PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 582 |
Tytuł artykułu

Właściwości sorpcyjne ciastek kruchych z mąką z ciecierzycy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Sorption properties of short-dough biscuits with chickpea flour
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
582
Opis fizyczny
s.35-42,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Brunauer S., Emmett P., Teller E., 1938. Adsorption of gases in multimolecular layers. J. Am. Chem. Soc. 60, 309-319.
  • Chang Y.P., Cheah P.B., Seow C.C., 2000. Plasticizing-antiplasticizing effects of water on physical properties of tapioca starch films in the glassy state. J. Food Sci. 65(3), 445-451.
  • Guine R.P.F., Barroca M.J., Pereira D., Correia P.M.R., 2014. Adsorption isotherms of Maria biscuits from different brands. J. Food Process Eng. 37, 329-337.
  • Kędzierska K., Pałacha Z., 2012. Wpływ temperatury na właściwości sorpcyjne liofilizowanej marchwi. Żywn.-Nauk. Nauk. Ja. 5(84), 73-83.
  • Lewicki P.P., 1997. The applicability of the GAB model of food water sorption isotherms. Int. J. Food Sci. Technol. 32(6), 553-557.
  • Lewicki P.P., 1998. A three parameter equation for food moisture sorption isotherms. J. Food Proc. Eng. 21, 127-144.
  • Lewicki P.P., 2000. Raoult's law based food water sorption isotherms. J. Food Eng. 43, 31-40.
  • Lewicki P.P., Sitkiewicz I., Pałacha Z., 2010. Właściwości powierzchniowe. W: Właściwości fizyczne żywności (red. Z. Pałacha i I. Sietkiewicz). Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 143-169.
  • Marzec A., Lewicki P.P., 2004. Właściwości sorpcyjne pieczywa chrupkiego. Żywn.-Nauk. Nauk. Ja. 4(41), 44-56.
  • Ościk J., 1982. Adsorption. PWS Ellis Horwood Ltd. Publish. Chichester.
  • Polska Norma PN-84/A-88027: 1984. Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczenie zawartości suchej masy. Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 1-5.
  • Sampaio R.M., Marcos S.K., Moraes I.C.F, Perez W.H., 2009. Moisture adsorption behavior of biscuits formulated using wheat, oatmeal and passion fruit flour. J. Food Process. Preserv. 33, 105-113.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-3a7414e2-2ea6-4f01-8766-6a4a28270b82
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.