PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 3 |
Tytuł artykułu

Wybrane determinanty zachowań konsumentów produktów mleczarskich

Warianty tytułu
EN
Chosen determinants of consumers behaviours of dairy products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zidentyfikowano determinanty konsumpcji produktów mleczarskich oraz wyniki badania ankietowego potencjalnych konsumentów tych produktów. Ogólna dostępność dóbr żywnościowych na rynku, konkurencyjne ceny i atrakcyjność oferty podażowej, a także zmieniające się upodobania i preferencje konsumentów spowodowały istotne zmiany w zachowaniach konsumpcyjnych gospodarstw domowych. Sprzyjało to przede wszystkim substytucji pomiędzy produktami i w obrębie grup produktów, a także poszukiwaniu produktów wygodnych w użyciu.
EN
The determinants of dairy products consumption as well as the questionnaire survey results on potential consumers of those products have been presented. The general accessibility of nutritive goods on the market, their competitive prices and the attractiveness of the supply offer as well as the changing tastes and preferences of consumers have brought about significant changes in the behaviours of consumer households. Most of all, substitutions among products and within groups of products as well as search for products convenient in use were favoured by the consumers, along with the priority treatment of fresh food and increase of trust in ecological food.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
16
Numer
3
Opis fizyczny
s.211-217,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • Góralczyk M. 2003: Uwarunkowania spożycia wyrobów mleczarskich, Marketing i Rynek, nr 10.
  • Góralczyk M. 2004: Cena a konkurencyjność, cz. I, Przeg. Mlecz., nr 8.
  • Góralczyk M. 2006: Jak konsumenci oceniają ofertę wyrobów mleczarskich? cz. I, Przegl. Mlecz., nr 10.
  • Góralczyk M. 2007: Konsumpcja wyrobów mleczarskich wśród mieszkańców województwa lubuskiego, Zag. Ekon. Rol., nr 2.
  • Jeznach M. 2005: Ocena zmian na rynku produktów mleczarskich w opinii konsumentów, Rocz. Nauk. SERiA, t. VII, z. 3, 71-77.
  • Kosicka M. 2005: Zachowania konsumentów żywności przed i po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Rocz. Nauk. SERiA, t. VII, z. 3, 83-86.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3f0790f1-3984-4c1e-9017-62f18ea1b61f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.