PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 1 | 107-116
Tytuł artykułu

Selection of Lactobacillus acidophilus strains for use as dietary adjuncts in cultured dairy products

Warianty tytułu
PL
Selekcja szczepow Lactobacillus acidophilus jako dietetycznych dodatkow do fermentowanych produktow mlecznych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The production of organic acids, acetaldehyde level, proteolytic activity β-galactosidase level, and resistance to low pH of 2.5 and bile salt concentration of 4% were used as selection criteria for assessment of different strains of Lactobacillus acidophilus (B, V-74, CH-2 and CH-5) as dietary adjuncts. The desirable characteristics clearly varied among the strains used. L. acidophilus strain В exhibited the best ability for the production of organic acids (lactic acid, L(+)-lactic acid), proteolytic activity and tolerance to low pH and bile salt concentration, although its acetaldehyde production and ß-galactosidase level were slightly lower than those produced by other strains of L. acidophilus. Data from the present study suggests that L. acidophilus strain В would be the best possible culture of choice among those tested for use as a dietary adjunct.
PL
Zbadano 4 szczepy bakterii z gatunku Lactobacillus acidophilus (В, V-74, CH-2, CH-5) w zakresie ich zdolności do produkcji kwasów organicznych, aldehydu octowego, aktywności proteolitycznej, aktywności ß-galaktozydazy oraz oporności na niskie pH środowiska (pH 2.5) i obecność soli żółciowych w stężeniu 4%. Stwierdzono wyraźne zróżnicowanie między badanymi szczepami w zakresie ocenianych cech. Szczep В ujawnił najwyższą zdolność do produkcji kwasów organicznych (kwas mlekowy, kwas L(+) mlekowy), aktywność proteolityczną, tolerancję na niskie pH środowiska i obecność soli żółciowych, pomimo, że poziom tworzonego aldehydu octowego i aktywność ß-galaktozydazy były nieznacznie niższe niż te uzyskane dla innych szczepów Lactobacillus acidophilus. Uzyskane wyniki badań sugerują, że Lactobacillus acidophilus szczep В może być wybrany spośród badanych szczepów do przygotowania fermentowanych produktów mlecznych o właściwościach dietetycznych.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
1
Strony
107-116
Opis fizyczny
s.107-116,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Politechnika Lodzka, ul.Wolczanska 175, 90-530 Lodz
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1c484fbb-6de1-42cc-843b-20c871bdd375
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.