PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 22 | 4 |
Tytuł artykułu

Sugar composition of apple cultivars and its relationship to sensory evaluation

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The increasing consumption of sugars is one of the factors contributing to the obesity epidemic. Our research was carried out on the sugar composition of apples. The purpose of the study was to determine the quantitative and qualitative composition of sugars of different apple varieties from the East Bohemia region. In this study dry matter content and sensory characteristics were also evaluated. Apples contain fructose, glucose and sucrose. Fructose is known to be a highly lipogenic sugar that has profound metabolic effects in the liver, and has been associated with many of the components of the metabolic syndrome (insulin resistance, elevated waist circumference, dyslipidemia, and hypertension). Fructose, glucose and sucrose in different apple cultivars were extracted with ethanol, derivatized, and determined by gas chromatography. 17 cultivars of apple were analysed. The average fructose content was 6.52 ± 1 g/100 g of apple (8.1 – ‘Golden Delicious’, 4.8 – ‘Selena’), glucose content 1.46 ± 0.55 g/100 g of apple (3 – ‘Red Delicious’, 0.9 – ‘Ontario’), and sucrose content 4.75 ± 1.35 g/100 g of apple (7.2 – ‘Opal’, 2.1 – ‘Melrose’). The cultivars suitable for nutrition of patients with metabolic syndrome are ‘Selena’ and ‘Ontario’.
PL
Zwiększenie spożycia cukrów jest jednym z czynników mających wpływ na epidemię otyłości. Prezentowane wyniki badań dotyczą składu cukrów w jabłkach. Celem badań był wybór odmian jabłek odpowiednich pod względem zdrowego odżywiania, tj. ilościowego i jakościowego składu cukrów. Jabłka zawierają fruktozę, glukozę i sacharozę. Dla przykładu fruktoza jest cukrem wysoce lipogennym, który ma istotny wpływ na metabolizm w wątrobie i wiąże się z wieloma czynnikami zespołu metabolicznego (oporność na insulinę, otyłość brzuszna, dyslipidemia i nadciśnienie). Fruktoza, glukoza i sacharoza z jabłek różnych odmian zostały wyekstrahowane etanolem, derywatyzowane i oznaczane metodą chromatografii gazowej. Analizie poddano 17 odmian jabłek. Zawartość fruktozy kształtowała się na poziomie 6,52 ± 1 g/100 g jabłek (8,1 – ‘Golden Delicious’, 4,8 – ‘Selena’). Zawartość glukozy wynosiła 1,46 ± 0,55 g/100 g jabłek (3,0 – ‘Red Delicious’, 0,9 – ‘Ontario’), a sacharozy – 4,75 ± 1,35 g/100 g jabłek (7,2 – ‘Opal’, 2,1 – ‘Melrose’). Odmiany jabłek ‘Selena’ i ‘Ontario’ okazały się jako najbardziej odpowiednie do stosowania w żywieniu pacjentów z zespołem metabolicznym.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
22
Numer
4
Opis fizyczny
p.137-150,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Research and Development, University Hospital, Hradec Kralove, Chech Republic
autor
  • Department of Animal Products Technology and Quality Management, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Chelmonskiego 37/41, 51-630 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Research and Development, University Hospital, Hradec Kralove, Chech Republic
autor
  • Research and Breeding Institute of Pomology, Holovousy, Cech Republic
autor
  • Research and Breeding Institute of Pomology, Holovousy, Cech Republic
autor
  • Department of Research and Development, University Hospital, Hradec Kralove, Chech Republic
Bibliografia
  • [1] Adamczyk M., Rembiałkowska E., Wasiak-Zys G.: Porównanie jakości sensorycznej jabłek z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej oraz po przechowywaniu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47) Supl., 11-19.
  • [2] Blazek J., Pistekova I., Matejicek A., Hnatek M.: Hmotnostni ztraty u vybranych odrud jablek behem dlouhodobeho skladovani v podminkach ULO. Inovace pestovani ovocnych plodin, 2007, 77-83.
  • [3] Dianne A., Hyson A.: Comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Adv. Nutr., 2011, 2, 408-420.
  • [4] Freshfel Consumption Monitor: Fresh fruit and vegetable production, trade, supply & consumption monitor in the EU28, 2013.
  • [5] Ghafir S.A.M., Gadalla S.O., Murajei B.N., El-Nady M.F.: Physiological and anatomical comparison between four different apple cultivars under cold-storage conditions. Afric. J. Plant Sci., 2009, 3, 133-138.
  • [6] Jan I., Rab A.: Influence of storage duration on physico-chemical changes in fruit of apple cultivars. J. Anim. Plant Sci., 2012, 22 (3), 708-714.
  • [7] Jha S.N., Rai D.R., Shrama R.: Physico-chemical quality parameters and overall quality index of apple during storage. J. Food Sci. Technol., 2012, 49 (5), 594-600.
  • [8] Kabir Y., Sidhu J.S.: Flavor of fruits and fruit products and their sensory qualities. In.: Handbook of fruits and fruit processing, Eds. Sinha N., Sidhu J., Barta, Wu J., Pilar Cano M., John Wily & Sons, Ltd. USA, 2012, pp. 35-51.
  • [9] Łapczyńska-Kordon B., Krzysztofik B.: Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane właściwości fizyczne jabłek. Inżynieria Rolnicza, 2008, 2 (100), 179-185.
  • [10] Łata B.: Relationship between apple peel and the whole fruit antioxidant content: year and cultivar variation. J. Agric. Food Chem., 2007, 55, 663-671.
  • [11] Kelishadi R., Mansourian M., Heidari-Beni M.: Association of fructose consumption and components of metabolic syndrome in human studies: a systematic review and meta-analysis. Nutrition, 2014, 30 (5), 503-10.
  • [12] Muresan A.E., Musts S., Borsa A., Vlaic R.A., Muresan V.: Evaluation of Physical-Chemical Indexes, Sugars, Pigments and Phenolic Compounds of Fruits from Three Apple Varieties at the End of Storage Period. Bulletin UASVM Food Science and Technology, 2014, 71 (1), 45-50.
  • [13] Oguntibeju O.O., Truter E.J., Esterhuyse A.J.: The Role of Fruit and Vegetable Consumption in Human Health and Disease Prevention, Diabetes Mellitus - Insights and Perspectives, Ed. Oguntibeju O., InTech, 2013. DOI: 10.5772/50109.
  • [14] Róth E., Berna A., Beullens K., Yarramraju S., Lammertyn J., Schenk A., Nicolaï B.: Postharvest quality of integrated and organically produced apple fruit. Postharvest Biol. Tec., 2007, 45, 11-19.
  • [15] Samuel V.T.: Fructose induced lipogenesis: from sugar to fat to insulin resistance. Trends Endocrin. Met., 2011, 22 (2), 60-65.
  • [16] Tappy L., Le K.A., Tran C., Paquot N.: Fructose and metabolic diseases: New findings, new questions. Nutrition, 2010, 26, 1044-104.
  • [17] Trajer M., Dyngus M.: Krajowa produkcja, spożycie oraz promocja owoców i warzyw. Biul. Inf. ARR, 2013, 3, 14-25.
  • [18] Vieira F., Borges G., Copetti C., Amboni R., Denardi F., Fett R.: Physico-chemical and antioxidant properties of six apple cultivars (Malus domestica Borkh.) grown in southern Brazil. Scientia Hortic – Amsterdam, 2009, 122 (3), 421-425.
  • [19] Wojdyło A., Oszmiański J., Bielicki P.: Zawartość wybranych wyróżników chemicznych w owocach trzech odmian jabłoni z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2010, 55 (4), 173-177.
  • [20] World Health Organisation. European action plan for food and nutrition policy 2015–2020. Copenhagen, Denmark: Regional Committee for Europe, 64th session, 15-18 September 2008.
  • [21] Wu J., Gao H., Zhao L., Liao X., Chen F., Wang Z., Hu X.: Chemical compositional characterization of some apple cultivars. Food Chem., 2007, 103, 88-93.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3e927cfa-f17c-4467-8d7e-cc1f34178f27
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.