PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 53 |
Tytuł artykułu

The effect of fibre level in the mixture on the state of intestinal epithelium of fatteners

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ poziomu włókna w mieszance na stan nabłonka jelit tuczników
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The purpose of the work was to determine the effect of the fi bre content in the mixture on morphometric traits of intestinal epithelium of fatteners. In one-phase fattening, 14 crossbred pigs were classifi ed into two groups and ad libitum fed the mixtures, differing in the composition and nutritional value, including the level of crude fi bre (control group – C – 3.4%; experimental group – E – 12%) but with the maintained energy-protein ratio (1 : 13). At the age of 180 days, the fattening was completed; the weight of the pigs from C group was equal to ca. 100 kg and that one of the pigs from group E was by ca. 26 kg lower. The rate of growth of pigs from group E as compared to the animals from group C was slower (P ≤ 0.01). After slaughter, morphometric evaluation of the scrapes from the following three segments of the small intestine was carried out: duodenum, jejunum and ileum. There was found a lower mitosis index (the number of divisions per one crypt) of the intestinal epithelium cells of the pigs from group E as compared to group C (duodenum, P ≤ 0.01). The height of the epithelial cells in crypts and depth of crypts in three examined segments of small intestine (D, J, I) was higher in group E vs. group C (P ≤ 0.05; P ≤ 0.01), whereas the villus height was lower in group E vs. group C. The fi bre level in the mixture affected the direction and level of changes in the examined indicators, characterizing the morphometric traits of intestinal epithelium.
PL
Wpływ poziomu włókna w mieszance na stan nabłonka jelit tuczników. Celem pracy było określenie wpływu zawartości włókna w mieszance na cechy morfometryczne nabłonka jelit tuczników. W tuczu jednofazowym, 14 świń mieszańców podzielono na dwie grupy i żywiono do woli mieszankami różniącymi się składem i wartością pokarmową, w tym zawartością włókna surowego (grupa kontrolna – C – 3,4%, grupa doświadczalna – E – 12%), ale o zachowanym stosunku energetyczno-białkowym (1 : 13). W wieku 180 dni zakończono tucz; świnie z grupy C ważyły ok. 100 kg, a z grupy E o ok. 26 kg mniej. Tempo wzrostu świń z grupy E w porównaniu z grupą C było wolniejsze (P ≤ 0,01). Poubojowo dokonano oceny morfometrycznej skrawków trzech odcinków jelita cienkiego: dwunastnicy, jelita czczego i jelita biodrowego. Stwierdzono niższy indeks mitotyczny (liczba podziałów na 1 kryptę) komórek nabłonka jelit świń (dwunastnica, P ≤ 0,01) otrzymujących mieszankę o dużej zawartości włókna (grupa E) w porównaniu z grupą otrzymującą jego standardową zawartość w paszy (grupa C). Wysokość komórek nabłonka w kryptach i głębokość krypt w trzech badanych odcinkach jelita cienkiego (dwunastnica, jelito czcze i jelito biodrowe) miały większe wartości w grupie E w porównaniu z grupą C (P ≤ 0,05; P ≤ 0,01), a wysokość kosmków mniejszą. Poziom włókna w mieszance wpłynął na kierunek i poziom zmian badanych wskaźników charakteryzujących cechy morfometryczne nabłonka jelit.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Opis fizyczny
p.61-66,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Pig Breeding, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Pig Breeding, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Pathomorphology, Military Medical Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Pathology of Exotic, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Gastroenterology, Hepatology and Clinical Oncology Centre of Postgraduate Medical Education
Bibliografia
  • Association of Official Analytical Chemists (AOAC), 1990: Official Methods of Analysis of the Associated Official Analytical Chemists, Charter 32, Washington, DC.
  • AYABE T., SATCHELL D., WILSON C., PARKS W., SELSTED M., OUELLETTE A., 2000: Secretion of microbial a-defensis by Paneth cell in response to bacteria. Nature Immunol. 1, 113-118.
  • BABIŃSKA J., ROTKIEWICZ T., OTROCKA- -DOMAGAŁA., 2005: The effect of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Administration on the morphology of the gastrointestinal tract, liver and pancreas in piglets. Pol. J. Vet. Sci. 8, 29-35.
  • DRZIKOVA B., FLORIAN S., DONGOWSKI G., 2007: Histological and immunohistological evaluation of colon of rats fed dietary fibre-rich oat-based diets. Nutr. 31 (11), 445-454.
  • FABIJAŃSKA M., KOSIERADZKA I., BEK- TA M., 2003: Owies nagi w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Część I. Owies nagi w ży­wieniu tuczników i drobiu. Część II. Owies nagi w żywieniu tuczników. Biul. Inst. Hod. Aklim. Roślin 229, 317-328.
  • FARALDO CORREA T.A., REIS S.M.P.M., De OLIVEIRA A.C., 2009: Increase in digestive organs of rats due to the ingestion of dietary fiber with similar solubility to that of common bean. Archiv. Latin. Nutr. 59 (1), 47-53.
  • FUSCH B., LEROCH R., SZUBA-TRZNADEL A., 2003: Wpływ różnego źródła i poziomu włókna surowego w mieszankach na długość i pojemność przewodu pokarmowego świń ubitych w wieku 90 i 180 dni. Acta Scient. Polon. - Zootechn. 2 (1), 35-46.
  • HANCZAKOWSKA E., ŚWIĄTKIEWICZ M., 2012: Effect of herbal extracts on piglet per­formance and small intestinal epithelial villi. Czech J. Anim. Sci. 57 (9), 420-429.
  • HEDEMANN M.S., ESKILDSEN M., LĆRKE H.N., PEDERSEN C., LINDBERG J.E., LAURINEN P., BACH KNUDSEN K.E., 2006: Intestinal morphology and enzymatic activity in newly weaned pigs fed contrasting fibre concentrations and fiber properties. J. Anim. Sci. 84 (6), 1375-1386.
  • JIN L., REYNOLDS L.P., REDMER D.A., CA­TON J.S., CRENSHAW J.D., 1994: Effects of dietary fiber on intestinal growth, cell proliferation, and morphology in growing pigs. J. Anim. Sci. 72 (9), 2270-2278.
  • Mc CULLOUGH J.S., RATCLIFFE B., MAN- DIR N., CARR K.E., GOODLAD R.A., 1998: Dietary fibre and intestinal microflora: Effects on intestinal morphometry and crypt branching. Gut 42, 799-806.
  • PLUSKE J.R., HAMPSONB D.J., WILLIAMSA I.H., 1997: Factors influencing the structu­re and function of the small intestine in the weaned pig: a review. Livest. Prod. Sci. 51 (1-3), 215-236.
  • REKIEL A., BIELECKI W., WIĘCEK J., 2010: The Effect of Probiotics on the Morphological Characteristics of the Small Intestinal Mucosa. Acta Vet. Brno 79, 519-524.
  • REKIEL A., WIĘCEK J., BIELECKI W., GA­JEWSKA J., KULISIEWICZ J., CICHO­WICZ M., BATORSKA M., ROSZKOWSKI T., BEYGA K., 2007: Effect of addition of feed antibiotic flavomycin or prebiotic BIO- MOS on production results of fatteners, blood biochemical parameters, morphome­tric indices of intestine and composition of microflora. Archiv Tierz. Dummerstorf 50, Special Issue, 172-180.
  • SERENA A., HEDEMANN M.S., BACH KNUDSEN K.E., 2008: Influence of dietary fiber on luminal environment and morpholo­gy in the small and large intestine of sows. J. Anim. Sci. 86 (9), 2217-2227.
  • ŚWIĘCH E., TUŚNIO A., TACIAK M., BORYCZKA M., BURACZEWSKA L., 2012: The effects of pectin and rye on amino acid ileal digestibility, threonine metabolism, nitrogen retention, and morphology of the small intestine in young pigs. J. Anim. Feed Sci. 21, 89-106.
  • WENK C., 2001: The role of dietary fibre in the digestive physiology of the pig. Anim. Feed Sci. Techn. 90 (1-2), 21-33.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-8821013a-f8d2-4f1f-85e5-6287debc3f5d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.