PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 66 | 08-09 |
Tytuł artykułu

Polscy producenci żywności na rynkach Europy i świata

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Polski sektor rolno-spożywczy jest jednym z najnowocześniejszych na świecie, a produkty rolno-spożywcze są najwyższej jakości. Polska żywność ma silną i pewną pozycję na rynku europejskim, gdzie trafia prawie 80% eksportu i skąd pochodzi prawie 70% importu. Obserwuje się jednak wzrost eksportu do krajów rozwijających się, w tym do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw (WNP) oraz Azji. Są to rynki bardzo chłonne i perspektywiczne dla polskich eksporterów. W 2011 r. wartość eksportu żywności z Polski wzrosła do 15,2 mld euro, w tym wpływy z eksportu do krajów UE-27 wyniosły 11,9 mld euro, do WNP 1,5 mld euro, a do pozostałych krajów 1,8 mld euro. Import wzrósł do 12,6 mld euro, z tego z UE-27 wyniósł 8,8 mld euro, z krajów WNP 0,5 mld euro, z pozostałych krajów zaś 3,3 mld euro. Saldo wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi uległo dalszej poprawie i wyniosło 2,6 mld euro. Oznacza to, że z roku na rok wzrasta znaczenie polskich produktów żywnościowych na rynkach zagranicznych.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
66
Numer
Opis fizyczny
s.13-14,16-17,rys.,tab.,wykr.
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3d0ab2dc-ba4d-4a9e-acdf-71850b36d176
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.