PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 05 |
Tytuł artykułu

Roślinne zasadzki

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
69
Numer
05
Opis fizyczny
s.3-4,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
  • 1.Anon. Cyanogenic glycosides -information sheet. New Zéland Food Safety Authority, http:// www.foodsafety.govt.nz/elibra-ry/industry/Cyanogenic_Glyco-sides-Toxin_Which.pdf (dostęp: 08.03.2015).
  • 2.Anon, 2006. Statement on cyanogenic glycosides in bitter apricot kernels. Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products and the Environment. COT Statement 15, December.
  • 3.Bhattacharya Ft., 2000. Antidotes to cyanides poisoning: present status. Indian Journal of Pharmacology, 32, 94-101.
  • 4.Borowitz J.L., KanthasamyA.G., Isom G.E., 1992. Toxicodynam-ics of cyanide. W: Chemical warfare agents (edited by S.M. So-mani), San Diego, Academic Press, s. 209-236.
  • 5.Dzwolak W., 2008. Natura nie zawsze zdrowa. Toksyny naturalne w żywności. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 3 (56), 32-33.
  • 6.EFSA, 2004. Opinion of the Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food (AFC) on Hydrocyanic Acid in Flavourings and other Food Ingredients with Flavouring Properties. Question no EFSA-Q-2003-0145. EFSA Journal, 105.
  • 7.Enneking D., Wink M„ 2000. Towards elimination of anti-nutritional factors in grain legumes. W: Linking research and marketing opportunities for pulses in the 21s1 century (ed. R. Knight). Kluwer Academic Publishers, s. 671-683.
  • 8.FAO/WHO, 2009. Discussion Paper on Cyanogenic Glycosides. Joint FAO/WHO Food Standards Programme Codex Committee on Contaminants in Foods. Third Session Rotterdam, the Netherlands, 23 - 27 March 2009. СX/ CF 09/3/11.
  • 9.Gertig H., Duda H„ 2004. Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.
  • 10.JECFA.1993. Cyanogenic glycosides Jo\r\[ Expert Committee on Food Additives. WHO Food Additives Series 30.
  • 11.Panter К.E., 2005. Natural Toxins of Plant Origin. W: Toxins in Food (Ed. W.M. Dąbrowski, Z.E. Sikorski). CRC Press LLC. Boca Raton.
  • 12.Siegień I., 2007. Cyjanogeneza u roślin i jej efektywność w ochronie roślin przed atakiem roślino-żerców i patogenów. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 1-2(56), 155-166.
  • 13.Simeonova FR, Fishbein L, 2004. Hydrogen cyanide and cyanides: Human health aspects. Concise International Chemical Assessment Document 61, WHO, Geneva. http://www.who.int/ipcs/ publications/cicad/en/cicad61. pdf (dostęp: 06.03.2015).
  • 14.Specchio J.J., 2003. Hazards from natural origins. W: Food Safety Handbook (Ed. RH. Schmidt, G.E. Rodrick). John Willey & Sons, Inc., Hoboken, s. 222.
  • 15.Speijers G., 1993. Cyanogenic glycosides. Food Additive Series No. 30, JECFA, Geneva, http:// www.inchem.org/documents/jec-fa/jecmono/v30je18.htm (dostęp: 11.02.2015).
  • 16.Tuncel G., Nout M.J., Brimer L„ Goktan D., 1990. Toxicological, nutritional and microbiological evaluation of tempe feremntation with Rhizopus oligosporus of bitter and sweet apricot seeds. International Journal of Food Microbiology, 11 (3-4), 337- 344.
  • 17.Zagrobelny M., Bak S., Ras-muss V., Jorgensen В., Naumann C.M., 2004. Cyanogenic glycosides and plant-insect interactions. Phytochemistry, 65, 293-306.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3f0b6d22-4ce4-4031-b4be-1c38760727a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.