2001 – Jakość oraz możliwości kształtowania prozdrowotnych właściwości spożywczych produktów owczarskich. In Polish, summary in English. Roczniki Naukowe Zootechniki, Supplement 11, 67-86.
  • Budsławski J., 1973 – Badanie mleka i jego przetworów (Examination of Milk and Milk Products). In Polish. PWRiL, Warszawa,
  • Caballero R., Riseth J.A., Laba N., Tyran E., Musiał W., Molik E., Boltshauser A., Hoffstetter P., Gueydon A., Roleder N., Hoffman H., Moreira B.M.,Coelho I.S., Brito O., Gil A., 2007 – Comparative typology in six european low-intensity systems of grassland management. Advances in Agronomy 96, 351-420.
  • Casoli C., Duranti E., Morbidini L., Panella F., Vizioli V., 1989 – Quantitative and compositional variations of Messese sheep milk by parity and stage of lactation. Small Ruminants Research 2, 47-62.
  • Ciuruś J., 1985 – .Możliwości produkcyjne maciorek mieszańców polskiej owcy górskiej z trykami wschodniofryzyjskimi. In Polish. Owczarstwo 6, 11-15.
  • Ciuryk S., Molik E., Bonczar G., 1999a – Stan aktualny mlecznego użytkowania owiec w regionie Krakowskim na podstawie badań prowadzonych w Katedrze Hodowli Owiec i Kóz Akademii Rolniczej w Krakowie. In Polish. Zeszyty Naukowe Fundacja Rozwój SGGW 3, 61-69.
  • Ciuryk S., Molik E., Bonczar G., 1999b – Wydajność i skład chemiczny mleka plennej owcy olkuskiej, długowełnistej i mieszańców po trykach charollais. In Polish, summary in English Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 43, 73-79.
  • Ciuryk S., Molik E., Kaczor U., Bonczar G., 2004 – Chemical composition of colostrum and milk of Polish Merino sheep lambing at different times. Archiv für Tierzucht 47, 129-134.
  • Drożdż A., 1986 – Problemy mlecznego użytkowania owiec i przetwórstwa mleka owczego (Problems in dairy utilization of sheep and sheep milk processing). In Polish. Przegląd Hodowlany 12, 18-23.
  • Drożdż A., 2000 – Mleczność owiec górskich i ich mieszańców Fı z trykami wschodniofryzyjskimi.In Polish, summary in English. Roczniki Naukowe Zootechniki 27(3), 69-77.
  • Gut A., Wójtowski J., Ślósarz P., 1997 – Efektywność mlecznego użytkowania owiec nizinnych na przykładzie fermy Złotniki. In Polish, summary in English. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 34, 29-37.
  • Kisza J., Staniewski B., Juśkiewicz M., 1994 – Determination of cholesterol in milk FAT by gas chromatography (GC). Edited and published by the Institute of Dairy Technology, Olsztyn University of Agriculture and Technology, Olsztyn, 75-81.
  • Molik E., Tyran E., Musiał W., Wierzchoś E., 2004 – The nature and significance of commercial and cultural grazing in the Polish Tatra. Proceedings of the Conference “Pasture and Animal”, Brno, September 2-3, pp. 92-94.
  • Molik E., Murawski M., 2007 – Effect of climatic conditions on the level of milk production in olkuska and Polish mountain sheep their crossbreds. Scientific Messenger of Lviv State Academy of Veterinary Medicine 9, 2 (33), 125-128.
  • Murawski M., Molik E., Wierzchoś E., 2004 – Rola plennej owcy olkuskiej (POO) w utrzymaniu wypasu kulturowego w Karpatach. In Polish, summary in English. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie 415. 343-347.
  • Murawski M., Molik E., Wierzchoś E., 2006 – Wykorzystanie potencjału genetycznego owcy olkuskiej do poprawy cech użytkowych polskiej owcy górskiej. In: Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. In Polish. Wydawnictwo Instytutu Botaniki, Kraków 2006. 107-110.
  • National Research Institute of Animal Production, 1993 – Feeding Standards for Cattle and Sheep according to Traditional System.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-38f60e51-b48d-4897-9407-02e1e7a52b13
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.