PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 70 | 01 |
Tytuł artykułu

Przemysł cukierniczy w Polsce. Kierunki internacjonalizacji

Warianty tytułu
EN
Confectionery industry in Poland. Directions of internationalization
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem opracowania jest przedstawienie kierunków internacjonalizacji przemysłu cukierniczego w Polsce. Punktem wyjścia rozważań jest przedstawienie kierunków przeobrażeń przemysłu cukierniczego w Polsce ze szczególnym zwróceniem uwagi na procesy koncentracji i konsolidacji. Następnie przedstawiono sytuację w przemyśle cukierniczym w Polsce z odniesieniem do pozostałych krajów UE. Kolejna część opracowania koncentruje się na działaniach proeksportowych i korzyściach wynikających z ich podejmowania. Na podstawie przeprowadzonych analiz wykazano, że rozwój przemysłu spożywczego jest ściśle związany z procesem jego modernizacji.
EN
The aim of the study is to present trends of internationalization of the confectionery industry in Poland. The starting point for discussion is to provide the confectionery industry trends’ transformations in Poland with particular emphasis on the processes of concentration and consolidation. Then, there was presented the situation in the confectionery industry in Poland with the reference to other EU countries. Another part of the study is focused on export-oriented activities and the benefits, resulting from their undertaking. On the basis of the analyses, it has been shown that the development of the food industry is closely related to the process of its modernization.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
70
Numer
01
Opis fizyczny
s.2-4,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Frutarom Polska
  • Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Chechelski, P. 2006. „Zmiany zachodzące w polskim rolnictwie pod wpływem korporacji transnarodowych”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. VIII, z. 4.
  • [2] Kraciuk, J. 2008. „Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym”. www.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/PRS_2008_T5(20)_s33.pdf
  • [3] Onufor, A. 2013. Polityka proeksportowa Unii Europejskiej. Uniwersytet Wrocławski, Wrocław.
  • [4] Raport KPMG na podstawie danych Euromonitor International. Edycja 2014.
  • [5] Raport Ministerstwa Skarbu Państwa „Polski rynek czekolady – obecny stan oraz prognozy na przyszłość”. Warszawa, 12.08.2014 r.
  • [6] „Rynek słodyczy w Polsce będzie rósł wolniej niż dotychczas”. Portal Spożywczy, 3.07.2014.
  • [7] Raport Gary Thornton pt. „Analiza rentowności producentów słodyczy funkcjonujących na rynku polskim w oparciu o dane finansowe za lata 2008-2012 r.”.
  • [8] Szwacka-Mokrzycka, J. 2013. „Tendencje rozwojowe popytu i podaży żywności w Polsce”. Wydawnictwo SGGW, Warszawa
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-4559a799-5fa3-4b5b-bcea-74949c7759d0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.