PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 3 |
Tytuł artykułu

Zawartości żelaza, cynku i miedzi w wybranych przyprawach dostępnych na rynku polskim

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Evaluation of iron, zinc and copper contents in selected spices available on the Polish market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy było określenie zawartości żelaza, cynku i miedzi w wybranych przyprawach (papryce, natce pietruszki, koperku, tymianku, oregano, bazylii, majeranku, rozmarynie, jałowcu) pochodzących z trzech firm. Zawartość składników mineralnych oznaczono metodą płomieniową AAS. Analizę statystyczną wykonano przy użyciu testu ANOVA dla układu jednoczynnikowego, w programie STATISTICA 6.0. Wysoką zawartość składników mineralnych stwierdzono w bazylii. Jałowiec zawierał względnie niskie ilości tych pierwiastków. Wykazano znaczące różnice w zawartości żelaza, cynku i miedzi w przyprawach pochodzących od różnych firm.
EN
The aim of the study was to evaluate the content of iron, zinc and copper in selected spices (pepper, parsley, dill, thyme, oregano, basil, marjoram, rosemary, juniper) from three companies. The contents of minerals were determined by flame AAS. Statistical analysis was carried out employing the STATISTICA software and using the ANOVA test. The high content of minerals was found in basil. Juniper contains relatively low quantities of these elements. It was shown a significant differences in iron, zinc and copper content in spices come from different companies.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
62
Numer
3
Opis fizyczny
s.271-274,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
autor
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
Bibliografia
  • 1. Jambor J.: Polskie zielarstwo i ziołolecznictwo - historia, teraźniejszość i przyszłość. Herba Polonica 2005, 1, supl, 20-22.
  • 2. Sekeroglu N., Alpaslan K., Inan M., Kirpik M.: Essential Oil Contents and Ethnopharmacological Characteristics of Some Spices and Herbal Drugs in Turkey. Int. J. Pharm. 2006, 2, 256-261.
  • 3. Sultana S., Ripa F.A, Hamid K.: Comparative antioxidant activity study of some commonly used spiced in Bangladesh. Pakistan J. Biol. Sci. 2010, 13(7), 340-343.
  • 4. Arceusz A., Wesołowski M., Radecka I.: Zawartość wybranych makroelementów w roślinnych surowcach leczniczych oraz sporządzonych z nich odwarach. Brom. Chem. Toksykol. 2008, 3, 343-348.
  • 5. Srinivasan K.: Plant foods in the management of diabetes mellitus: Spices as beneficial antidiabetic food adjuncts. Int. J. Food Sci. Nutr. 2005, 56(6), 399-414.
  • 6. Riju A., Sithara K., Nair S.S., Shamina A., Santhosh J.E.: In silico screening major spice phytochemicals for their novel biological activity and pharmacological fitness. J. Bioequiv. Availab. 2009, 1(2), 063-073.
  • 7. Ansari T.M., Ikram M., Najam-ul-Haq M., Fayyaz I., Ghafoor I., Khalid N.: Essential trace metal (zinc, manganese, copper and iron) levels in plants of medicinal importance. J. Biol. Sci. 2004, 4, 95-99.
  • 8. Sowa I., Blicharska E., Kocjan R.: Determination of Fe3+, Cu2+, Zn2+ and Mn2+ ions content in some fruits of medicinal plants. Herba Polonica 2003, 3/4, 189-193.
  • 9. Śmigielska H., Lewandowicz G., Gawęcki J.: Biopierwiastki w żywności. Przem. Spoż. 2005, 7, 28-32.
  • 10. Buliński R., Błoniarz J.: Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w przyprawach roślinnych i preparatach przyprawowych Cz. I. Zawartość kadmu, ołowiu, chromu, cynku, manganu, miedzi, niklu i żelaza w jednoskładnikowych przyprawach roślinnych. Bromat. Chem. Toksykol. 1995, 2, 133-142.
  • 11. Cyran A., Nowak J.: Mikro- i makroelementy w przyprawach. Przem. Spoż. 1999, 5, 50-51.
  • 12. Özcan M.: Mineral contents of some plants used as condiments in Turkey. Food Chem. 2004, 84, 437-440.
  • 13. Özcan M.M., Ünver A., Uçar T., Arslan D.: Mineral content of some herbs and herbal teas by infusion and decoction. Food Chem. 2008, 106, 1120-1127.
  • 14. Başgel S., Erdemoğlu S.B.: Determination of mineral and trace elements in some medicinal herbs and their infusions consumed in Turkey. Sci. Total Environ. 2006, 359, 82-89.
  • 15. Nkaksah M.A., Amoako C.O.: Heavy metal content of some common species in the Kumasi metropolis of Ghana. Am. J. Sci. Ind. Res. 2010, 1(2), 158-163.
  • 16. Rahmatollah R., Mahbobeh R.: Mineral contents of some plants used in Iran. Phcog. Res. 2010, 2(4), 267-270.
  • 17. Buliński R., Błoniarz J.: Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w przyprawach roślinnych i preparatach przyprawowych Cz. III. Zawartość kadmu, ołowiu, chromu, cynku, manganu, miedzi, niklu i żelaza w preparatach przyprawowych pochodzenia krajowego. Bromat. Chem. Toksykol. 1996, 3, 229-236.
  • 18. Buliński R., Błoniarz J.: Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w przyprawach roślinnych i preparatach przyprawowych Cz. IV. Zawartość kadmu, ołowiu, chromu, cynku, manganu, miedzi, niklu i żelaza w preparatach przyprawowych pochodzących z importu. Bromat. Chem. Toksykol. 1997, 2, 129-132.
  • 19. Schweiggert U., Carle R., Schieber A.: Conventional and alternative processes for spice production-a review. Trends Food Sci. Tech. 2007, 18, 260-268.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3ce58aed-3872-4fad-a94a-5da5bbb86103
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.