PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 26 | 2 | 125-135
Tytuł artykułu

Inhibition of lipid oxidation in the minced muscle tissue of the Baltic herring through usage of hawthorn and elder flowers in the conditions of frozen storage

Warianty tytułu
PL
Inhibitowanie utleniania lipidow zmielonej tkanki miesniowej sledzi baltyckich przez zastosowanie kwiatow glogu i bzu czarnego w czasie zamrazalniczego przechowywania
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The oxidation rate of the lipids of minced muscle tissue of the Baltic herring was analyzed. The tissue had been stored for 3 months at the temperature of -25°C, with addition of plant raw materials: hawthorn flower (0.5%), elder flower (0.5%), and the mixture of those flowers (0.25% + 0.25%) supplementing buthylated hydroxyanisole (BHA)-a synthetic phenolic antioxidant.
PL
Analizowano szybkość utleniania lipidów zmielonej tkanki mięśniowej śledzi bałtyckich, przechowywanej w temperaturze -25°C, zawierającej dodatek surowców roślinnych: kwiat głogu (0,5%), kwiat bzu czarnego (0,5%) i mieszanina tych kwiatów (0,25% + 0,25%) w odniesieniu do fenolowego syntetycznego przeciwutleniacza BHA. Określano zawartość hydronadtlenków, wtórnych produktów utleniania, dienów i trienów kwasów tłuszczowych oraz karotenoidów. Oznaczano także wpływ zastosowanych dodatków na rozpuszczalność białek tkanki mięśniowej śledzi w 5% roztworze NaCl. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że aktywność antyoksydacyjna analizowanych surowców roślinnych i BHA w stosunku do lipidów tkanki mięśniowej śledzi przechowywanej w temp. -25°C przez 3 miesiące układała się następująco: BHA 14,1%, kwiat głogu 13,0%, mieszanina kwiatów głogu i bzu czarnego 12,3%, kwiat bzu czarnego 9,1%.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
26
Numer
2
Strony
125-135
Opis fizyczny
s.125-135, rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, Kazimierza Krolewicza 4, 71-550 Szczecin
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-2fe0c5e7-fcfc-4951-8ed1-0ee041528652
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.