PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 56 | 07-08 |
Tytuł artykułu

Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce

Warianty tytułu
EN
Characteristic of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruits of selected varieties grown in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Physicochemical and sensory characteristic of fruits of ten varieties of sea buckthorn was carried out, in terms of their usefulness for fruit and fruit-vegetable products manufacturing. Research material were frozen sea buckthorn fruits of the following verities: Prozracznaja, Botaniczeskaja, Botaniczeskaja-Lubitelskaja, Luczistaja, Augustinka, Moskwiczka, Aromatnaja, Podarok Sadu, Podarok Sadu 50 and Hybrid. Dry matter, soluble solids, total acidity, vitamin C, total carotenoids and total polyphenols were determined. Total antioxidant capacity and organoleptic features of the fruits were also evaluated. The highest values of dry matter content, soluble solids, acidity and carotenoid content were found in Augustinka variety, and Aromatnaja prevailed as far as vitamin C and polyphenol content were concerned. Fruits of the last variety showed also the highest antioxidant capacity and intense red-orange colour.
PL
Badano cechy fizykochemiczne i organoleptyczne owoców 10 odmian rokitnika pospolitego pod kątem ewentualnego zastosowania tego owocu do wyrobu produktów owocowych i owocowo-warzywnych. Materiałem do badań były zamrożone owoce rokitnika następujących odmian: Prozracznaja, Botaniczeskaja, Botaniczeskaja-Lubitelskaja, Luczistaja, Augustinka, Moskwiczka, Aromatnaja, Podarok Sadu, Podarok Sadu 50 oraz Hybrid. W owocach oznaczano suchą masę, ekstrakt, cukry, kwasowość ogólną, witaminę C, karotenoidy ogółem i związki fenolowe ogółem. Ponadto oznaczano całkowitą pojemność przeciwutleniającą owoców oraz oceniono ich cechy organoleptyczne. Największą zawartością suchej masy, ekstraktu, cukrów ogółem, kwasowością oraz zawartością karotenoidów charakteryzowała się odmiana Augustinka, natomiast pod względem zawartości witaminy C i polifenoli znacząco dominowała odmiana Aromatnaja. Owoce tej odmiany charakteryzowały się również największą pojemnością przeciwutleniającą i intensywną czerwono-pomarańczową barwą.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
56
Numer
Opis fizyczny
s.18,20,22,rys.,tab.,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Warszawa
autor
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Dapper H.: 2002. Altes und Neues vom Sanddorn. Berliner heilpraktiker Nachrichten, 4, 10-13
  • 2. Gao X., Olhander M., Jeppsson N., Björk L., Trajkovski V.: 2000. Changes in antioxidant effects and their relationship to phytonutrients in fruits of sea buckthorn (Hippophae rha- mnoides L.) during maturation. J. Agric. Food Chem., 48,1485-1490
  • 3. Gutierez L.F., Ratti C., Belkacenii K.: 2008. Effects of drying method on the extraction yields and quality of oils from Quebec sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L) seeds and pulp. Food Chem., 106,898-904
  • 4. Heilscher K., Mörsel J. T.: 2002. Sanddornbeere Altbekannt und sehr Innovativ. Fliiss. Obst, 69,5,311-317
  • 5. Kawecki Z., Szatkiewicz M., Bieniek A.: 2004. The common sea buckthorn - a valuable fruit. J. Fruit Ornam. Plant Res. Special ed, 12,183-193
  • 6. Mörsel J.T., Morsel C.: 2003. Die Beurteilung der Qualität von Sanddornerzeugnissen. Flüss. Obst, 70, 5, 272-275
  • 7. Ożarowski A., Jaroniewski W.: 1989. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Rokitnik zwyczajny. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, s. 122
  • 8. Re R., Pellegrini N., Protegentte A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C.: 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biology & Medicine, 26,9/10,1231-1237
  • 9. Szatkiewicz M., Zadernowski R.: 2006. Rokitnik: możliwości produkcji i wykorzystania owoców. Hasto ogrodnicze, http://www.ho.haslo.pl/article.php?ld=2601
  • 10. Tang X., Kälvläinen N., Tuorila H.: 2001. Sensory and hedonic characteristic of juice of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) origins and hybrids. Lebensm.-Wiss.-Technol., 34, 102-110
  • 11. Tereszczuk L.V., Parlowa S.S.: 2000. Poluczienie biologiczieski dennych produktowiz plodow oblepichi. Izw. Wyzsz. Uczieb. Zawied. RT., 1,46-48
  • 12. Tiitinen K., Vahvaselkä M., Laakso S., Kallio H.: 2007. Maiolactic fermentation in tour varieties of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L). Eur. Food Res. Technol., 224, 725-732
  • 13. Zadernowski R., Naczk M., Czaplicki S., Rubinskiene M., Szatkiewicz M.: 2005. Composition of phenolic acids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries. JAOCS, 82,175-179
  • 14. Zadernowski R., Szatkiewicz M.: 2005. Skład chemiczny i wartość odżywcza owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides L). Przem. Ferm. I Owoc.-Warz., 8/9,56-58
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-69caf1d3-3d30-479a-b931-8f8031f21f4a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.