PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 33 | 3 | 213-221
Tytuł artykułu

Źródła fosforu w dietach studentów

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Phosphorus sources in daily diets of students
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W duplikatach studenckich całodziennych diet zawierających nadmierną ilość fosforu obliczono procentowy udział tego pierwiastka w poszczególnych posiłkach oraz w grupach produktów. Zależnie od sposobu odżywiania i preferencji pokarmowych najwięcej fosforu dostarczały obiady lub śniadania, rzadziej kolacje. Źródłem znacznych ilości fosforu były nie tylko mięso, wędliny i ryby (7-29%), ale także produkty zbożowe (15-43%) oraz sery i twarogi (11-38%).
EN
Percentage of phosphorous share in each meal and in food groups were calculated in duplicates of student whole day food rations containing excessive amount of the element. Depending on nutrition mode and food preferences dinner and breakfast, more rare supper, were the main source of phosphorus. Not only meat, cured meat and fish (7-29%) but also cereal products (15-43%) and cheese and cottage cheese (11-38%) delivered the biggest amount of phosphorous.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
33
Numer
3
Strony
213-221
Opis fizyczny
s.213-221,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Bawa S., Kowaluk B., Wichrowska H.: Analiza spożycia wybranych składników mineralnych przez pacjentki z osteoporozą. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 169-176.
  • 2. Białas S., Duda G., Saran A.: Ocena spożycia przez studentów składników mineralnych pochodzących z racji pokarmowych i suplementów. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 2, 1304-1310.
  • 3. Bolesławska I., Przysławski J.: Zawartość wybranych makropierwiastków w całodziennych racjach pokarmowych osób dorosłych z regionu Wielkopolski. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 129-132.
  • 4. Bujko J., Myszkowska-Ryciak J., Nitka I.: Ocena spożycia składników mineralnych wśród studentów SGGW w Warszawie. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 655-659.
  • 5. Chabros E., Charzewska J., Wajszczyk B.: Ocena zmian zawartości wybranych składników mineralnych w dietach starszych kobiet w latach 1992-2002. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 137-142.
  • 6. Czapska D., Ostrowska L., Stefańska E.: Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennej racji pokarmowej studentów uprawiających sport. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 668-671.
  • 7. Czeczelewski J., Raczyński G.: Ocena poziomu spożycia wapnia i fosforu w całodziennych racjach pokarmowych dzieci z powiatu bialskiego. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 109-115.
  • 8. Dybkowska E., Świderski F., Waszkiewicz-robak B.: Spożycie składników mineralnych w polskiej diecie. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 200-204.
  • 9. Frączek B.: Spożycie wapnia i fosforu przez studentów przebywających na diecie wysokotłuszczowej. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 2, 738-742.
  • 10. Gronowska-Senger A., Kotańska P.: Spożycie fosforu w Polsce w latach 1994-2000. Roczn. PZH 2004, 55, 1, 39-49.
  • 11. Jeżewska-Zychowicz M.: Ocena spożycia mleka i przetworów mlecznych jako źródła wapnia i ryboflawiny wśród młodzieży w wieku 13-15 lat. Bromat. Chem. Toksykol., Supl. 2005, 129-134.
  • 12. Jeżewska-Zychowicz M.: Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży w wieku 13-15 lat. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 630-635.
  • 13. Kałuża J., Brzozowska A.: Realizacja norm na energię i wybrane składniki pokarmowe a poziom składników mineralnych w surowicy i włosach osób starszych zamieszkałych w rejonie warszawskim. Żyw., Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 2, 765-770.
  • 14. Krejpcio Z., Staniek H., Śmigieł-Papińska D.: Ocena zawartości wapnia, fosforu i magnezu w całodzinnych racjach pokarmowych wybranych grup ludności. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 133-136.
  • 15. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 16. Lange E., Chałabis K.: Składniki mineralne i witaminy w diecie odchudzających się kobiet. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 2, 713- 721.
  • 17. Maruszewska M., Przysławski J., Bolesławska I.: Preferencje i czynniki wyboru mleka i produktów mlecznych wśród młodzieży. Bromat. Chem. Toksykol., Supl. 2005, 591-596.
  • 18. Maruszewska M., Przysławski J.: Wybrane składniki pokarmowe w żywieniu młodzieży poznańskich szkół średnich. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 650-654.
  • 19. Masse P.G., Dosy J., Tranchant C.C.: Dietary macro- and micronutrient intakes of nonsupplemented per- and postmenopausal women with a perspective on menopause-associated diseases. J. Hum. Nutr. Dietet., 2004, 17, 121-132.
  • 20. Nishimuta M., Kodama N., Morikuni E.: Balances of calcium, magnesium and phosphorus in Japaneseyoung adults. J. Nutr. Sci. Vitaminol., 2004, 50, 19-25.
  • 21. Nowak D.: Dodatki stosowane w przemyśle mięsnym w świetle ustawodawstwa. Gosp. Mięsna 2004, 9, 44-47.
  • 22. Olędzka R., Skrajnowska D., Rozenkiewicz G.: Zawartość fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i manganu oraz jakościowa analiza wielofosforanów w koncentratach obiadowych. Bromat. Chem. Toksykol., Supl. 2005, 633-638.
  • 23. Paradowska-Stankiewicz I., Grzybowski A.: Dobowe spożycie makro- i mikroskładników przez uczniów; klas IV-VI z wybranych łódzkich szkół podstawowych, a zagrożenia dla zdrowia. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 641-645.
  • 24. Paśko P., Krośniak M., Chłopicka J.: Ocena sposobu żywienia studentów wydziału farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 2003 i 2004. Część I: Składniki mineralne. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 660-667.
  • 25. Piekarska J., Łoś-Kuczera M.: Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. Warszawa, PZWL, 1983.
  • 26. Przybyłowicz K., Przybyszewska J., Cichon R.: Status tkanki kostnej a sposób żywienia kobiet. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 177-182.
  • 27. Przysławski J., Grygiel B.: Składniki mineralne w całodziennych racjach pokarmowych w grupie kobiet otyłych w okresie perimenopauzalnym. Bromt. Chem. Toksykol., Supl. 2005, 23-26.
  • 28. Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Chabros E.: Suplementy diety jako źródło składników w dietach młodzieży. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 2, 1275-1285.
  • 29. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 roku w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu. Dz. U. Nr 94 poz. 933, 2004.
  • 30. Rutkowski A., Gwiazda A., Dąbrowski K.: Dodatki funkcjonalne do żywności. Katowice, Agro Food Technology, 1993.
  • 31. Siemianowska E., Kur B., Skibniewski K.A.: Wielkość pobrania i źródła fosforu w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 418-422.
  • 32. Skibniewska K.A., Kur B., Pomianowski J.F.: Few levels should be recommended. A study into the content of phosphorus and its free fraction in poultry cured meat products. Fleischw. Int., 2005, 3, 44-47.
  • 33. Skibniewska K.A.: Fosfor w żywieniu człowieka. J. Elementol., 2003, 8 (3), Suppl. 151-158.
  • 34. Stefańska E., Ostrowska L., Czapska D.: Ocena poziomu spożycia wybranych składników mineralnych występujących w całodziennych racjach pokarmowych studentów AMB. Bromat. Chem. Toksykol., Supl. 2005, 209-211.
  • 35. Szczepańska B., Malczewska-Lenczowska J.: Porównanie zawartości energii i wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych stosowanych w żywieniu polskich sportowców w latach 1998 i 2003. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 673-678.
  • 36. Takeda E., Sakamoto K., Yokota K.: Phosphorus supply per capita from food in Japan between 1960 and 1995. J. Nutr. Sci. Vitaminol., 2002, 48, 2, 102-108.
  • 37. Takeda E., Taketani Y., Sawada N.: the regulation and function of phosphate in the human body. BioFactors 2004, 21, 345-355.
  • 38. Wajszczyk B., Charzewska J., Chabros E.: Zawartość wybranych składników mineralnych w dietach dziewcząt w wieku pokwitania a gęstość mineralna kości. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 122-128.
  • 39. Waluś A., Wądołowska L., Cichon R.: Wybrane zwyczaje żywieniowe i struktura spożycia produktów przez młodzież z regionu suwalskiego i Olsztyna. Bromat. Chem. Toksykol., Supl. 2005, 585-589.
  • 40. Weker H., Strucińska M., Więch M.: Źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w żywieniu kobiet w okresie ciąży. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 104-108.
  • 41. Wierzbicka E., Roszkowski W: Ocena spożycia żywności z uwzględnieniem produktów typu „fast food” w wybranej grupie młodzieży. Bromat. Chem. Toksykol., Supl. 2005, 561-566.
  • 42. Zhuo B.F., Stamler J., Dennis B.: Nutrient intakes of middle-aged men and women in China, Japanes, United Kingdom, and United States in the late 1990s: The ITERMAP Stady. J. Human Hypertension 2003, 17, 623- 630.
  • 43. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Warszawa, PZWL, 2001.
  • 44. Ziółkowska A., Ostrowska A.: Porównanie spożycia wybranych pierwiastków w całodziennych racjach pokarmowych warszawskich studentów medycyny w latach 2001- 2004. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, Supl. 1, cz. 1, 646-649.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-2afd698d-0346-45dd-885f-72839cc6ba4c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.