PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 575 |
Tytuł artykułu

Charakterystyka jakości mikrobiologicznej i zawartości składników odżywczych (białka, tłuszczu, związków mineralnych) wybranych płatków musli

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Characteristic of microbial quality and nutrient content (protein, fat, mineral compounds) some petals muesli
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wydawca
-
Rocznik
Tom
575
Opis fizyczny
s.119-129,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Technologii Zbóż, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Zbóż, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • Aston L.M., 2006. Glycaemic index and metabolic disease risk. Proceedings of the Nutrition Society 65, 125–134.
  • Bohdan M., 2009. Walory zdrowotne wyrobów typu musli. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 57 (7), 71–73.
  • Czerwińska D., 2011. Wartość odżywcza i walory zdrowotne płatków zbożowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 55 (3), 9–11.
  • Gondek E., Lewicki P., 2008. Ruch wilgoci w mieszankach typu muesli. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (59), 173–180.
  • Hendricks K.R., 2009. Maximilian Bircher-Benner. Father of Muesli. Health and Wellness 4, 11–12.
  • Kisielewska E., Kordowska-Wiater M., 2004. Rodzina Enterobacteriaceae. W: Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności. Wyd. AR w Lublinie, Lublin, 80–98.
  • Jaworska D., Pruska A., 2012. Zastosowanie oceny konsumenckiej w opracowaniu nowych wyrobów spożywczych na przykładzie batonu typu musli. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 570, 53–63.
  • Liu S., Willett W.C., Manson J.E., Stampfer M.J., Hu F.B., Rosner B., Colditz G., 2003. Relation between changes in intakes of dietary and grain products and changes in weight and development of obesity among middle-aged women. Am. J. Clinical Nutrition 78, 920–927.
  • PN-75/A-04018 Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metoda Kjeldahla i przeliczanie na białko (zmiana Az3:2003).
  • PN-EN ISO 4833:2004 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów. Metoda płytkowa w temperaturze 30°C.
  • PN-EN ISO 7932:2005 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby przypuszczalnych Bacillus cereus. Metoda liczenia kolonii w temperaturze 30°C.
  • PN-ISO 21527-2:2009 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni. Część 2: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95.
  • PN-ISO 21528-2:2005 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae. Część 2: Metoda płytkowa.
  • PN-ISO 712:2002 Zboża i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności.
  • PN-ISO1442:2000 Oznaczanie zawartości tłuszczu. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (z późn. zm.).
  • Rzedzicki Z., 2005. Badania składu chemicznego wybranych błyskawicznych zbóż śniadaniowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 39 (2), 141–146.
  • Rzedzicki Z., Kondzielska L., 2006. Charakterystyka składu chemicznego wybranych nisko przetworzonych zbóż śniadaniowych ze szczególnym uwzględnieniem frakcji błonnika pokarmowego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 40 (1), 39–47.
  • Rzedzicki Z., Sykut-Domańska E., Popielewicz J., 2008. Quality of wheat breakfast cereals available on the polish market. Polish Journal Food and Nutrition Sciences 3, 307–312.
  • Sicińska E. 2010. Produkty zbożowe u podstawy piramidy zdrowego żywienia. Przemysł Spożywczy 11, 14–17.
  • Singhal R.S., Kulkarni P.R., Rege D.V., 2001. Food grains. W: Handbook of indices of food quality and authenticity. Wyd. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 35–58.
  • Sobota A., Rzedzicki Z., Sobieraj M., 2012. Badanie składu chemicznego płatków musli. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (2), 131–137.
  • Sykut-Domańska E., 2012. Charakterystyka wybranych sortymentów zbóż śniadaniowych na rynku polskim i brytyjskim. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (1), 72–82.
  • Tajner-Czopek A., Kita A., 2005. Analiza żywności – jakość produktów spożywczych. Wyd. Akademia Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 121–124.
  • Wójcik-Stopczyńska B., 2003. Ocena stanu mikrobiologicznego mieszanek musli pochodzących z sieci handlowych. Rocznik Państwowego Zakładu Higieny 3, 269–274.
  • Wójcik-Stopczyńska B., Falkowski J., Jakubowska B., 2002. Mikrobiologiczna ocena płatków zbożowych i mieszanek musli. Przegląd Zbożowo-Młynarski 46 (1), 30–32.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3bdd3e13-0751-4738-854f-dc616e138af0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.