PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 44 | 121-142
Tytuł artykułu

Wplyw terminu kastracji knurkow na wyniki odchowu oraz uzytkowosc tuczna i rzezna

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem przeprowadzonych badań była ocena zabiegu kastracji knurków. Obejmowała ona: określenie optymalnego terminu kastracji oraz ustalenie, jak wpływa kastracja przeprowadzana w różnym wieku na użytkowość tuczną i rzeźną. Przeprowadzono 2 doświadczenia. Porównywano wyniki odchowu loszek, knurków i wieprzków wykastrowanych w różnym wieku (3, 25 i 90 dzień - dośw. I; 1, 3, 7 i 14 dzień - dośw. II)
EN
The aims of investigations were: determination of the best time for castration, statement how castration carried out in different periods of life influences fattening and slaughter value of finishers. Two experiments were carried out where rearing results of gilts, boars and hogs castrated at 3-rd, 25-th and 90-th day /exp.l/, 1-st, 3-rd, 7-th and 14-th day /exp.II/ were compared.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
44
Strony
121-142
Opis fizyczny
s.121-142,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Akademia Rolnicza, Wroclaw, Akademia Rolnicza, Wroclaw
Bibliografia
  • [1] Brooks P.: 1974, Is castration really necessary ?. Pig International. 4:10.
  • [2] Domańska J., Maruniewicz W., Sobolewska L.: 1969, Wpływ opóźnienia kastracji knurków na wyniki hodowlane i rzeźne. Nauka - Praktyce Rolniczej. 2.
  • [3] Domański J.: 1973, Wpływ różnych terminów kastrowania knurów na przebieg tuczu i jakość tusz bekonowych. Rocz. AR Pozn. Prace habilitacyjne. Zeszyt 41.
  • [4] Dziadek K.: 1986, Wykorzystanie młodych knurów do produkcji mięsa. Praca doktorska, Kraków.
  • [5] Hellwig E.: 1995, Ferkelkastration ohne Mühe und Leistungsverluste. Schweinewelt. 2: 14-17.
  • [6] Hoser S.: 1953, Wpływ kastracji na przyrosty wagi żywej prosiąt w okresie trzymania ich przy maciorze. Nowe Rol. 1.
  • [7] Jasek St.: 1997: Metody genetycznego doskonalenia świń pod względem cech gospodarczo ważnych. Referat z seminarium: Nowoczesne technologie produkcji trzody chlewnej z uwzględnieniem doskonalenia genetycznego, Wrocław 9-10 październik 1997, WODR Wrocław, 1-14.
  • [8] Kattesh H.G., Brown M.E., Masincupp F.B., Schneider J.F.: 1996, Protein bound and unbound forms of plasma cortisol in piglets after castration at seven or 14 days of age. Research in Veterinary Science, 61(1): 22 - 25.
  • [9] Kołacz R.: 1997, Wymogi UE w zakresie warunków utrzymania, transportu i obrotu międzynarodowego oraz ochrony zdrowia trzody chlewnej. Mater. Konf. Wrocław 23-24.10 1997.
  • [10] Kortz J., Rak B., Grajewska S., Kapelańska J., Szczęsny D.: 1979, Charakterystyka jakości mięsa świń pochodzących z fermy przemysłowej typu Gi-Gi w Krąplewicach i z gospodarstw indywidualnych z rejonu Grudziądza. Bydgoskie Towarzystwo Naukowe. Prace Wydziału Nauk Przyrodniczych. 27: 17-23.
  • [11] Krueger L., Dzapa V., Jesswein H.: 1970, Der Einfluss einer Spaetkastration auf die Mast und Schlachtleistung bei Schwein. Zeitschrift fuer Tierzuechtung und Zuechtungsbiologie. 86 (4): 356-371.
  • [12] Łyczyński A., Kolat K., Wieczorek M.: 1995, Wczesna kastracja. Trzoda Chlew. 5: 47.
  • [13] Marks M.A., Mabry J.W., Seerley R.W., Rampaek G.W.: 1988, Comparison of early castration at day 1,7 or 14 on growth and carcass traits in swine. Livestock Prod. Sci. 20: 269- 273.
  • [14] Mc Glone J.J., Nicholson R.J., Hellman J.M., Herzong D.N.: 1993, The development of pain in young pigs associated with castration and attemps to prevent castration - induced behavioral changes. J. Anim. Sci. Vol.71,6: 1441 - 1446.
  • [15] Mc Kay R.M., Clipef L.R.: 1988, Effect of linecross and delayed castration on growth and carcass traits in boars and barrows. Can. J. Anim. Sci. 68 (1): 151-164.
  • [16] Meller Z.: 1989: Wpływ warunków środowiskowych w czasie tuczu na jakość mięsa wieprzowego. Med. Wet., 8: 503-505.
  • [17] Normy żywienia świń. Wartość pokarmowa pasz. Warszawa 1993. Omnitech Press.
  • [18] Ostrowski A., Blicharski T., Żebrowski Z.: 1992, Użytkowość rozpłodowa loch rasy wbp i pbz-23 pokrytych knurami tej samej rasy i knurami rasy duroc oraz użytkowość tuczna ich potomstwa. Pr. i Mater. Zoot., 42: 63-69.
  • [19] Pezacki W., Cybulkowa B., Bieńkowski B., Buchta Cz.: 1963, Przydatność użytkowa surowców rzeźnych knurów trzebionych w różnym wieku. Med. Wet., 3.
  • [20] Rak B., Kortz J., Kapelański W.: 1979, Wartość poubojowa świń pochodzących z fermy przemysłowej typu Gi-Gi w Krąplewicach i z gospodarstw indywidualnych z rejonu Grudziądza. Bydgoskie Towarzystwo Naukowe. Prace Wydziału Nauk Przyrodniczych. 27: 25-30.
  • [21] Ruszczyc Z.: 1981, Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL. Warszawa.
  • [22] Ryszkowski J., Żebrowski Z.: 1985, Zagadnienie tuczu knurków. Post. Nauk Rol. 6: 79-89.
  • [23] Rząsa A.: 1996, Kiedy i jak kastrować. Trzoda Chlew. 8-9: 87-88.
  • [24] Skjaerlund D.M., Mulvaney D.R., Bergen W.G., Merkel R.A.: 1994, Skeletal muscle growth and protein turnover in neonatal boars and barrows. J. Anim. Sci. 72 (2): 315-321.
  • [25] Top agrar Polagra 92, Prawidłowe kastrowanie, 36-39.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-281fc0b3-0b7c-479d-8369-960e4093af48
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.