PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 15/56 | 3 |
Tytuł artykułu

Flour quality and binding of immunoglobulin E by gliadin proteins of two winter wheat genotypes

Warianty tytułu
PL
Właściwości technologiczne oraz charakterystyka wiązania immunoglobuliny E przez białka gliadynowe dwóch form pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum l.)
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Gliadin proteins of two winter wheat genotypes (the cultivar Ostka strzelecka and the line 60A) were analysed by ELISA using serum with a high content of IgE antibodies to gluten, obtained from patients showing symptoms of food and skin allergies. These wheats differed strongly in gliadin composition and gluten rheological properties. Two extraction methods were employed: a single-step method using 70% ethanol and a two-step method using 0.01 mol/L NaCl followed by 70% ethanol. ELISA results for Ostka strzelecka were much higher than those for line 60A at high antigen concentrations (dilutions 1:10 and 1:100); at lower antigen concentrations (dilutions 1:10.000 and 1:100.000), however, the opposite was observed. We also found that proteins extracted using the two-step method bound IgE antibodies much more strongly than those from the single-step extraction. This suggests that gliadin epitopes may be blocked by albumins and globulins that weaken the binding of IgE antibodies.
PL
Właściwości alergogenne gliadyn dwóch form pszenicy ozimej (odmiany Ostka strzelecka oraz linii 60A) o różnym składzie frakcji białkowych oraz różnych właściwościach technologicznych mąki badano przy użyciu testu ELISA. W reakcji immunoenzymatycznej wykorzystano surowice o podwyższonej zawartości przeciwciał antygliadynowych w klasie IgE, pobrane od pacjentów z objawami alergii pokarmowej i skórnej. Zastosowano dwie metody ekstrakcji: jednostopniową 70% etanolem oraz dwustopniową – w pierwszej kolejności 0,01 mol/L roztworem NaCl, a następnie 70% etanolem. W wysokich stężeniach antygenu (rozcieńczenia 1:10 i 1:100) wynik testu ELISA dla Ostki strzeleckiej był wyższy niż dla linii 60A, w niższym zakresie stężeń (rozcieńczenia 1:10.000 i 1:100.000) wystąpiła odwrotna zależność (rys. 4). Obserwowano również znacznie silniejsze wiązanie przeciwciał IgE przez białka ekstrahowane metodą dwustopniową niż jednostopniową. Uzyskane wyniki sugerują, iż zróżnicowanie właściwości alergennych gliadyn może być efektem wypadkowym stężenia antygenu oraz jego cech strukturalnych. Stwierdzono również możliwość blokowania epitopów gliadynowych przez albuminy i globuliny. Prawdopodobnie ich obecność w roztworze wpływa hamująco na przebieg reakcji immunologicznej gliadyn z antygliadynowymi przeciwciałami IgE obecnymi w surowicy wybranych pacjentów.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
3
Opis fizyczny
p.305-310,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Cereals Breeding and Quality Evaluation, Plant Breeding and Acclimatization Institute, ul.Zawila 4, 30-423 Krakow, Poland
autor
Bibliografia
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-468e61e5-f98f-47f6-9a1a-0f67009795ed
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.