PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 45 | 151-161
Tytuł artykułu

Wplyw zastosowania w mieszankach paszowych gniecionych nasion rzepaku na sklad kwasow tluszczowych i zawartosc cholesterolu w tkankach tucznikow

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przeprowadzono badania nad wpływem zróżnicowanego dodatku pełnych nasion rzepaku „00" do mieszanek stosowanych w żywieniu trzody chlewnej na zawartość kwasów tłuszczowych i cholesterolu w tkankach tuczników. Doświadczenie przeprowadzono na 75 tucznikach pochodzących z krzyżowania rasy wbp z pbz. W grupie kontrolnej stosowano standardową mieszankę, w grupach doświadczalnych wprowadzono gniecione nasiona rzepaku, w ilości 5, 8 lub 12%. Po zakończeniu tuczu, z tusz pobierano dwa rodzaje tkanki tłuszczowej - sadło, słoninę i dwa rodzaje tkanki mięśniowej - mięsień najdłuższy grzbietu z okolic 1-2 kręgu lędźwiowego i mięsień półbłoniasty z szynki. W próbach oznaczono zawartość kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej oraz zawartość cholesterolu metodą kolorymetryczną. Zastosowanie w żywieniu tuczników pełnotłuszczowych nasion rzepaku przyczyniło się do zmniejszenia udziału kwasów nasyconych w badanych tkankach w porównaniu z tucznikami żywionymi standardową mieszanką i do istotnego wzrostu zawartości kwasów wielonienasyconych. Dodatek tych nasion do paszy nie przyczynił się natomiast do istotnego obniżenia ogólnej zawartości cholesterolu w badanych tkankach.
EN
The effect of feed mixtures with a different addition of fullfat rapeseeds „00", used in pig feeding, on the content of fatty acids and cholesterol in tissues of fattening pigs was studied. The experiment concerned 75 fattening pigs - crosbreeds of wbp and pbz breeds. The control group was fed on a standard mixture and the experimental one - on a mixture containing 5, 8% or 12% of crushed rapeseeds. When the fattening was over, two kinds of adipose tissue: leaf and back fat, and two kinds of muscular tissue: dorsal muscle from the region of 1st and 2nd lumbar vertebra and semimembranous muscle from leg were analysed. The content of fatty acids was determined by means of the gas chromatography method and that of cholesterol - by the colorimetric one. The examined tissues of fattening pigs fed on mixtures containing full rapeseeds showed a decreased content of saturated acids and a significantly increased content of polyunsaturated ones, in comparison with animals fed on standard mixtures. Adding rapeseeds did not, however, cause any considerable in the total cholesterol content in the analysed tissues.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
45
Strony
151-161
Opis fizyczny
s.151-161,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor
Bibliografia
  • Baryłko-Pikelna N., Osucha A. 1991. Aktualne poglądy na optymalny skład i profilaktyczną rolę kwasów tłuszczowych w pożywieniu człowieka. Przem. Spoż. 4: 88-91.
  • Bohac C.E., Rhee K.S. 1988. Influence of animal diet and muscle location on cholesterol content of beef and pork muscles. Meat Sci., 23: 71-75.
  • Bohac C.E., Rhee K.S., Cross H.R., Ono K. 1988. Assessment of methodologies for colorimetric cholesterol assay of meats. J. Food Sci., 53(6): 1642-1644, 1693.
  • Busboom J.R., Rule D.C., Colin D., Heald Т., Mazhar A. 1991. Growth, carcass characteristics and lipid composition of adipose tissue and muscle of pigs fed canola. J. Anim. Sci. 69(3): 1101-1108.
  • Chachułowa J., Sawosz E., Sokół J.L., Skomiał J. 1994. Wpływ stosowania nasion rzepaku w mieszankach dla tuczników na skład chemiczny mięsa. Współczesne zasady żywienia świń. Konferencja naukowa PAN, Jabłonna: 130-133.
  • Chalcarz W. 1990. Cholesterol. Przem. Spoż. 10: 249-250.
  • Denaburski J., Lipiński K., Meller Z., Tywończuk J. 1995. Wpływ mieszanek zbożowo-sojowych z różnym dodatkiem nasion rzepaku na wartość rzeźną i jakość mięsa tuczników. Konferencja Naukowa. Perspektywy hodowli zwierząt w Polsce, (w druku)
  • Folch J., Sloane Stanley G.H. 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. J. Biol. Chem. 226: 497-509.
  • Glapś J., Ziółkowski Т., Kozik E. 1992. Wykorzystanie pełnych nasion rzepaku w tuczu trzody chlewnej. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. 31: 247-259
  • Grela E. 1984. Zawartość cholesterolu w tkankach tuczników w zależności od warunków żywienia. Med. Wet. 8: 473-475.
  • Harris K.B., Cross H.R., Pond W.G., Mersmann H.J. 1993. Effect of dietary fat and cholesterol level on tissues cholesterol concentration of growing pigs selected for high or low serum cholesterol. J. Anim. Sci. 71(4): 807-810.
  • Kliber A., Chichłowska J., Szkudelski Т., Frankiewicz A. 1994. Zmiany w metabolizmie tłuszczo­wym tuczników żywionych nasionami rzepaku „0" lub „00". Współczesne zasady żywienia świń. Konferencja Naukowa PAN, Jabłonna: 138-140.
  • Leszczyński D.E., Pikul J., Easter R.A., McKeith F.K., McLaren D.G., Novakofski J., Bechtel P.J., Jewell D.E. 1992. Characterization of lipid in loin and bacon from finishing pigs fed full-fat soybeans or tallow. J. Anim. Sci. 70(7): 2175-2181.
  • Lipiński K. 1995. Wartość odżywcza pasz z rzepaku „00". Prz. Hod. 1: 14-16.
  • Lipiński K, Tywończuk J., Lewicki Cz., Rapczyńska I., Sobotka W. 1994. Zastosowanie śruty poekstrakcyjnej, wytłoków i nasion rzepaku odmiany Jantar „0" w żywieniu tuczników. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 40: 133-143.
  • Pikul J. 1986. Cholesterol w surowcach i niektórych przetworach drobiowych i mięsnych. Cholesterol w wątrobie. Cz II. Gosp. Mięs. 9/10: 29-23.
  • Rhee KS., Dutson T.R., Smith G.C., Hostetler R.L., Reiser R. 1982. Cholesterol content of raw and cooked beef longissimus muscles with different degrees of marbling. J. Food Sci. 47: 716-719.
  • Searcy R.L., Bergquist L.M. 1960. A new color reaction for the quantition of serum cholesterol. Clin. Chim. Acta. 5: 192-199.
  • Tyburcy A., Mroczek J., Ziemniak A., Pisula A. 1991. Próby obniżenia zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych w produktach mięsnych. Przem. Spoż. 3: 77-79.
  • Urbańczyk J., Ryś R., Skrzyński S. 1987. Zastosowanie w tuczu trzody chlewnej nasion oraz poekstrakcyjnej śruty z rzepaku podwójnie ulepszonego start „00" i tradycyjnego odmiany Gorczański. Biul. Inf. Przem. Pasz. 3: 14—22.
  • Ziółkowski Т., Glapś J. 1993. Próba wykorzystania pełnych nasion rzepaku w tuczu trzody chlewnej. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. 32: 147-157.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-227f39ea-4663-4166-b671-7df010f9b614
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.