PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 4 |
Tytuł artykułu

Principles of nutrition in sports training and health training

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Zasady żywienia w treningu sportowym i zdrowotnym
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Proper nutrition is a decisive factor of growth and development of a young organism. It has also a major impact on athletic performance. The aim of this paper is to discuss the basic principles of nutrition in sports training and health training. The size, composition and times of meals may have a huge impact on sports performance. Good dietary practices allow athletes to train hard, regenerate quickly, adapt better, while reducing the risk of illness and injury. Athletes should use appropriate nutritional strategies before and after their performances, so as to achieve the best results. They should pay special attention to the amounts of carbohydrates, proteins, fats, vitamins, minerals in their food:, as well as the amount of consumed fluids.
PL
Prawidłowe odżywianie jest decydującym czynnikiem wpływającym na wzrastanie oraz rozwój młodego organizmu, wywiera także zasadniczy wpływ na osiągane wyniki sportowe. Celem niniejszej pracy jest omówienie podstawowych zasad żywieniowych w treningu sportowym i zdrowotnym. Wielkość, skład i godziny przyjmowania posiłków mogą mieć ogromny wpływ na wyniki w sporcie. Dobre praktyki żywieniowe pozwalają zawodnikom ciężko trenować, szybko regenerować siły i lepiej adaptować się przy zmniejszonym ryzyku choroby i kontuzji. Sportowcy powinni stosować odpowiednie strategie żywieniowe przed i po występach, tak aby osiągać jak najlepsze wyniki. Zawodnicy powinni szczególnie zwrócić uwagę na ilość spożywanych w posiłkach: węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i składników mineralnych oraz ilość wypijanych płynów.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
4
Opis fizyczny
p.157-167,ref.
Twórcy
autor
  • Faculty of Physical Education and Health Promotion, University of Szczecin, Szczecin, Poland
Bibliografia
  • [1] Almquist J., Valovich McLeod T.C., Cavanna A. (2008): Summary statement: appropriate medical care for the secondary school-aged athlete. J. Athl. Train. 43: 416–427.
  • [2] Bean A. (2008): Żywienie w sporcie – kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i s-ka. Poznań.
  • [3] Benjamin H. (2008): Proper hydration can help prevent heat-related illnesses in young athletes. AAP News June. http://www.illinoisaap.org/ Newsletter/SportsMed-Summer08.pdf. 5.01.2016.
  • [4] Bujko J. (2006): Podstawy dietetyki. Wydawnictwo SGGW. Warszawa.
  • [5] Celejowa I. (2001): Żywienie w treningu i walce sportowej. Centralny Ośrodek Sportu. Warszawa.
  • [6] Celejowa I. (2008): Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL. Warszawa.
  • [7] Francis E.H., Lawrence L.S. (2011): Sport – specific nutrition: Practical strategies for team sports. J. of Sports Sciences 29: 115–125.
  • [8] Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. (ed.) (2004): Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa.
  • [9] Karczewski K.(2002): Higiena. Wyd. Czelej. Lublin.
  • [10] Kern M. (2006): Dietary intake of adolescent athletes and nonathletes. J. Am. Diet. Assoc. 106: 717–718.
  • [11] Kołodziejczyk A. (2006): Naturalne związki organiczne. Wyd. 2. PWN. Warszawa.
  • [12] Kowaluk G. Sacharuk J. (2004): Kulturystyka – metody treningu, żywienia, odnowy biologicznej. Wyd. 2. ARTE. Biała Podlaska.
  • [13] Kozłowski A. (2008): Kształtowanie ciała kompendium wiedzy kulturystycznej. Warszawa.
  • [14] Kożuch G. (1995): Dieta zwycięzców. Wyd. Koma. Gdańsk.
  • [15] Krawański A. (2001): Projektowanie treningu zdrowotnego – metodyka postępowania. Medicina Sportiva 5: 129–146.
  • [16] McArdle W., Katch F., Katch V. (2009): Sports and Exercise Nutrrition. Wolters Kluwer. Warszawa.
  • [17] Nancy C. (2016): Case studiem in sports nutrition. Journal the Physician and Sportmedicine, 16: 130–141.
  • [18] Petrie H.J., Stover E.A., Horswill C.A. (2004): Nutritional concerns for the child and adolescent competitor. Polish Journal of Nutrition 20: 620–631.
  • [19] Raczyński R., Raczyńska B. (1996): Sport i wyżywienie. Biblioteka Trenera. Warszawa.
  • [20] Rychlik T. (2008): Perfekcyjny wygląd – kulturystyka i fitness. Złote Myśli. Gliwice.
  • [21] Słowińska-Lisowska M., Sobiech K.A. (2000): Dieta sportowców. Wydawnictwo AWF. Wrocław 2000.
  • [22] Spear B.A. (2003): Nutrition management of the child athlete. [in:] NevinFolino N.L. (ed.): Pediatric Manual of Clinical Dietetics. American Dietetic Association.
  • [23] Tomaszewski W. (2001): Odżywki i preparaty wspomagające w sporcie – poradnik dla amatora i profesjonalisty. Wyd. Med. Sport. Warszawa.
  • [24] Trent S., Ronald J., Louise M. (2011): Nutrition for power sports: Middledistance running, track cycling, rowing,kayaking and swimming. Journal of Sports Sciences, 29: 79–89.
  • [25] Ważny Z. (2000): Narodziny i rozwój teorii treningu sportowego. Sport Wyczynowy. Warszawa.
  • [26] Woynarowska B. (2008): Edukacja zdrowotna. PWN. Warszawa.
  • [27] Zając A., Poprzęcki S., Waśkiewicz Z. (2007): Żywienie i suplementacja w sporcie. Wyd. AWF. Katowice.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-8852c0dc-c1da-49e5-8835-23550ae9b231
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.