PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 06 | 2 |
Tytuł artykułu

Effect of RYR1 genotype on carcass leanness and pork quality

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The studies were carried out on 98 carcasses obtained from pure-bred Polish Landrace (PL) hogs, from crosses of (PL x Polish Large White) sows with Pietrain boars, as well as from crossbreds of Dutch breeds (Landrace x Large White) x Large White. The pigs were slaughtered as soon as they reached 103 kg of body weight, and during the slaughter blood samples were collected for DNA analysis in order to identify individuals carrying the stress-sensitivity gene (RYR1). The carcasses were dissected immediately after cooling. Samples of LD muscle from the right carcass, at the area of the 1st to 4th lumbar vertebra, were collected for pork quality evaluation, i.e. sensory analysis of raw meat, as well as pH1, pHk, and electric conductivity measurements. Moreover, drip loss, water-binding and meat plasticity were determined, and drip index as well as colour parameters were obtained.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
2
Opis fizyczny
http://www.ejpau.media.pl/series/volume6/issue2/animal/art-07.html
Twórcy
autor
  • Agricultural University of Szczecin, Szczecin, Poland
autor
autor
autor
Bibliografia
  • Blicharski T., Ostrowski A., 1998. Carcass leanness versus quality and microstructure of meat of HalnHaln or HajNHaln genotype of Pietrain pigs [Mięsność tuszy oraz jakość i mikrostruktura mięsa tuczników pietrain o genotypie HalnHaln lub HajNHaln]. Pr. Mater. Zootech. Zesz. Spec. 8, 73-80 [in Polish].
  • Fujii J., Otsu K.F., Zorzato S. De Leon., Khanna V.K., Weiler J.E., O’Brien P., Macłennan. D.H., 1991. Identification of a mutation in porcine ryanodine receptor assoc-iated with malignant hyperthermia. Science 253, 448-451.
  • Grajewska S., Kortz J., Różyczka J., 1984. Estimation of the incidence of PSE and DFD in pork. Proc. Sci. Meeting Biophysical PSE – muscle analysis. Vienna, 72-89.
  • Honikel K. O., 1987. pH and water binding of meat. Fleischwirtschaft 67 ( 9), 1098-1102.
  • Koćwin-Podsiadła M., 1998. Technological value of meat from heterozygous pigs with Haln and RN- genes. Supplement to Pol. J. Food. Nutr. Sci. 7/48, 4 (S), 90-100.
  • Koćwin-Podsiadła M., Przybylski W., Tarczyńska B. 1998. Characteristics of PSE and RSE meat of pigs with the Haln gene [Charakterystyka mięsa PSE i RSE świń obciążonych genem Haln]. Pr. Mater. Zootech. Zesz. Spec. 8, 39-44 [in Polish].
  • Kortz J., 1986. An attempt to derive a comprehensive index of pork quality as a criterion for normal, PSE, and DFD muscle classification (exemplified by boar and hog meat) [Próba wyznaczenia syntetycznego wskaźnika jakości mięsa wieprzowego jako kryterium różnicowania mięśni normalnych, PSE i DFD (na przykładzie mięsa knurów i wieprzków)]. Rozpr. AR Szczec. 100 [in Polish].
  • Kotik T., 1974. Protein content in water extracts of meat as an index of its quality [Zawartość białka w ekstraktach wodnych mięsa jako wskaźnik jego jakości]. Rocz. IPM, 12, 47-52 [in Polish].
  • Krzęcio E., Koćwin-Podsiadła M., Przybylski W., Kurył J., 1998. Slaughter value and meat quality of heterozygous pigs HALNHALn of Polish Landrace line 23 and F1 (PL-23 x Pietrain) crossbreds [Wartość rzeźna i jakość mięsa tuczników heterozygotycznych HALNHALn linii pbz-23 i mieszańców F1 (pbz-23 x pietrain)]. Pr. Mater. Zootech. Zesz. Spec. 8, 45-51 [in Polish].
  • Kurył J., 1998. Genes influencing carcass and meat quality of pigs [Geny oddziaływujące na jakość tuszy i mięsa świń]. Pr. Mater. Zootech. Zesz. Spec. 8, 9-17 [in Polish].
  • Kurył J., Koćwin-Podsiadła M., Przybylski W., 1994. The efficiency of prediction of PSE pork meat on the basis of halothane test and HAL-GPI-AIBG-PGD haplotyping and PCR/RFLP analysis [in: 40th International Conference on Meat Science and Technology]. Hage, Netherlands S–IV A.07.
  • Kurył J., Korwin-Kossakowska A., 1993. Genotyping of Hal locus by PCR method expla-ins some cases of incomplete penetrance of Haln gene. Anim. Sci. Pap. Rep. 11, 271-277.
  • Swine Feeding Standards [Normy Żywienia Świń]. 1993. Institute of Animal physiology and Feeding, Polish Academy of Science, Omnitech Press, Warszawa [in Polish].
  • Pohja M.S., Niinivaara F.P., 1957. Die Bestimmung des Wasserbindung des Fleisches mittels der Konstankdruck methode. Fleischwirtschaft 9, 193-196, [in German].
  • Różyczka J., Grajewska S., Kortz J., 1975. A simple subjective method of pig meat quality evaluation [Prostoj subiektivnyj metod ocenki kaczestwa mijasa swiniej]. II Symp. Prod. I Kaczestwa Mjasa w Usłowiach Krupnowo Proizwodztwa (Produkcja i jakość mięsa w warunkach wielkotowarowych). Stary Smokovec. Wysokie Tatry CSRS [in Russian].
  • Różyczka J., Kortz J., Grajewska-Kołaczyk S., 1968. A simplified method of the objective measurement of colour in fresh pork meat. Rocz. Nauk Rol. 90-B-3, 345-353.
  • Siellier P., 1998. Genetics of meat and carcass traits. [W:] The genetics of the pig. Red. M. F. Rothschild and A. Ruvinsug. CAB International Wallingford, Oxon, UK, 463-510.
  • Walstra P., Merkus G.S.M., 1996. Procedure for assessment of the lean meat percentage as a consequence of the new UE reference dissection method in pig carcass classification. Raport ID-DLO 96.014 Res. Inst. An. Sci. and Health, Zeist, Netherland.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-24f81b98-344f-44a3-950f-0c4fdc8a206a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.