PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 25 | 1 | 25-30
Tytuł artykułu

Wplyw diety o zwiekszonej zawartosci witaminy B6 na wchlanianie aminokwasow w jelicie szczurow narazonych na karbaryl,propoksur i tiuram.Cz.1 Metionina

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Alimentary rations under test were found to be rich in fat. Fat energy proportional portion exceeded, as a rule, the recommended value by about 30%. At the same time, acidic composition of fat under test was wide of the optimal one. Predominant group was saturated and monounsaturated acids (occurring in similar amounts), however, polyunsaturated acids content amounted to about 11 % of total fatty acids sum. Energy proportional portion from essential fatty acids, in a whole day's rations, was found to be higher than necessary minimum (3%); on the other hand, it did not cover the recommended standard for subjects advanced in years (4%). Value P:S was noted to correspond with an average european diet. Portion of acids with proaggregative properties was higher than hypercholesteremic acids content.
PL
Przeprowadzona ocena wartości żywieniowej tłuszczu wykazała bogatotłuszczowy charakter badanych racji pokarmowych. Dominującą grupę stanowiły kwasy nasycone i jednonienasycone, które występowały w zbliżonych ilościach. Procent energii z NNKT był wyższy od niezbędnego minimum 3%; jednakże nie pokrywał on zalecanej normy dla tej grupy wiekowej.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
25
Numer
1
Strony
25-30
Opis fizyczny
s.25-30,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Medyczna,Warszawa
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-2495116e-8a91-4e74-a934-4d4b0505cf50
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.