PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 09 |
Tytuł artykułu

Bacterial utilization of amino acids and carbohydrates in a marine beach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wykorzystanie aminokwasów i cukrów przez bakterie wyizolowane z plaży morskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Utilization of various amino acids and carbohydrates by heterotrophic bacteria isolated from a sandy beach in Sopot, Poland, southern Baltic Sea coast, was determined. The most intensive growth of bacteria was observed in the presence of amino acids, while carbohydrates were utilized less actively. Differences in the utilization of individual amino acids and carbohydrates by bacteria have been determined. The highest capability to assimilate amino acids and carbohydrates was observed in bacterial strains isolated from the middle part of the studied beach. No major differences were determined in the intensity of assimilation of the tested compounds by bacteria isolated from the surface and subsurface sand layers. Bacterial utilization of amino acids and carbohydrates depended on the chemical structure of those compounds.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących wykorzystania w procesach metabolicznych aminokwasów i cukrów przez bakterie heterotroficzne wyizolowane z plaży morskiej południowego Bałtyku. Stwierdzono, że bakterie wykazywały znacznie lepszy wzrost w obecności aminokwasów niż cukrów. Najbardziej preferowanymi przez bakterie aminokwasami były kwas asparaginowy i histydyna, a cukrami mannoza i ryboza. Nie stwierdzono różnic w intensywności asymilacji aminokwasów i cukrów przez bakterie wyizolowane z powierzchniowych i podpowierzchniowych warstw piasku. Natomiast wykazano, że poziom przyswajania przez bakterie obu badanych grup organicznych związków niskocząsteczkowych zmieniał się istotnie w płaszczyźnie horyzontalnej plaży morskiej. Szczepy bakterii wyizolowane ze środkowej części plaży charakteryzowały się największa aktywnością metaboliczna wobec testowanych aminokwasów i cukrów. Poziom bakteryjnego wykorzystania aminokwasów i cukrów zależał od ich budowy chemicznej. Najwyższy procent testowanych szczepów bakterii preferował aminokwasy aromatyczne i siarkowe, a spośród cukrów heksozy.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
09
Opis fizyczny
p.29-41,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Experimental Biology, Pomeranian Pedagogical University, Arciszewskiego 22b, 76-200 Slupsk, Poland
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-39512b22-465a-45ff-9db7-a694fb34439d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.